Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

bdan 07:16, 31 lip 2014

raz jeszcze, bo powiadomień sobie nie zaznaczyłam
Borbetka 08:45, 31 lip 2014

Nie lubię niebieskiego i szarego w ogrodzie, ale to połączenie szarych trawek z bukszpanami jest naprawdę imponujące. Ja mam szare świerki w ogrodzie znienawidzone, łącznie z Białobokiem, który też tak się wybarwia na niebiesko. Kiedyś pytałam Dankę o kolory do szarości i doradziła żółty i bordo, o ile pamiętam dobrze. U Ciebie jednak zwykła bukszpanowa zieleń super pasuje. Bardzo ładny zestaw. Wrzuć do wątku o zestawianiu roślin, do którego prawie nikt nie zagląda:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-czyli-co-z-czym-pasuje
A co do trawek o brązowym kolorze, ciekawa jestem przetrwania tej odmiany Bronze Form. W tym roku kupiłam turzycę cieńkoźdźbłową Carex tenuiculmis i Pan powiedział, że o wiele lepiej zimuje niż Frosted Curls, na którą miałam chrapkę. W przyszłym roku zobaczymy jak u mnie przezimowała, a rośnie na wygwizdajewie.
Jagodaa 10:32, 31 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Zachwycająca!!! Trzeba kopiowac!!! Ta siwa trawa to amazon mist? Nie wiedzialam ze się tak na szaro wybarwia.
Chyba bedę frosted curls przy ksotrzewie wymieniać bi mi ten srebrzysty kolor by konweniował.

Twoje rozplenice mają już kotki???

Marzenko, mój Amazon Mist jest seledynowy, chyba zdjęcia trochę niekształca kolor. Postaram się zrobić inne fotki, może uda mi się uchwycić ten właściwy odcień. Muszę się też jej bardziej przyjrzeć.

No tak... rozplenice się pospieszyły, ale to rabata w północnej granicy, gorąco tam i non stop słońce.
Jagodaa 10:33, 31 lip 2014

Ivvvona napisał(a)
Trawy cudowne, piękna ta rabataPozdrawiam

Dziękuję i pozdrawiam
Jagodaa 10:35, 31 lip 2014

Toszka napisał(a)
Mam bronze form już trzeci rok - zimuje lepiej od innych. Nie wolno na wiosne jej strzyc i trzeba uważać by wiosną nie wygniła. I tyle... ach, dodam, że sieje się jak frosted...wszędzie i masowo... najlepiej w kamieniach

Ciekawe, czy mnie się wysieje, bo akurat kwitnie od jakiegoś czasu i ta, i Amazon. Usuwam kwiatki, ale wszystkich i tak się nie da. Jak padnie, to spróbuję z BF.
Jagodaa 11:39, 31 lip 2014

bdan napisał(a)

Świetnie Ci to wyszło. Musze u siebie trawek dołożyć

Trawki fajne są Dokładaj!
leon60 11:49, 31 lip 2014

Jagodaa napisał(a)

Marzenko, mój Amazon Mist jest seledynowy, chyba zdjęcia trochę niekształca kolor. Postaram się zrobić inne fotki, może uda mi się uchwycić ten właściwy odcień. Muszę się też jej bardziej przyjrzeć.

Dokładnie taka fajna seledynowa zieleń, ostatnio fociłam u siebie i kolor wyszedł w miarę rzeczywisty
ane3ka 12:33, 31 lip 2014

Jagodaa napisał(a)

Ja zauważyłam, że gdy trawy posadzone są w cięższej glebie i do tego mają mało słońca u podstawy, to przy mocnym okryciu, zrobieniu kopca, jest duże prawdopodobieństwo gnicia, tak miała Ola Leon. Pewnie u Ciebie też raczej podgniły, bo zimy właściwie nie było... U mnie się pozbierały, ale gdy rozkopałam wiosną korę, było w niej wg mnie za mokro...

