Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Wioli

Ogród Wioli

Wiola 07:12, 20 cze 2016

Marta napisał(a)
Takie coś?

Albo w plecy za Umbrami Hortensje Limelight?

Z przodu musi być dostęp do skrzynki?

Podoba mi sie!! Zwłaszcza druga propozycja. Tylko pytanie mam, bo na szkicu i zdjęciach widać ze ta rabata dluga do kamyka, ona sie pod koniec troche zawęża a ty odcielas to zielonym pasem, tak?
Nie moze to isc po całości tej trawy. Szczerze mówiąc tak bym wolała bo taki mikrus do koszenia ny mi został.

A co ile sie takie umbry sadzi? Ja tu mam do obsadzenia 4 panele po 2,5 m to te 3 chyba mało...?
Marta 08:29, 20 cze 2016

Ten pasek namalowałam, jakbyś chciała zasłonić tą skrzynkę od tamtej strony np. żywopłotkiem cisowym. Jasne, że nie musi go być i może iść rabata do końca, a chyba nawet lepiej wtedy wyglądałaby całość.
Umbry co 3m starczy, jak dobrze pamiętam, to Danusia tak twierdziła, bo pytałam o to. One mają do 3 m średnicy, Danusia chyba gęściej sadziła.

Teraz widzę na zdj, że inaczej namalowałam rozmieszczenie jeżówek na rys i na planie
Wiola 11:02, 20 cze 2016

Ja nie wiem czy mi sie te jezowki podobaja???
Pomyślimy
Wiola 11:07, 20 cze 2016

Umbry co 3 m mówisz... U mnie by wyszły co 2,5 jakby było ze na środku każdego panelu jeden. Do tego Ml po 2 na panel czyli po obu stronach umbry, czyli umbry 4 a ML 8. Nie za dużo? I cos przed nimi, lawenda? Szałwia? Dobrze kumam? Z tylu bluszcz na plot po całości.
Co ile sie sadzi bluszcz? Nazbieram samosiejek od taty
anbu 11:12, 20 cze 2016

Wiolu mi Danusia kiedyś pisała, że bluszcz sadzimy co metr a nawet gęściej jak chcesz uzyskać szczelną ścianę. Ja tak posadziłam na swoim betonowym płocie i mam nadzieję, że efekt będzie
Zresztą bluszcz mi się bardzo podoba i Umbry też koffam

Wiola 12:59, 20 cze 2016

Tak to wygląda z drogi

Pierwszy panel tylko bym bluszczem obsadzić mogła bo tam się brama otwiera, reszta 4 umbry?? Ja się tylko tej wysokości płotu boje czy mi tego nie zasłoni.....
Wiola 16:31, 20 cze 2016

Moja rabata różana... kolorowo
Marta 18:56, 20 cze 2016

Wiolu, nie musisz dawać tam jeżówek, możesz coś innego,co ci się podoba,to tylko sugestia, a decyzja należy do Ciebie Równie dobrze możesz zostać tylko przy miskantach i nie dawać tam niczego innego

Przy sadzeniu co 2.5m korony kiedyś będą się stykały. Danusia tak ma. Zapytaj Sebka, on zna Danusi oród bardzo dokładnie

Ania ma rację, bluszcz można sadzić gęsto, szybciej osiągniesz efekt.

Płot jaki wysoki?

Na różance w przyszłości dosadziłabym róże i dała przed już rosnące, tak pomiędzy, ale z przodu i jednakowe. Do tego obwódka z lawendy, którą już masz, ale trzeba by było ją posunąć do przodu
Wiola 19:09, 20 cze 2016

Marta fajny pomysł na rózankę, ja ciągle kombinuje jak ją ujednolicić.... pomysł do realizacji na następną wiosnę

Co do płotu to jestem przekonana do tych umbr...
Marta 19:16, 20 cze 2016

Wiesz, że ta rabata Jagody też bardzo mi się podoba?

Raczej nie wstawia się zdjęć czyiś ogrodów w swoim wątku. Wstaw lepiej linka