Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla moich synków

Ogród dla moich synków

Kawa 08:05, 01 mar 2016

się nie przejmuj ja też nie wiem co sie czym pryska itd

MirellaB 14:13, 01 mar 2016

To Ty mas bliźniaków?

Ja na start wszystko po całości sypię azofoską, a potem po dwóch miesiącach nawozami specjalistycznymi, a na jesień nawozami jesiennym.
Taki mam sprawdzony sposób.
blyxa 19:32, 01 mar 2016

Przyszłam podziękować za wizytę i proszę, na dyskusję o nawozach trafiłam

Bardzo na czasie. Ja dziś właśnie kupowałam maść do cięcia drzewek i dobrą chwilę dumałam przed półką z nawozami. Musze jednak najpierw inwentaryzację w składziku zrobić co i jak mi z zeszłego roku zostało. A o hortensjach sobie chyba skopiuję. Moje trochę zaniedbane - nawozów ze trzy lata nie widziały i chyba czas je trochę dopieścić
MirellaB 10:17, 02 mar 2016

Cześć
Jak się dzisiaj macie? Jak dzieciaczki?
Marga 10:51, 02 mar 2016

Izabela, zaintrygowałaś mnie, jak nie forsycja to co?

Agnieszka, u siebie też wprowadzę nawożenie mieszane. Humus active już kupiłam + gnojówki z pokrzyw + skorupki jaj pod lawendę, ale Danusia mówiła, żebym podsypała niektóre rośliny azofoską na wiosnę. Potem będę się starała naśladować dziewczyny, aż wypracuję sobie swój własny system (pewnie po kilku latach).

Teresko, kradnij jeżeli Ci się przyda, proszę bardzo. Ja też Anabelce podkradłam
Marga 10:58, 02 mar 2016

Kamila, oj, na pewno masz większe pojęcie niż ja

Mirellko, tak wyszło, że bliźniaki Też byłam zaskoczona
Dziękuję, ze przepis na nawożenie, przyda się. Twój jest jakiś bardziej przystępny.
Dzieciaczki dziękuję już lepiej. Gorączki nie mają, a kaszel jest odrywający. Znowu rozrabiają

Miłego dnia wszystkim zaglądającym życzę
tulucy 11:29, 02 mar 2016

Przyszłam pomachać
Zdrówka podwójnie życzę
ag_zie 12:03, 02 mar 2016

Skorupki jaj pod lawendę?! Tego nie znałam
A nasi chłopcy w podobnym wieku - mój w styczniu 5 lat skończył. Zdrówka Wam życzę!
katel 12:57, 02 mar 2016

Skorupki można dawać pod wszystkie wapniolubne np. pod powojniki ale one się długo rozkładają. Podobno dobrze się sprawdzają drobno pokruszone jako bariera dla ślimaków .
Monika jako nawóz naturalny to też fantastycznie sprawdzają się skórki po bananach, koniecznie trzeba je dawać pod róże jeśli masz.
Pryskać powinno się w tym okresie zapobiegawczo na grzyby (miedzianem), szczególnie jeśli w zeszłym roku były jakieś choroby, np. czarna plamistość lub inne grzybowe. Drugi oprysk to przeciwko owadom ssąco-kującym (np. promanal) na przędziorki i inne (niszczy formy embrionalne).
Tylko nie wiem kiedy pryskać bo powinno się to zrobić zanim zaczną się rozwijać listki (u mnie już niektóre zaczynają) ale jednocześnie musi być min. 7 stopni na plusie i bez przymrozków w nocy no i oczywiście sucho .
MirellaB 13:00, 02 mar 2016

To się cieszę, że już lepiej - tak trzymać

O skorupkach słyszałam, ale nigdy nie stosowałam. Warto spróbować