Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiaty z ogródka Marty :)

Kwiaty z ogródka Marty :)

Napia 15:53, 09 maj 2014

marta_d napisał(a)
lilie obżerane liście mają przez jakieś czerwone robale... ja na ekologię nie stawiam jeś;li chodzi o opryski musiałabym wylać hekto litry a i tak nie wiem czy by pomogło, przy takim robactwie nie ma co tracić kasy na ekologiczne preparaty, od razu je traktuję z grubej rury róże prysnęłam chemią i tego samego dnia szlag mszycę trafił
( nie wiem czy mogę użyć tutaj małego wulgaryzmu, ale może moderator nie wykasuje )

Uśmiałam się ja też zdecyduję się na chemię, ale muszę poczekać na pogodę. U nas od kilku dni pada deszcz i opryski w tej chwili mijałyby się z celem. Mam nadzieję, że do tego czasu mszyce nie zjedzą doszczętnie kaliny i róż. Na razie potraktowałam je strumieniem silnej wody
marta_d 10:10, 10 maj 2014

Marcin89 napisał(a)

Nie wydaje mi się, żeby obrywanie suchych kwiatów miało aż taki wpływ. Nieraz ktoś nie obrywa wcale, a różaneczniki całe w kwiatach.

Moje przypuszczenia:
- fatalne warunki siedliskowe ( zły odczyn gleby, mała wilgotność)
- brak nawożenia i kompletne osłabienie rośliny
- przenawożenie azotem
- choroby i szkodniki

Tylko żaden z ich u mnie raczej nie wystąpił... A odczyn gleby uregulowałem.

no właśnie i niby wydaje się, że wszystkie warunki zostały spełnione a tu psikus królewskie rh kapryśne
marta_d 10:16, 10 maj 2014

Napia napisał(a)

Uśmiałam się ja też zdecyduję się na chemię, ale muszę poczekać na pogodę. U nas od kilku dni pada deszcz i opryski w tej chwili mijałyby się z celem. Mam nadzieję, że do tego czasu mszyce nie zjedzą doszczętnie kaliny i róż. Na razie potraktowałam je strumieniem silnej wody

hehe ach bo ekologiczne opryski dla fanatyków, w niektórych przypadkach nie obejdzie się bez chemii u nas dziś pogoda w kratkę, trochę słońca, trochę deszczu, ale czekam na męża aż przyjedzie po mnie i jadę do zakładu resztę kocimiętki wykopać. Kolejne dziadostwo, które mimo, że wygląda pięknie, to przyciąga tyle kotów, że trudno się opędzić zeszłego lata kocury tarzały się w niej i zamiast ładnych kęp miałam wyleżałe dziury :/
Napia 22:27, 10 maj 2014

Moi sąsiedzi mają kilka kotów. W ubiegłym roku koty zmaltretowały białą kocimiętkę i oszczędziły niebieską. W tym roku niestety i biała, i niebieska stały się celem ataku Chyba jesienią przesadzę gdzieś na obrzeża, może wtedy koty ograniczą się do kocimiętki i zostawią w spokoju iglaki, które stale obsikują.
asiach 23:22, 10 maj 2014

marta_d napisał(a)
i na koniec moje najbardziej oczekiwne gwiazdy
miłorząb mariken

Marta a te przepiękne miłorzęby gdzie nabyłaś i czy były drogie?
marta_d 10:32, 11 maj 2014

Napia napisał(a)
Moi sąsiedzi mają kilka kotów. W ubiegłym roku koty zmaltretowały białą kocimiętkę i oszczędziły niebieską. W tym roku niestety i biała, i niebieska stały się celem ataku Chyba jesienią przesadzę gdzieś na obrzeża, może wtedy koty ograniczą się do kocimiętki i zostawią w spokoju iglaki, które stale obsikują.

ja swoją miałam pod płotem i niestety drogę do niej wyczują z kilometra ale wczoraj już pozbyłam się jej całkiem, może inwazja kocurów będzie mniejsza
marta_d 10:34, 11 maj 2014

asiach napisał(a)

Marta a te przepiękne miłorzęby gdzie nabyłaś i czy były drogie?

Asiu miłki nabyłam w Przytoku, 150 zł za sztukę, ale dostałam rabat i za dwie sztuki zapłaciłam 240 zł
Jag_58 10:38, 11 maj 2014

Marta piękny miłorząb ,juz miejsce ma wyznaczone gdzie będzie rósł???
Ja mam kocimiętkę i 2 kotki ,ale jakiegoś większego wylegiwanie się kotów nie zauważyłam pozdrawiam niedzielnie
marta_d 18:49, 11 maj 2014

Jag_58 napisał(a)
Marta piękny miłorząb ,juz miejsce ma wyznaczone gdzie będzie rósł???
Ja mam kocimiętkę i 2 kotki ,ale jakiegoś większego wylegiwanie się kotów nie zauważyłam pozdrawiam niedzielnie

witam! Miłorzęby już wsadzone, muszę zdjęcie zrobić nie wiem czy pasują w tym miejscu, dodałam post z moją propozycją na którejś stronie, ale nie było zbytnio odzewu, więc wsadziłam je bez upewnienia się :/ a co do kocimiętki, to wiem, że teraz produkuje się sadzonki bez tego składnika (olejku) który je bardzo przyciąga więc nie wyrządza szkód
MagdalenaK8 18:54, 11 maj 2014

Martuś coraz piękniej u Ciebie, wręcz wspaniale...miłorzęby są po prostu słodkie...
Czekam na zdjęcia.
Pozdrawiam