Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 21:11, 04 mar 2014

Magda_ napisał(a)
O matko ale się dzieje

Zamieszanie wielkie, wiosna ruszyła, przebudzenie ogrodnicze. Hej Magda
grembosia 21:24, 04 mar 2014

Jagódko, wpadam by podziękować za miły wpis u mnie

Twój nowy ogród zapowiada się już bardzo ciekawie, konsekwentnie planujesz nasadzenia, wiele pracy już włożyłaś i efekty są niesamowite. Masz świetne pomysły, a ten nowo tworzony z rabatą z murkami bardzo oryginalny. Jeśli mogę, to wtrącę coś do niższego piętra.
Przed berberysy dałabym płożącą trzmielinę (byłoby nawiązanie do kul) albo tawułki (można by ciąć w kule- ja tak robię) lub jakieś niskie zielone trawki.

Pozdrawiam cieplutko
aga_szsz 21:28, 04 mar 2014

świetnie sobie wykombinowałaś ten murek jakiej wysokości będzie?
sama tez nabrałam ochoty na takie budowle u siebie, ale najpierw z bajorem musze się uporać
Jagodaa 22:26, 04 mar 2014

grembosia napisał(a)
Jagódko, wpadam by podziękować za miły wpis u mnie

Twój nowy ogród zapowiada się już bardzo ciekawie, konsekwentnie planujesz nasadzenia, wiele pracy już włożyłaś i efekty są niesamowite. Masz świetne pomysły, a ten nowo tworzony z rabatą z murkami bardzo oryginalny. Jeśli mogę, to wtrącę coś do niższego piętra.
Przed berberysy dałabym płożącą trzmielinę (byłoby nawiązanie do kul) albo tawułki (można by ciąć w kule- ja tak robię) lub jakieś niskie zielone trawki.

Pozdrawiam cieplutko

Murek tak naprawdę wymuszony jest przez różnicę poziomu sąsiedniej i mojej działki, która dodatkowo powiększyła się przy równaniu terenu, przy okazji trochę urozmaici ogród.
Trzmielina i tawułki to jakby czytanie w moich myślach. Biorę takie rozwiązanie pod uwagę. Tawułka Golden Princess fajnie rozświetla rabaty. Czy z tawułą, czy trzmieliną rabata byłaby w miarę mało wymagająca, te rośliny dobrze sobie radzą nawet na słabszej glebie i gdy nie ma czasu na podlanie całego ogródka w lecie.
Jagodaa 22:31, 04 mar 2014

aga_szsz napisał(a)
świetnie sobie wykombinowałaś ten murek jakiej wysokości będzie?
sama tez nabrałam ochoty na takie budowle u siebie, ale najpierw z bajorem musze się uporać

Chyba wyjdzie taki między 50 a 60cm. Trochę będę musiała dosypać ziemi z jednej strony, bo jest spadek i będzie mnie taka nierówność denerwować. Planuję jeszcze takie murki przy tarasie, niektóre jako tylko tło dla roślin, niektóre, bo muszą być np. z racji rabaty lub "obudowy" schodów.
Milka 12:20, 05 mar 2014

U mnie też będą murki, aby pozbyć się gruzu, aby wyrównać, pomiędzy murkiem i rabata chcę przejście, aby mieć zakamarki do odwiedzania
kibicuje planom, a co do lawendy sadź po 4-5, aby szybko krzak stworzyć
Jagodaa 13:59, 05 mar 2014

Dzięki Irenko za radę. Tak właśnie myślałam, że jeden badylek oznacza czekanie w nieskończoność na sensownej wielkości kępki. Już chciałabym uporządkować tę moją lawendę.

U mnie budowa murku też dała dodatkową korzyść - właśnie pozbycie się gruzu z remontu.
monitka 21:14, 05 mar 2014

Jagoda czytam że chcesz rozmnażać lawendę. Polecam sposób Pwl z tego wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/344-lavandula-lawenda?page=10
Bardzo dużo sadzonek pozyskałam według tego sposobu dwa lata temu a już w zeszłym roku cieszyłam się sporymi krzaczkami na rabacie. Jak będziesz chciała to pokażę u siebie.
Jagodaa 21:38, 05 mar 2014

Monika, dzięki za podpowiedź. Doszkolę się i będę sadzonki robić. Jak u Ciebie napisałam, trochę muszę wyhodować. Widać na rysunku, że pod murkiem ma być pas, a to jakieś 20m jest. Chciałam murek oddzielić od trawy, żeby nie musieć jej takiej niedokoszonej spod niego wycinać, a że tam patelnia i piach, to mi lawenda do głowy przyszła. Tylko w żwirze chcę, nie wiem czy ona lubi.
Magda_ 21:45, 05 mar 2014

a kiedy pobrać te sadzonki?