Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 15:49, 31 lip 2014

ane3ka napisał(a)

Aleś mi Jagódko posłodziła. Aż mi się głupio zrobiło.
Nie mam niestety wiedzy na temat roślin. Część z tych co jest, co nie zginęły na stosie całopalnym, to rośliny, które kupowałam, bo mi się podobały.
Sporo podpatrzyłam u jednej z forumowych koleżanek i starałam się kopiować. Teraz odwiedzam więcej wątków i chcę więcej i więcej.
A moja wiedza sprowadza się do tego, że zielonym do góry Ok, czytam też jakie pH ziemi ma być, stanowisko nie zawsze. Ale też z tym stanowiskiem różnie bywa. U mnie na ogrodzie jest raczej patelnia. Z trzech stron pole, z jednej niezagospodarowana działka sąsiada. Nie ma wysokich drzew, więc słońce praży. Ogród jest na stronę południową i zachodnią. A bergenia pięknie u mnie kwitnie. Ładniej niż u znajomej ogrodniczki w książkowym cieniu

Niemniej jednak na Bronze Forme chyba się zdecyduję, tym bardziej, że Madżen pisała, że trawy sadzić teraz. Najwyżej nie wyjdzie.

Oj tam posłodziłam ja nie słodzę nieszczerze, jak mi się coś nie podoba, to albo to mówię, albo nie mówię nic , w zależności od okoliczności , taki już mam charakter.
Też mam za sobą kupę nieudanych roślin, tak to już zwykle jest. Dopiero od niedawna trzymam całkowitą dyscyplinę - jak nie mam planu, nic nie kupuję, nawet gdy oczu oderwać nie mogę
Z warunkami dla roślin różnie bywa, czasem wydaje się, że wszystko gra, a roślina nie rośnie lub przeciwnie. Pierwsze to jak piszesz, kwaśna-zasadowa ziemia, a z cieniem różnie. Dlatego czasem warto spróbować nawet w przypadku przeciwwskazań .
Jagodaa 15:51, 31 lip 2014

bleebla napisał(a)

Możesz zrobić zdjęcie od przodu jak przestanie padać ???
Podobają mi się przerywniki rozplenicowe.

A chyba nawet mam już takie zrobione . Poszukam dla Ciebie.

haha, a ja się ostatnio zastanawiałam, czy te przerywniki nie wyglądają głupio .
Jagodaa 16:11, 31 lip 2014

U mnie leje niemiłosiernie!

Dostałam cynk, że w końcu przyszły jeżówki . Omdlałe podobno, ale nie uschnięte, więc prawdopodobnie będzie ok!
ane3ka 16:13, 31 lip 2014

Zastanawia mnie jeszcze cięcie Bronze Form.
Toszka piszu absolutnie.
Madżen w fotorelacjach czasze i tnie, ale chyba akurat nie Bronze.
Jagodaa 16:18, 31 lip 2014

ane3ka napisał(a)
Toszka piszu absolutnie.

Hmmm, BF moim zdaniem są podobne np do Amazon Mist, a ja część swoich Amazon scięłam w pędzel po posadzeniu, bo miały bardzo brzydkie końce. Tu moim zdaniem bardziej chodzi o to, że po cięciu długo trzeba czekać, aż te długie źdźbła odrosną, zanim zrobi się taka peruczka pokładająca się, no i nie można ciąć tak super nisko, bo one na wiosnę już zaczynają tam w środku nowe wypuszczać.
ane3ka 16:26, 31 lip 2014

Ja się tak przymierzam do kupna 5-6 szt BF i posadzenia jej w tym miejscu, pomiędzy bukszpanami. Chyba podobnie jest u Madżen. Zachwyciłam się!
Juzia 16:28, 31 lip 2014

ane3ka napisał(a)
Toszka piszu absolutnie.

Się wtrącem

Dwa sezony temu ścięłam broze form i mi nie odrosła prawie...a po następnej zimie padła.
Teraz już raczej nie zetnę tylko wyskubię

ane3ka 16:33, 31 lip 2014

Juzia_G napisał(a)

Się wtrącem

Dwa sezony temu ścięłam broze form i mi nie odrosła prawie...a po następnej zimie padła.

Nie ciąć OK!
bleebla 16:34, 31 lip 2014

Jagodaa napisał(a)

Hmmm, BF moim zdaniem są podobne np do Amazon Mist, a ja część swoich Amazon scięłam w pędzel po posadzeniu, bo miały bardzo brzydkie końce. Tu moim zdaniem bardziej chodzi o to, że po cięciu długo trzeba czekać, aż te długie źdźbła odrosną, zanim zrobi się taka peruczka pokładająca się, no i nie można ciąć tak super nisko, bo one na wiosnę już zaczynają tam w środku nowe wypuszczać.

Ja z niewiedzy swoje brązowe ścięłam do zera Choć coś mnie tknęło w połowie, że chyba zle robię. Ta trawa żyje zimą, nie schnie. No i przez to długo czekałam aż odrośnie. Teraz wygląda dobrze i doszła do siebie.
Jagodaa 16:35, 31 lip 2014

Juzia_G napisał(a)

Się wtrącem

Ale ścięłaś przy ziemi samej, czy tak na 10cm? Bo ja cięłam nie do zera.