Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 07:59, 07 mar 2014

magdaB napisał(a)
Witaj Jagoda
Oglądam Twój ogród, widze r0śliny, które chciałabym miec u siebie trawy, hortki i trzmielinę na pniu. Zastanawiam się czy takie 3 trzmieliny jak u Ciebie nie wyglądały by dobrze na tej mojej rabacie obok domu. Musze na spokojnie przeczytac cały Twój wątek
Generalnie czeka mnie duzoooooo czytania i oglądania.
Magda

Hej Magda, faktycznie można się zaczytać tutaj na dni i tygodnie Czasem zmotywować, a czasem zdołować. Na szczęście te chwile zwątpienia w stylu "mnie nigdy się nie uda mieć takiego ogrodu" szybko mijają. O trzmielinie napisałam u Ciebie, ja ją lubię i planuję jeszcze powtórzenie takiej trójki przy murku, zaznaczyłam na moim malunku.

Trzymam za Ciebie kciuki!
Gabrysia_ 08:40, 07 mar 2014

Jagoda jak prace?
Jagodaa 08:55, 07 mar 2014

Chciałam wczoraj zrobić aktualizację, ale nie miałam czasu wieczorem. Poza tym, ciekawostek tak naprawdę brak. Fotki jednak zrobiłam.

Podlewać świerków nie musiałam, bo jednak ziemia okazała się wilgotna, gdy pogrzebałam lekko. Fundament gotowy, schnie. Mam nadzieję, że po weekendzie Pan Murarz będzie mógł przyjść murować.

Jutro mam zamiar dosadzić dwa świerki w dziurze na końcu działki od prawej, bo mam taki bezsensowny prześwit od sąsiadów. Rośnie tam niby wstępnie mini-sad, ale gruszkę przesadzę tymczasowo do donicy. Po obserwacjach zimowych doszłam do wniosku, że nie chcę "im" robić takiego okna na mój ogród, bo chętnie z niego korzystają.

Może też pojadę do jednego takiego centrum ogr. bo jesienią mieli tam ładne serby w donicach.

Wczoraj widziałam w Praktikerze takie jakby tekturowe doniczki na sadzonki. Zastanawiam się, czy nie kupić na lawendę.
leon60 09:48, 07 mar 2014

Czytałam, że borówek szukasz
Ja mam odmianę Chandler a druga nn ale obie równie pyszne
Jagodaa 09:56, 07 mar 2014

Dzięki za info tu na pewno nie zgubi mi się odmiana. Ciagla myślę, że muszę założyć sobie jakiś kajecik ogrodniczy i na myśleniu się kończy. W efekcie mam miliony małych karteczek z informacjami, rysunkami-olśnieniami twórczymi itp.
W zeszłym roku jadłam pyszne borówki i stwierdziłam, że muszę też mieć w ogrodzie.
Zielona 10:59, 07 mar 2014

Jagoda - borówki podobno trzeba sadzić w różnych odmianach obok siebie. Jedna odmian, choćby najsmaczniejsza, potrzebuje towarzystwa jakiejś innej - wybór dowolny. Tak mi powiedziano, kiedy kupowałam swoje.
Jagodaa 11:16, 07 mar 2014

Widocznie rośliny też dzielą się na te bardziej i mniej towarzyskie. Poszukam w takim razie drugiej odmiany. Dzięki Marta!
Gabrysia_ 11:23, 07 mar 2014

To samo usłyszałam jak kupowałam swoje borówki
Jagodaa 11:58, 07 mar 2014

Wyjścia nie ma, muszą być przynajmniej dwie.
Jagodaa 19:00, 07 mar 2014

Szybka relacja z tego co zrobione w tym tygodniu. Od 17 zaczyna się murowanie, Pan Murarz dziś potwierdził termin.

A nie zrobione.... to: