Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

wietrzyk 18:06, 24 mar 2014

Jagoda,
pokażesz miejsce na Umbry? Ciekawa jestem jaką kompozycję dla nich szykujesz
Choiny bardzo ładne kupiłaś. U nas też są niezbyt popularne i przez to raczej drogie. Za ok 80cm zapłaciłam w ub roku coś ok 35-40pln. I jak tu żywopłot z nich robić?

A ropuszka śliczna jest Jak z podręcznika. U mnie z ogrodowej fauny tylko nornice
Ropuszki choć pożyteczne.
Gabrysia_ 18:12, 24 mar 2014

Ale piękne choiny kupiłaś,ja dokupiłam w sobotę na miejsce tej padniętej
Gdzie kupiłaś?
Jagodaa 19:13, 24 mar 2014

wietrzyk napisał(a)
Jagoda,
pokażesz miejsce na Umbry? Ciekawa jestem jaką kompozycję dla nich szykujesz
Choiny bardzo ładne kupiłaś. U nas też są niezbyt popularne i przez to raczej drogie. Za ok 80cm zapłaciłam w ub roku coś ok 35-40pln. I jak tu żywopłot z nich robić?

A ropuszka śliczna jest Jak z podręcznika. U mnie z ogrodowej fauny tylko nornice
Ropuszki choć pożyteczne.

Nornic współczuję. Miałam jakiegoś typu "rylce" w poprzednim domu. Na rabatach wiecznie wypukłe tunele i kopce spod kory, gdy się wydostawały na powierzchnię. A do tego krety. Walka z wiatrakami... Mam nadzieję, że od Ciebie szybko się wyniosą.

Z choiny jestem zadowolona, tym bardziej, że nie była droga 14,10zł/szt, a takie 110cm, już duże i gęste - 24zł. W świetle przyszłych hurtowych zakupów na inne rabaty... odpuściłam te większe .

Umbry skończyłam niedawno sadzić, bo były bez doniczek. Tym samym przystąpiłam do realizacji projektu :

Rabata z umbrami będzie prostopadła do betonowego płotu i murku, ale w stosunku do końca murku cofnięta w głąb działki. Taka prosta, bardzo jednolita rabata o długości 8m. Przed berberysami nie wiem jeszcze co będzie. Myślę....
Jagodaa 19:16, 24 mar 2014

Gabrysia_ napisał(a)
Ale piękne choiny kupiłaś,ja dokupiłam w sobotę na miejsce tej padniętej
Gdzie kupiłaś?

Gabi, kupiłam w Goczałkowicach u Kapiasów, tak, jak mi doradziłaś. Są dość duże, ale muszę je podkarmić, bo niektóre mają żółtawe zeszłoroczne przyrosty. Czytałam u Syli, że choina u niej też trochę zżółkła. Muszę dopytać na jakie działania się zdecydowała .
aga_szsz 08:14, 25 mar 2014

Super plan... Jeszcze poproszę o zdjęcia z posadzonymi umbrami.
Jak dowiesz się czegoś u Sylwi o choinach, to również poproszę o instrukcję wzmocnienia, bo moje są aż przezroczyste...
Jagodaa 10:11, 25 mar 2014

Rano zrobiłam fotki posadzonym wiśniom, na razie wcale nie są widoczne na tle innych drzew . Wrzucę wieczorem.

O choinach dam Ci znak, jak coś będę wiedzieć .

Dziś mam Pana, który układa tymczasowy placyk z kostki za tujami w donicy. Kiedyś będzie tam reorganizacja, ale na razie muszę gdzieś się umiejscowić z parasolem i leżakiem.

Zimno i mokro. 5st.
aga_szsz 10:30, 25 mar 2014

to czekam na sesję i rady odnośnie choin.
U nas też paskudnie
Magda70 10:52, 25 mar 2014

u mnie właśnie śnieg pada....
Jagodaa 10:54, 25 mar 2014

ooooo nie! to całe szczęście, że wiśnie wkopałam, bo różnie może być i u nas....
Jagodaa 12:57, 25 mar 2014

Myśle nad rabatą z wiśniami i zastanawiam się, czy berberysa Erecta nie zamienić na żółty - Marię...

Wtedy chyba trzmieliny na pniu przy murku by nie pasowały. Może nie kombinować? Ktoś doradzi?