Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 22:42, 30 lip 2014

Haha , wymarzanie roślin to już raczej nie kwestia zaawansowania, tylko doboru właściwych odmian, cierpliwości do okrywania i tego, jaka zima się trafi .

Bronze Forme jest uznawana za lepiej zimującą, więc, jak spotkasz, to najlepiej z nią próbować. Ja pod wpływem chwili kupiłam swoje, przy okazji innych zakupów, i stwierdziłam, że ewentualnie wymienię ją jak przemarznie, jeśli nie będzie mnie denerwować.

Mam ją posadzoną co ok 30cm.
Ivvvona 22:42, 30 lip 2014

Trawy cudowne, piękna ta rabataPozdrawiam
ane3ka 22:50, 30 lip 2014

Myśląc o zaawansowaniu, myślałam właśnie o umiejętności w okrywaniu czy nawet sadzeniu.
W zeszłym roku późnym latem kupiłam rozplenicę Rubra 2szt. Piękna była. Tylko w zeszłym roku. Szkoda. Ale na forum wyczytałam, że należy ją traktować jako jednoroczną. Zastąpiłam ją rozplenicą nn a kolor żurawkami.
Zeszłoroczne rozplenice hameln wymarzły/wygniły mi w środku pomimo kopczyka z kory i włókniny. Muszę się jeszcze wiele nauczyć.
Gabrysia_ 22:50, 30 lip 2014

Ale piekna ta twoja donica,aż nie można uwierzyć ,że niedawno dopiero powstała
Jagodaa 23:01, 30 lip 2014

ane3ka napisał(a)
Myśląc o zaawansowaniu, myślałam właśnie o umiejętności w okrywaniu czy nawet sadzeniu.
W zeszłym roku późnym latem kupiłam rozplenicę Rubra 2szt. Piękna była. Tylko w zeszłym roku. Szkoda. Ale na forum wyczytałam, że należy ją traktować jako jednoroczną. Zastąpiłam ją rozplenicą nn a kolor żurawkami.
Zeszłoroczne rozplenice hameln wymarzły/wygniły mi w środku pomimo kopczyka z kory i włókniny. Muszę się jeszcze wiele nauczyć.

Ja zauważyłam, że gdy trawy posadzone są w cięższej glebie i do tego mają mało słońca u podstawy, to przy mocnym okryciu, zrobieniu kopca, jest duże prawdopodobieństwo gnicia, tak miała Ola Leon. Pewnie u Ciebie też raczej podgniły, bo zimy właściwie nie było... U mnie się pozbierały, ale gdy rozkopałam wiosną korę, było w niej wg mnie za mokro...

Ania, jakieś ryzyko zawsze jest. Wszystko może z takich, czy innych powodów paść. Też mam wiele dylematów, staram się unikać kłopotliwych roślin, bo nie mam na głowie tylko ogrodu, ale nie zawsze tak się da .

U Ciebie w ogrodzie wcale nie widać braku wiedzy na temat roślin, teraz możesz sobie pouzupełniać małe braki, czasem jakiś eksperyment zrobić. Lubisz to, więc szybko zdobędziesz swoje doświadczenia.
Jagodaa 23:02, 30 lip 2014

Gabrysia_ napisał(a)
Ale piekna ta twoja donica,aż nie można uwierzyć ,że niedawno dopiero powstała

Kiedyś szukałam czegoś w swoim wątku i trafiłam na zdjęcia zaraz po posadzeniu w niej roślin . Zrobię pod koniec lata jakieś zestawienie, albo jak będzie lać .
Madzenka 23:04, 30 lip 2014

Jagodaa napisał(a)
Trawiaste trawy moje

Zachwycająca!!! Trzeba kopiowac!!! Ta siwa trawa to amazon mist? Nie wiedzialam ze się tak na szaro wybarwia.
Chyba bedę frosted curls przy ksotrzewie wymieniać bi mi ten srebrzysty kolor by konweniował.

Twoje rozplenice mają już kotki???
Toszka 23:16, 30 lip 2014

Mam bronze form już trzeci rok - zimuje lepiej od innych. Nie wolno na wiosne jej strzyc i trzeba uważać by wiosną nie wygniła. I tyle... ach, dodam, że sieje się jak frosted...wszędzie i masowo... najlepiej w kamieniach
Gabrysia_ 23:25, 30 lip 2014

Jagodaa napisał(a)

Kiedyś szukałam czegoś w swoim wątku i trafiłam na zdjęcia zaraz po posadzeniu w niej roślin . Zrobię pod koniec lata jakieś zestawienie, albo jak będzie lać .

Koniecznie "przed" i "po"
bdan 07:05, 31 lip 2014

Jagodaa napisał(a)
Trawiaste trawy moje

Świetnie Ci to wyszło. Musze u siebie trawek dołożyć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies