Nie lubię niebieskiego i szarego w ogrodzie, ale to połączenie szarych trawek z bukszpanami jest naprawdę imponujące. Ja mam szare świerki w ogrodzie znienawidzone, łącznie z Białobokiem, który też tak się wybarwia na niebiesko. Kiedyś pytałam Dankę o kolory do szarości i doradziła żółty i bordo, o ile pamiętam dobrze. U Ciebie jednak zwykła bukszpanowa zieleń super pasuje. Bardzo ładny zestaw. Wrzuć do wątku o zestawianiu roślin, do którego prawie nikt nie zagląda: https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-czyli-co-z-czym-pasuje
A co do trawek o brązowym kolorze, ciekawa jestem przetrwania tej odmiany Bronze Form. W tym roku kupiłam turzycę cieńkoźdźbłową Carex tenuiculmis i Pan powiedział, że o wiele lepiej zimuje niż Frosted Curls, na którą miałam chrapkę. W przyszłym roku zobaczymy jak u mnie przezimowała, a rośnie na wygwizdajewie.
Marzenko, mój Amazon Mist jest seledynowy, chyba zdjęcia trochę niekształca kolor. Postaram się zrobić inne fotki, może uda mi się uchwycić ten właściwy odcień. Muszę się też jej bardziej przyjrzeć.
No tak... rozplenice się pospieszyły, ale to rabata w północnej granicy, gorąco tam i non stop słońce.
Ciekawe, czy mnie się wysieje, bo akurat kwitnie od jakiegoś czasu i ta, i Amazon. Usuwam kwiatki, ale wszystkich i tak się nie da. Jak padnie, to spróbuję z BF.
Aleś mi Jagódko posłodziła. Aż mi się głupio zrobiło.
Nie mam niestety wiedzy na temat roślin. Część z tych co jest, co nie zginęły na stosie całopalnym, to rośliny, które kupowałam, bo mi się podobały.
Sporo podpatrzyłam u jednej z forumowych koleżanek i starałam się kopiować. Teraz odwiedzam więcej wątków i chcę więcej i więcej.
A moja wiedza sprowadza się do tego, że zielonym do góry Ok, czytam też jakie pH ziemi ma być, stanowisko nie zawsze. Ale też z tym stanowiskiem różnie bywa. U mnie na ogrodzie jest raczej patelnia. Z trzech stron pole, z jednej niezagospodarowana działka sąsiada. Nie ma wysokich drzew, więc słońce praży. Ogród jest na stronę południową i zachodnią. A bergenia pięknie u mnie kwitnie. Ładniej niż u znajomej ogrodniczki w książkowym cieniu
Niemniej jednak na Bronze Forme chyba się zdecyduję, tym bardziej, że Madżen pisała, że trawy sadzić teraz. Najwyżej nie wyjdzie.
Jeśli chodzi o przetrwanie traw, to u mnie oprócz tego, że niektóre gatunki trudniej zimują, dochodzi jeszcze problem, przezimowania w nieocieplonej donicy. Wiem, że istnieje ryzyko, bo nawet gdy okryję np. Amazony, czy rozplenice, to i tak są posadzone blisko ściany zeznętrznej, ale próbuję. Zobaczymy...
Amazon nie jest aż tak szary, jak na zdjęciu, ale już Morning Light tak. W innym miejscu mam go połączonego z żurawką Obsidian i myślałam sobie kilka dni temu, że z ciemnym bordo bardzo ładnie się łączy . Choć zupełnie nie ma potrzeby, mogę potwierdzić, że z żółtym też ładnie wygląda, bo mam pod nim trzmieliny.
Monika, moje kulki, to Danica, bałam się tam sadzić bukszpanu, bo niemiłosiernie pali to miejsce słońce. O nie pytałam kiedyś u Ciebie (czy ciąć jeszcze w tym roku, zostawiłam zgodnie z Twoją radą ).