Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

Mirella 22:08, 14 maj 2014

marta_d napisał(a)

no ja też znawcą nie jestem, ważne, że oko cieszy [/quot]

Cieszy bardzo
asiach 22:09, 14 maj 2014

Maria667 napisał(a)

Naturalne zagłębienie terenu to dla nich idealne miejsce. Osłonięte od wiatru (bo bardzo go nie lubią - wysusza je), a i pewnie mają większą wilgotność podłoża.
Staram się o nie dbać, bo przynajmniej wiem jak. Największy błąd, jaki robiłam, to ściółkowanie. Efekt był taki, że zamiast być coraz większe były co sezon mniejsze.
No cóż!
Przyznasz sama, że to może zniechęcać
Pozdrawiam.

To Marysiu podobnie jak ja, przez mój błąd padały mi hortensje. Ale od tego roku będzie tylko lepiej Mnie to nie zniechęciło tylko mobilizowało do działania
Pzdrawiam i mam nadzieję, że deszcz Wam zbytnio nie dokuczy
iwonaal 22:10, 14 maj 2014

Uwielbiam te Twoje kaczki czy gęsi?
asiach 22:13, 14 maj 2014

mira napisał(a)

Hmmm znam te dylematy i znam odpowiedź na tak dręczące pytania, bo się nad tym sporo zastanawiałam
bo
ważne są oczywiście kompozycje roślinne ale najważniejsza jest atmosfera jaką my tworzymy, bo na co by komu zdał się zadbany ładnie skomponowany ogród gdyby w nim wiało zimnem, fochami, kłótnią i takie tam inne
ogród jest miłym i pięknym dodatkiem coś tak mi się wydaje
ale mnie naszło w południe na filozofie - wybacz

Rzeczywiście Mira podejście czysto filozoficznie ale coś w tym jest oprócz ogrodu musi być spokój, cisza, miłość i to wszystko tworzy atmosferę jaka w nim panuje. To chyba dlatego Kuba tak dobrze w nim się czuje - zresztą inni też.
Pozdrawiam ciepło
asiach 22:17, 14 maj 2014

Mirella ta biała to azalia tylko nie pytaj jak się nazywa bo nie wiem Dawno kupiona i co najważniejsze rośnie i kwitnie Obok mam cztery inne ale kwiatków jakoś nie widać

asiach 22:18, 14 maj 2014

Joanna___ napisał(a)
Pozdrowienia zostawiam Codzienna wizyta,chociaż nie zawsze jawna,jest dla mnie stałym rytuałem

Dziekuję Joanna
Ja czekam na Twój wątek!
Pozdrawiam ciepło
Mirella 22:26, 14 maj 2014

Asia tak myślałam ale nie miałam pewności, coś tam czytałam, zakodowałam, ale na żywo nie miałam okazji poznać tych roślin bo ich nie mam.
asiach 22:26, 14 maj 2014

Ivvvona napisał(a)
Asiu, byłam pooglądać Twoje rododendrony, masz bardzo ładne, dorodne krzewy. I masz rację, że nie ilość ale jakość jest ważna U mnie były od początku ogrodu (prawie) ale po tych pierwszych nie ma juz śladu. Gdybym umiała wtedy o nie dbać, dzisiaj byłyby już wielkimi krzewami. Te, które mam teraz mają po kilka lat, co roku dokupywałam po 2-3 sztuki, ale stworzyłam dla nich specjalną rabatę pod podciętą jodłą i pod świerkami. Tak sobie wymyśliłam bo jodłę i tak trzeba było podciąć, robiła się nieciekawa od dołu i dzięki temu zyskałam miejsce. Ale chyba to już koniec dosadzania, bo miejsce już jest zagospodarowane

Iwonko ja też zaczynam podcinanie, bo tak jak napisałaś dolne gałęzie robią się nieciekawe Tylko mój mąż nie lubi jak to robię - chciałby aby gałęzie były do samej ściólki - ale tak się nie da. Ostatnio miałam dylemat bo właśnie gałęzi nie było a wykopałam spod świerków hortensje (w celu ich ratowania) i zrobiło się pusto i brzydko - szaro-buro i ponuro i zastanawiałąm się co posadzić? (wkopałam trzieline płożącą i hosty- zobaczę co z tego wyjdzie?)
Tak się zastanawiam jak te Twoje różaneczniki poradzą sobie w tym gąszczu korzeni i w końcu pod koronami jest bardzo sucho (jeśli juz deszcz spadnie to te "wspaniałe" drzewka wszystko .
Mam nadzieję, że Tobie się uda!
Pozdrawiam serdecznie
asiach 22:30, 14 maj 2014

marta_d napisał(a)
Przepiękny biały rh ogród w rozkwicie jednym słowem

Martunia to nie biały tylko tak aparat jakoś rozjaśnia on ma blado niebiesko-fioletowy kolor. A jak słończe na mopment wyszło to zdjęcie wyszło zbyt rozjaśnione.
Jak mam być szczera to mnie bardziej podobają się te purpurowe ale jeszce chwilę musimy poczekać
Pozdrawiam ciepło.
P.s Martuniu jutro
Ivvvona 22:30, 14 maj 2014

Asiu, na razie dają radę, podlewam je regularnie, nawożę, na start dostały dobre podłoże. Chyba im tam dobrze mimo wszystko