Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Ewkakonewka 11:49, 12 lis 2014

Ale piękne zdjęcia Trawki i czerwone żurawki cud miód, oj chce takie bo moje mikroskopy jeszcze. Kolor berberysa faktycnie wymiata macham
Ewkakonewka 11:51, 12 lis 2014

A gdzie kupujemy takie pięknie duże kulki bukszpanowe, bo ja jeszcze nie widziałam koło mnie takich okazów tylko maleństwa same
Gocha 11:58, 12 lis 2014

dorciabe napisał(a)
Gosia berberysy mają cudne kolory dlaczego ja zlikwidowałam berberysy????
moja ulubiona trawkowa rabatka mmmmmmm jak marzenie

Dorotko wybierzemy się razem na wiosnę po te carexy do Kurowa- co Ty na to. Bo ja mam w planach jeszcze sporo ich dosadzić, pod warunkiem , że przetrwają zimę. Tylko jak będzie taka zima bez temperatur ujemnych to każdy głupi taką przetrwa.Buziaki Dorotko a ja mam fajny bukiet w wazonie w domu wczoraj zerwany- bazie jak na wiosnę. Coś nam się porobiło z tą pogodą.Nie wiadomo czy się cieszyć czy smucić.
Gocha 12:02, 12 lis 2014

yolka napisał(a)
Berberysy ogniste jak połowa flagi - ogrodniczka patriotka - super

Jolu faktycznie te berberysy jesienią są piękne. Te moje są takie nie przycinane tylko puszczone na żywioł. Zawsze sobie obiecuję że już przypilnuję i będę przycinać ale sama nie wiem jakie są ładniejsze. Berberysy mają niestety jedną wadęi wszyscy wiedzą od razu o co mi chodzi- oczywiśćie KŁUJĄ. Muszę zakupić jeszcze jakieś inne bo mi się podobają coraz bardziej nawet z tym jednym mankamentem. Pozdrawiam Jolu
Gocha 12:11, 12 lis 2014

Ewkakonewka napisał(a)
A gdzie kupujemy takie pięknie duże kulki bukszpanowe, bo ja jeszcze nie widziałam koło mnie takich okazów tylko maleństwa same

Ewuś te kule przy kamykach z berberysem to mają już dużo lat i były kupione malutkie. W tym roku na wiosnę kupiłam te duże berberysy co rosną przed nowym trawnikiem- tam są 3 kule i jeden stożek. W sumie kupiłam chyba 11 sztuk dużych bukszpanów ale wykopywanych z gruntu i zobaczymy jak zniosą zimę. Kupiłam je na targu pod zamkiem od takiej Pani która mieszka gdzieś pod Nałęczowem- płaciłam po 25 zł. Ja kupowałam dużo to tak mi wyceniła, a w ogóle były po 30 zł. Ale i tak uważam , że się opłacało. Takie małe kulki bukszpanowe to widziałam w szkółce po drodze do Końskowoli po 10 zł. Ale to podobno takie odmiany które same rosną w kulki- pewie wymagają korekty ale niewielkiej. Buziaki
Gocha 12:18, 12 lis 2014

Trochę poeksperymentuję- wykopałam jedną werbenę i spróbuję ją przetrzymać przez zimę w domu i robić z niej sadzonki. Zobaczymy co z tego wyniknie. Mogę jeszcze jedną werbenę wykopać i komuś odstąpić kto ma miejsce w domu do przetrzymania. Może Ty Ewa albo Dorotka chcecie. Albo jak będziecie chciały we dwie to mogę wykopać 2 sztuki. Zostawię tylko jedną w gruncie , żeby zobaczyć czy przeżyje do wiosny- jedna też wystarczy.

Ewkakonewka 12:26, 12 lis 2014

Nigdy pod zamkiem nie widziałam roślin , ale ja tam od święta jestem pewnie dlatego. Cena fajna. Małe kulki takie ok. 15-20 cm koło mnie są po 8 zł, ale połasiłabym się na większych kilka Ja ma wszystkie pomieszczenia ogrzewane w domu to nie wiem, pelargonie tylko trzymam i to z różnym skutkiem.
Gocha 12:30, 12 lis 2014

Ewkakonewka napisał(a)
Nigdy pod zamkiem nie widziałam roślin , ale ja tam od święta jestem pewnie dlatego. Cena fajna. Małe kulki takie ok. 15-20 cm koło mnie są po 8 zł, ale połasiłabym się na większych kilka Ja ma wszystkie pomieszczenia ogrzewane w domu to nie wiem, pelargonie tylko trzymam i to z różnym skutkiem.

Ewa ja mam zamiar trzymać ją w pomieszczeniu ogrzewanym tak normalnie w domu. Wprawdzie mam piwnicę ale ciemną więc chyba nie bardzo. Ktoś pisał , że tak trzymał w zimie a jak wypuszczała nowe przyrosty to były cięte i robione z nich sadzonki. Tak mam zamiar robić. A gdzie te kulki za 8 zł. są.?

A ten targ pod zamkiem to rano w soboty tylko. Buziaki
Ewkakonewka 12:47, 12 lis 2014

Kulki w Świdniku na starych krzyżówkach, targ po zamkiem cenna informacja, tylko w tym roku to już chyba nie ma co się porywać. Werbena jak w ciepłym może to mogę spróbować, tylko u mnie to eksperymentalnie. Jak Dorcia jest bardziej doświadczona w robieniu sadzonek i ukorzenianiu i będzie chciała to ja się nie pcham. Powiem tak: jak nikt nie weźmie to ja będę próbować co? Bo szkoda by było...
Gocha 12:54, 12 lis 2014

Ewkakonewka napisał(a)
Kulki w Świdniku na starych krzyżówkach, targ po zamkiem cenna informacja, tylko w tym roku to już chyba nie ma co się porywać. Werbena jak w ciepłym może to mogę spróbować, tylko u mnie to eksperymentalnie. Jak Dorcia jest bardziej doświadczona w robieniu sadzonek i ukorzenianiu i będzie chciała to ja się nie pcham. Powiem tak: jak nikt nie weźmie to ja będę próbować co? Bo szkoda by było...

Myślę , że na targ to raczej już na wiosnę. Ja tej werbeny nie wurzucam tylko ją zostawie w ziemi. Podobno w tym roku nie przemarzła i odbiła na wiosne i była szybciej od tej posianej. To jak nie masz gdzie trzymać to zobaczymy co z niej wyjdzie na wiosnę i wtedy będziemy robić sadzonki. Jak chcesz.