Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Iwony

W ogródku Iwony

Anita1978 07:54, 25 lut 2014

Zaglądam a tu przebiśniegowo! u mnie jakoś wymarły, że tak powiem....
Ja z ogrodowych hortensji mam tylko 2 małe i nie wiem na razie czy przeżyły....zobaczymy...dlatego wolę bukietowe
Pozdrawiam
Magdalenka 09:05, 25 lut 2014

Iwonko, piękne masz przebiśniegi. Ja 2 lata temu posadziłam kilkadziesiąt cebulek i dopiero w tym roku zakwitł aż 1 kwiatek. Pewnie miały złe miejsce.
Twoje są naprawdę śliczne
Moja horti też codziennie wychodzi na podwórko, musi się trochę wygrzać

Ivvvona 13:27, 25 lut 2014

Iwonko, robię obwódkę z trzmieliny, teraz będę ją przesadzać, bo rabatka do poszerzenia To będzie jej trzeci sezon. w zeszłym roku już raz przycinałam takie malusie, żeby się krzewiły.

To jest ta rabatka strona wschodnia domu. Tu rosną same iglaki - każdy inny, więc chciałam ożywić to miejsce a poza tym zrobić jakiś wspólny mianownik - na początku tej rabaty rośnie duża trzmielina - matka. Mam nadzieję, że będzie w miarę dobrze. Poszerzam ją o około pól metra, może mniej. Ścieżka z płyt też do remontu
Ivvvona 13:36, 25 lut 2014

Anitko, Magdo - moje przebiśniegi już stare, rosną w tym miejscu od kilkunastu lat. Jeszcze jakoś kwitną, ale może trzeba je już przesadzić? A hortensje ogrodowe kupiłam kilka lat temu, jak jeszcze pojęcia nie miałam o odmianach. Oczywiście ani razu nie zakwitły. Próbowałam okrywać - też nic. Dopiero w zeszłym roku wsadziłam w donice i chowam do piwnicy. w końcu doczekałam się kwiatów

Jedna jaśniejsza, druga ciemniejsza. Więcej ogrodowych nie planuję - za dużo zachodu.
ewsyg 15:15, 25 lut 2014

Dobry sposób żeby kwitły
Anita1978 15:36, 25 lut 2014

Ogrodowe horti piękne są, fakt, ale bukoetowe łatwiejsze w uprawie
Ivvvona 17:07, 25 lut 2014

Anita1978 napisał(a)
Ogrodowe horti piękne są, fakt, ale bukoetowe łatwiejsze w uprawie

To prawda, dlatego teraz sadzę bukietowe. Zamówiłam Vanille Freise i Magical Candle
malgorzata_s... 20:07, 25 lut 2014

Mam taką śliczną różową hortkę. Kupiłam kwitnącą w zeszłym roku i pan poradził właśnie że lepiej chować do piwnicy nie wsadzać. Tak zrobiłam ale na spacery jej nie wyprowadzam Pozdrowienia zostawiam
anna_g 21:24, 25 lut 2014

Ivvvona napisał(a)
Iwonko, robię obwódkę z trzmieliny, teraz będę ją przesadzać, bo rabatka do poszerzenia To będzie jej trzeci sezon. w zeszłym roku już raz przycinałam takie malusie, żeby się krzewiły.

To jest ta rabatka strona wschodnia domu. Tu rosną same iglaki - każdy inny, więc chciałam ożywić to miejsce a poza tym zrobić jakiś wspólny mianownik - na początku tej rabaty rośnie duża trzmielina - matka. Mam nadzieję, że będzie w miarę dobrze. Poszerzam ją o około pól metra, może mniej. Ścieżka z płyt też do remontu

Bardzo fajny pomysł z tą trzmieliną - trochę rozjaśni i rozweseli to miejsce skądinąd bardzo ładne. Trochę tylko czasu zajmie zanim się ta obwódka rozrośnie ale tak to już mamy jak sami sobie mnożymy - coś za coś - cierpliwości trzeba

Co do horti w donicy to też jest fajny pomysł - ogrodówki okrywamy ale i tak kiepsko kwitną - do donic już się nie nadają bo za duże i za stare ale tak sobie myślę że sobie sprawię taką w donicy coby przynajmniej kwitła
Klona czerwonego miałam - niestety "ukatrupiłam" w zeszłym roku - nie cieniowałam i słońce z deszczem go załatwiło na amen. To już nie kcem takiego. Buka mam czerwonego i jest fajny. Pozdrawiam cieplutko
wietrzyk 16:21, 26 lut 2014

Ivvvona napisał(a)

Zamówiłam Vanille Freise i Magical Candle

Iwonka,
Czy zamawiałaś z Internetu? Czy mogłabyś zdradzić gdzie? Ja jeszcze roślin nie zamawiałam i trochę się boję. Ale ceny mnie kuszą. Trafiłam na sklep Future Gardens, ale to raczej tak z przypadku więc jeszcze nie zdecydowałam.
będę wdzięczna za podpowiedź