Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla moich synków

Ogród dla moich synków

Marga 16:39, 05 mar 2016

katel napisał(a)

Musimy prognozy śledzić w czwartek miało być 7 bez opadów i już się szykowałam ale 7 to w słońcu było, sprawdziłam i odpuściłam czekam dalej. Jak pryskam miedzianem to lecę po wszystkim, szczególnie dokładnie to co chorowało ale i resztę, bo to się roznosi np. przez liście, jak znajdę gdzieś takie z czarnymi kropkami to zbieram i do śmieci wywalam.
Trzymam kciuki za dzieciaczki, moje ostatnio łącznie 3 tyg. chorowały to już myślałam że osiwieje .
Co do jaj opuchlaków to bądź dobrej myśli, może to nawóz był. Muszę przyznać że nie wiem czy bym rozpoznała.
Edit:
Tu znalazłam opis który zamieściła Kasia, jaja opuchlaków mają od 0,7 do 1mm - więc są trudne do zauważenia, to co widziałaś to pewnie nawóz .
https://www.ogrodowisko.pl/watek/17-opuchlaki?page=15

Kasiu, znowu okazałaś się bardzo pomocna poczytałam co nieco i po przeanalizowaniu wielu opinii na forum doszłam do wniosku, że to jednak chyba nie są jaja opuchlaków. Masz rację. A ja jak głupia stresowałam się przez ostatnie 3 dni, bo tych kulek w każdej zakupionej i przyniesionej doniczce było mnóstwo. Dopytam jeszcze w szkółkach kiedy zacznie się sezon.
Dzięki piękne
Marga 16:42, 05 mar 2016

Kacha123 napisał(a)
Napisałam u siebie, ale u Ciebie też napiszę żebyś się nie martwiła grabami.
Pan od grabów tak właśnie kazał przyciąć, ale mi wiecznie wszystkiego żal tak drastycznie obcinać. Hortensje też za wysoko obcięłam w zeszłym roku i później miałam brzydko Będziesz mieć piękne, gęste graby

Dziękuję Kasiu, że się pofatygowałaś do mnie żeby to napisać. Gęste to one będą chyba za 10 lat Za rok juz nie będę tak drastycznie ich cięła.
olga80 19:37, 05 mar 2016

też mam robactwo więc wiedz się przyda
MirellaB 19:44, 05 mar 2016

Walka z opuchlakami to niestety jak walka z wiatrakami. Jak raz się pojawią to ich nie wyplenisz nigdy, środkami zmniejszysz ich ilość, ale nie pozbędziesz się.
U mnie na szczęście ich nie ma. W zeszłym roku dużo się o nich na forum pisało.
Jak wsadzam roślinę to zawsze ją dobrze oglądam po wyciągnięciu z doniczki.
Asia Wietrzyk z cisami z CO przyniosła opuchlaki
Marga 20:59, 05 mar 2016

olga80 napisał(a)
też mam robactwo więc wiedz się przyda

Trochę chaotycznie mi to wyszło, takie tam zlepki z forum, ku pamięci. Człowiek dużo pożytecznych rzeczy czyta na O., a jak potem potrzebuje konkretnej informacji, to zazwyczaj nie może sobie przypomnieć gdzie ona była.
Marga 21:05, 05 mar 2016

MirellaB napisał(a)
Walka z opuchlakami to niestety jak walka z wiatrakami. Jak raz się pojawią to ich nie wyplenisz nigdy, środkami zmniejszysz ich ilość, ale nie pozbędziesz się.
U mnie na szczęście ich nie ma. W zeszłym roku dużo się o nich na forum pisało.
Jak wsadzam roślinę to zawsze ją dobrze oglądam po wyciągnięciu z doniczki.
Asia Wietrzyk z cisami z CO przyniosła opuchlaki

Kurcze, współczuję jej. Chyba większość ogrodników przynosi sobie nieświadomie to świństwo do ogrodu razem z nowo nabytymi roślinami Podobno najczęściej z żurawkami, rozchodnikami, truskawkami, rododendronami i właśnie z cisami. Strasznie wnerwiające paskudztwo. Niech mi tylko wrąbią jednego rodka to utłukę.
Do tej pory doniczek nie przeglądałam, bo nie byłam świadoma zagrożenia. Od dzisiaj już będę uważniejsza.
Dobrze, że ich nie masz
Basilikum 21:15, 05 mar 2016

Marga napisał(a)

Trochę chaotycznie mi to wyszło, takie tam zlepki z forum, ku pamięci. Człowiek dużo pożytecznych rzeczy czyta na O., a jak potem potrzebuje konkretnej informacji, to zazwyczaj nie może sobie przypomnieć gdzie ona była.

dzieki za te wycinki juz sobie skopiowalam do mojego notatnika
mam nadzieje,ze ich nie mam ale w razie czego nie bede musiala calego forum przeszukiwac
MirellaB 11:43, 06 mar 2016

Hej
Miłej niedzieli
Marga 12:20, 06 mar 2016

Izabela, a proszę bardzo. Cieszę się, że komuś jeszcze mogą się przydać

Mirelko, Dziękuję i Tobie również U nas dzisiaj jest 12stopni tylko wilgotno.
Zaraz po obiadku biorę chłopaków i skoczę na chwilę na działkę
AnnaCh 12:53, 06 mar 2016

No to czekamy po obiadku na relację z działki