Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

BusyBee 10:24, 14 kwi 2015

Gocha napisał(a)

Kasiu a ja mam wrażenie , że te hiacynty to będą takie rozpierzchłe kwiatostany a nie takie zwarte jak inne kolory są. Ale może też będą miały swój urok. Ja cebule kupiłam pakowane po 20 szt. w L. na jesieni. więc u mnie będą pierwszy rok i wtedy są najładniejsze. Może jesienią dokupie inne kolory bo pewnie tulipanów to już nie będę dokupywać. Tylko zapoluję na iryski żyłkowane i ewentualnie na coś czego jeszcze nie mam.

Ja już wiem, że krokusy zechcę kupić. Wyrodziły się u mnie i prawie nie kwitły
One cieszą chyba najbardziej przez to, że pojawiają się pierwsze i biją po oczach tymi kolorami Marzą mi się w takich dużych grupach
jona 12:28, 14 kwi 2015

Gocha napisał(a)

Asiu nie wiem tylko czy nie za gęsto posadzone te rosliny. Te krzaczki tawuły ( rządek wygięty ) obok bergenii nie wiem czy nie trzeba będzie ich jednak przesunąć czyli oddalić od bergenii- wydawało mi się , że sporo miejsca zostawiłam na bergenię i może by było wystarczająco ale gdybym ją posadziła w jednym rzędzie ale tak mi nie pasowało. Chciałam stworzyć taka większą plamę. Jeszcze w jednym miejscu posadzone są 6 szt. lawendy Viva- będzie taka fioletowa plama. I jeszcze jedno spore miejsce zasiedliłam łubinem - sadzonki miałam już ze swojego letniego siewu. Mam nadzieje że pokażą w tym roku jak potrafia ładnie kwitnąć. Zatęskniłam ostatnio za starymi kwiatami- łubinem, malwami i naparstnicami - i te sobie posiałam w tamtym roku latem.

Na jednym zdjęciu wydaje mi się, że odległość pomiędzy tawułami a bergeniami jest do zaakceptowania, a na drugim, że jednak za blisko. Aparat trochę zawsze przekłamuje więc w sumie trudno ocenić. Tak sobie myślę, że jeżeli przesuniesz tawuły i okaże się, że zrobiło się za dużo miejsca, to bergenie szybko się rozraztają i można je dosadzić . A łubin jakiego koloru będzie?
Gocha 12:54, 14 kwi 2015

Asiu tylko nie wiem czy mojemu M. zechce się przesuwać te tawuły, może narazie zostawie zobaczę jak będzie jak powypuszczają liście , te tawuły raczej będe mocno przycinała. Najwyżej za rok poprzesuwa się je. łubin chyba siałam mieszankę, bo jeszcze miałąm nasiona białego łubinu ale tych nie wysiałam , te nasiona mi zostały. Jeszcze w wolnych miejscach będe sadziła hosy i brunerę też plamami a na brzegu od kostki trawy- chyba kupię Carex Evergold. Chciałam gdzieś jeszcze przy Evergoldach konwalnika ale jeszcze się zastanawiam.
Gocha 13:00, 14 kwi 2015

Kasik napisał(a)
Gosia twoje rewolucje spektakularne- aż się nie można doczekać lata, kiedy to wszystko buchnie. Bądź dumna- piękny ogród powstaje.

Kasiu bardzo dziękuję za tak miłe słowa. W lecie jak będzie już ładnie w ogrodzie i będą ciszyły coraz to nowe rabaty to wtedy zapominam o tym bólu szkieletu który teraz ciągle odczuwam. Stale też muszę walczyć z moimi trzema Panami którzy mówią , żebym dała sobie i im spokój z tymi nowymi, kolejnymi rabatami - najlepiej według nich to zasiać trawę i się nie orobić. A cóż ja na to poradzę , że mnie cieszą rośliny w ogrodzie i ich piękno przez cały rok a nie tylko trawa nawet jak by była przecudnej urody. Buziaki
Gocha 13:02, 14 kwi 2015

BusyBee napisał(a)

Ja już wiem, że krokusy zechcę kupić. Wyrodziły się u mnie i prawie nie kwitły
One cieszą chyba najbardziej przez to, że pojawiają się pierwsze i biją po oczach tymi kolorami Marzą mi się w takich dużych grupach

Kasiu oczywiście zapomniałam o krokusach. Ja też mam je w planach. Jak tylko widziałam je na zdjęciach innych dziewczyn z ogrodowiska to od razu pomyślałam , że mus dokupić.
Ewa777 18:06, 14 kwi 2015

Gocha napisał(a)

Kasiu oczywiście zapomniałam o krokusach. Ja też mam je w planach. Jak tylko widziałam je na zdjęciach innych dziewczyn z ogrodowiska to od razu pomyślałam , że mus dokupić.

No właśnie tak jest. Wszyscy kupowali jesienią tulipany, to ja też, zobaczyłam ciemierniki, to już je kupiłam, a teraz patrzę na sasanki i też chcę mieć To jest strasznie zaraźliwe Co to będzie latem?
Gocha 23:12, 14 kwi 2015

Ewa777 napisał(a)

No właśnie tak jest. Wszyscy kupowali jesienią tulipany, to ja też, zobaczyłam ciemierniki, to już je kupiłam, a teraz patrzę na sasanki i też chcę mieć To jest strasznie zaraźliwe Co to będzie latem?

Ewa a nie uważasz, że taka choroba zakaźna jest całkiem przyjemna. A różyczka przypadkiem Ciebie nie dopadła bo wiele dziewczyn się nią zaraziły. Pa
Gocha 23:32, 14 kwi 2015

Mój wczorajszy zakup

Ewa777 08:51, 15 kwi 2015

Gocha napisał(a)

Ewa a nie uważasz, że taka choroba zakaźna jest całkiem przyjemna. A różyczka przypadkiem Ciebie nie dopadła bo wiele dziewczyn się nią zaraziły. Pa

A tak, różyczki też sobie kupiłam, a teraz myślę o powojnikach do nich
Świetne zakupy... na taki koszyczek też choruję
Gocha 09:18, 15 kwi 2015

Ewa777 napisał(a)

A tak, różyczki też sobie kupiłam, a teraz myślę o powojnikach do nich
Świetne zakupy... na taki koszyczek też choruję

Ewa ja właśnie wczoraj wyszukiwałam informacji o powojnikach bo też chciałam sobie kupić. Wprawdzie moja teściowa ma na swojej części chyba 2 powojniki ale bardzo słabo rosną i patrząc na nie to bym chyba nie kupowała. Ale widząc na forum jak pięknie dziewczynom rosną i kwitną powojniki i jak dużo pięknych odmian jest w sprzedaży to jednak zaryzykuję i zakupię. Już nawet jesienią się nad nimi mocno zastanawiałam. Mam nawet gdzie posadzić. Muszę wyrzucić krzewuszkę i pęcherznicę z miejsca przy kratce i tam posadzić powojniki żeby się wspinały po tej kratce. To jest takie mocno południowe miejsce i nie wiem zupełnie jakie kupić odmiany żeby były do słońca i żeby obficie kwitły i długo. Może Ty mi podpowiesz coś na temat najlepszych odmian. Buziaki