Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

mira 11:15, 14 maj 2014

asiach napisał(a)

Wiesz Dorotko, zastanawiam się, czy u nas rzeczywiście jest tak w ogrodzie jak na tych zdjęciach czy ja może w jakiś inny sposób to pokazuję. Chyba przydałoby się spojrzenie osoby postronnej ale obietywnej. Może ja za dużo na niego patrzę i wydaje mnie się , że on jest .... taki ....
Jak przyjechał syn do domu a przyjeżdżą raz na miesiąc mówi, że mamy piękny ogród i że stworzyłam wspaniałe miejsce to nie wiem co o tym sądzić czy on jest obiektywny, czy on chce mi zrobić przyjemność. Sama nie wiem? Może to ta późna pora tak na mnie wpływa?
Idę spać - jutro do pracy. Pozdrawiam

Hmmm znam te dylematy i znam odpowiedź na tak dręczące pytania, bo się nad tym sporo zastanawiałam
bo
ważne są oczywiście kompozycje roślinne ale najważniejsza jest atmosfera jaką my tworzymy, bo na co by komu zdał się zadbany ładnie skomponowany ogród gdyby w nim wiało zimnem, fochami, kłótnią i takie tam inne
ogród jest miłym i pięknym dodatkiem coś tak mi się wydaje
ale mnie naszło w południe na filozofie - wybacz
Maria667 11:17, 14 maj 2014

asiach napisał(a)

Marysiu ja mam kilka a spora ilość ich wypadła. Dlatego juz nie dokupuję. Jest ich sześć i jakoś się utrzymuje. Dbam o nie a one mi się odpłacają pięknym kwitnieniem. Ten z niebieskimi kwiatkami może tego nie widać ma ponad 170, czyli chyba dużo jak na taki ogród i jego ogrodniczkę Jest w zaglębieniu, nieco osłonięty, ma worek dobrej ziemi, jest nawożony i od czasu do czasu podlewany Pozostałe są trochę mniejsze ale dają sobie radę z warunkami w tym ogrodzie
Poza tym to chyba nie ma miejsca na inne. Oczywiście miejsca odpowiedniego dla nich> A wciskanie na siłę dla samego faktu posiadania większej ilości nie wchodzi w rachubę. Zanim coś posadzę teraz dwa razy zastanowią się czy dane miejsce jest w stanie sprosytać oczekiwaniom wybranej przeze mnie rośliny. A Twoje urosną szybciutko
Pozdrawiam

Naturalne zagłębienie terenu to dla nich idealne miejsce. Osłonięte od wiatru (bo bardzo go nie lubią - wysusza je), a i pewnie mają większą wilgotność podłoża.
Staram się o nie dbać, bo przynajmniej wiem jak. Największy błąd, jaki robiłam, to ściółkowanie. Efekt był taki, że zamiast być coraz większe były co sezon mniejsze.
No cóż!
Przyznasz sama, że to może zniechęcać
Pozdrawiam.

Joanna___ 13:08, 14 maj 2014

Pozdrowienia zostawiam Codzienna wizyta,chociaż nie zawsze jawna,jest dla mnie stałym rytuałem
Ivvvona 13:31, 14 maj 2014

Asiu, byłam pooglądać Twoje rododendrony, masz bardzo ładne, dorodne krzewy. I masz rację, że nie ilość ale jakość jest ważna U mnie były od początku ogrodu (prawie) ale po tych pierwszych nie ma juz śladu. Gdybym umiała wtedy o nie dbać, dzisiaj byłyby już wielkimi krzewami. Te, które mam teraz mają po kilka lat, co roku dokupywałam po 2-3 sztuki, ale stworzyłam dla nich specjalną rabatę pod podciętą jodłą i pod świerkami. Tak sobie wymyśliłam bo jodłę i tak trzeba było podciąć, robiła się nieciekawa od dołu i dzięki temu zyskałam miejsce. Ale chyba to już koniec dosadzania, bo miejsce już jest zagospodarowane
iwonaal 13:49, 14 maj 2014

Dorota123 20:36, 14 maj 2014

Uwierz w słowa synów, oni nie bajerują, tylko mówią to co czują i widzą. Jest pięknie.
W mojej głowie kłębią się różne pomysły, ale miejsca mam za mało. Jednak zainspirowana Twoim ogrodem -taki zacieniony zakątek, chyba z suchą rzeczką i hostami - nie wiem , czy teraz opisuję Twoje zdjęcie, czy to już moje marzenie. Mam już zaplanowane, tylko jeszcze tam muszą przekopać do kanalizacji, czyli pewnie w tym roku jeszcze nie będzie realizacji.
Jag_58 21:05, 14 maj 2014

Asiu zostawiam pozdrowienia ,siedzę pod kominkiem ,pije herbatkę i czekam na słoneczko
marta_d 21:38, 14 maj 2014

asiach napisał(a)

Mniejmy nadzieję, że juz weekend będzie cieplejszy.
Marta jeszcze chwileczkę a coś narysują.
Pozdrawiam

Ale fajnie cieszę się, że pomożesz mi jakoś się nakierunkować, masz świetne wyczucie doboru roślin i myślę, że jakieś sugestie i pomysły pomogą mi przy planowaniu nasadzeń z głową pozdrawiam Cię serdecznie
asiach 21:41, 14 maj 2014

reni napisał(a)
Asiu pozdrawiam i czekam na następną porcję fotek

Witaj Reniu!
Już to czynię
Pozdrawiam
malgorzata_s... 21:48, 14 maj 2014

No proszę przyszłym na czas Fotki będą