Ania, jakieś ryzyko zawsze jest. Wszystko może z takich, czy innych powodów paść. Też mam wiele dylematów, staram się unikać kłopotliwych roślin, bo nie mam na głowie tylko ogrodu, ale nie zawsze tak się da .

U Ciebie w ogrodzie wcale nie widać braku wiedzy na temat roślin, teraz możesz sobie pouzupełniać małe braki, czasem jakiś eksperyment zrobić. Lubisz to, więc szybko zdobędziesz swoje doświadczenia.

Aleś mi Jagódko posłodziła. Aż mi się głupio zrobiło.
Nie mam niestety wiedzy na temat roślin. Część z tych co jest, co nie zginęły na stosie całopalnym, to rośliny, które kupowałam, bo mi się podobały.
Sporo podpatrzyłam u jednej z forumowych koleżanek i starałam się kopiować. Teraz odwiedzam więcej wątków i chcę więcej i więcej.
A moja wiedza sprowadza się do tego, że zielonym do góry Ok, czytam też jakie pH ziemi ma być, stanowisko nie zawsze. Ale też z tym stanowiskiem różnie bywa. U mnie na ogrodzie jest raczej patelnia. Z trzech stron pole, z jednej niezagospodarowana działka sąsiada. Nie ma wysokich drzew, więc słońce praży. Ogród jest na stronę południową i zachodnią. A bergenia pięknie u mnie kwitnie. Ładniej niż u znajomej ogrodniczki w książkowym cieniu

Niemniej jednak na Bronze Forme chyba się zdecyduję, tym bardziej, że Madżen pisała, że trawy sadzić teraz. Najwyżej nie wyjdzie.
Jagodaa 13:29, 31 lip 2014

Borbetka napisał(a)
Nie lubię niebieskiego i szarego w ogrodzie, ale to połączenie szarych trawek z bukszpanami jest naprawdę imponujące. Ja mam szare świerki w ogrodzie znienawidzone, łącznie z Białobokiem, który też tak się wybarwia na niebiesko. Kiedyś pytałam Dankę o kolory do szarości i doradziła żółty i bordo, o ile pamiętam dobrze. U Ciebie jednak zwykła bukszpanowa zieleń super pasuje. Bardzo ładny zestaw. Wrzuć do wątku o zestawianiu roślin, do którego prawie nikt nie zagląda:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-czyli-co-z-czym-pasuje
A co do trawek o brązowym kolorze, ciekawa jestem przetrwania tej odmiany Bronze Form. W tym roku kupiłam turzycę cieńkoźdźbłową Carex tenuiculmis i Pan powiedział, że o wiele lepiej zimuje niż Frosted Curls, na którą miałam chrapkę. W przyszłym roku zobaczymy jak u mnie przezimowała, a rośnie na wygwizdajewie.

Jeśli chodzi o przetrwanie traw, to u mnie oprócz tego, że niektóre gatunki trudniej zimują, dochodzi jeszcze problem, przezimowania w nieocieplonej donicy. Wiem, że istnieje ryzyko, bo nawet gdy okryję np. Amazony, czy rozplenice, to i tak są posadzone blisko ściany zeznętrznej, ale próbuję. Zobaczymy...

Amazon nie jest aż tak szary, jak na zdjęciu, ale już Morning Light tak. W innym miejscu mam go połączonego z żurawką Obsidian i myślałam sobie kilka dni temu, że z ciemnym bordo bardzo ładnie się łączy . Choć zupełnie nie ma potrzeby, mogę potwierdzić, że z żółtym też ładnie wygląda, bo mam pod nim trzmieliny.

Monika, moje kulki, to Danica, bałam się tam sadzić bukszpanu, bo niemiłosiernie pali to miejsce słońce. O nie pytałam kiedyś u Ciebie (czy ciąć jeszcze w tym roku, zostawiłam zgodnie z Twoją radą ).
bleebla 15:32, 31 lip 2014

Jagodaa napisał(a)
Trawiaste trawy moje

Możesz zrobić zdjęcie od przodu jak przestanie padać ???
Podobają mi się przerywniki rozplenicowe.