Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 01:00, 07 cze 2016

Kindzia napisał(a)
Małgoś...ale masz warzywnik! Jak u Monty Dona!!! Kawał terenu!!! To się chłopina narobił, ale jaki efekt! I jakie wylizane

Szałwie przy moich masz ogromne, ostróżki też. U mnie te dopiero zaczynają. I widzę, że Cię też na róże wzięło Cudne kupiłaś!!!

Od Pruchniaka mam wszystkie moje Austiny. Udało mi się pana przekonać i mi sprzedał wysyłkowo Wszystkie bardzo ładnie się przyjęły i teraz, w drugim roku dopiero, już zaczynają szaleć I bardzo dobre ceny wtedy miał tych róż. U nas, u Kapiasa, wtedy chcieli jeszcze raz tyle...pewnie dlatego zamiast jednego Williama Morissa przykleiło mi się 7 sztuk...ale miałam zagwozdkę żeby je jakoś posadzić...i tak 4 historyczne róże musiały wylecieć. Ale nie żałuję A róże rosną i znowu mam ścisk

Kasiu własnie marzy mi sie taki warzywnik jak u Monty Dona- oczywiście strasznie duzo pracy przede mną a i tak nigdy taki nie będzie ale moze trochę się do niego zbliżę. Jeszcze sporo tam pracy trzeba włożyć. Posiałam jeszcze dzisiaj pietruszkę i buraczki- będzie najwyżej na natkę i na botwinkę, posadziłam kilka selerów, posiałam sałatę i ogórki. I wcześniej posadziłam cebulę i szalotkę. Jeszcze mam do posadzenia paprykę i pomidory. I mam do podsadzenia kupioną cukinię zieloną i żółtą. Trzeba jeszcze poobrabiać pomiędzy krzewami jagodowymi i trzeba pomysleć o części ozdobnej.
A co do róż to od Pruchniaka na pewno juz nie kupisz bo zmarł w maju a ja jeszcze te moje róże kupowałam u niego w kwietniu. Postaram sie w tym tygodniu tam pojechać po różę dla Ciebie. mam nadzieję że czeka na mnie. Ja w tym roku jestem zła na moje róże i po części na siebie że ich nie opryskałam od szkodników wczesną wiosną. Część róż mają całkowicie zjedzone pąki kwiatowe i chyba muszę je przyciąć żeby wypuściły nowe pędy bo inaczej w ogóle mi nie zakwitną. Tak mam np. z Chopinami. A oprócz tego to moje Chopiny maja strasznego mączniaka. A róże w tamtym roku kupione Minerva i Pomponella posadziłam w złym miejscu- maja za dużo cienia. Minerva jeszcze jako tako- chociaż dosyć wysoka ale ma chociaż sporo pąków ale Pomponella wybujała i bardzo mało pąków.
Gocha 01:03, 07 cze 2016

katel napisał(a)
Wow Gosiu róże przepiękne, szałwie cudo ale warzywnik to mnie zastrzelił normalnie - działacie błyskawicznie.

Kasiu ale i tak Twoje skrzynie lepsze bo wyższe i krzyż może nie boli tak bardzo. Szałwie ja uwielbiam za ten cudny kolor- szczególnie te najciemniejsze, i za to że pszczółki bardzo je lubią. Dzięki za pochwały warzywnika ale jeszcze dużo pracy wymaga
Gocha 01:05, 07 cze 2016

Ewkakonewka napisał(a)
Gosia warzywnik robi wrażenie. Fantastyczny jest. Buziak

Nasz warzywnik dziękuje za pochwały Buziaki
amelia_b 10:46, 07 cze 2016

Gosiu Ewcia ma racje warzywniak przepiękny pogratuluj mężowi ogrom pracy włożył, pewnie z Twoją pomocą w jego zrobieniemam sadzonki jarmużu jak byś chciała? chętnie się podzielę
anabuko1 10:50, 07 cze 2016

Warzywnik Gosiu masz pierwsza klasa!!!
a te szałwie w takich wielkich kępach wyglądają bajecznie,Z daleka oczy przyciągają
Róże śliczne.
Moja Munstead Wood jeszcze tak obficie nie kwitnie
Gocha 12:40, 07 cze 2016

amelia_b napisał(a)
Gosiu Ewcia ma racje warzywniak przepiękny pogratuluj mężowi ogrom pracy włożył, pewnie z Twoją pomocą w jego zrobieniemam sadzonki jarmużu jak byś chciała? chętnie się podzielę

Amelia dzięki za pochwały. Faktycznie warzywnik już jako tako wygląda ale jeszcze jest w nim sporo do zrobienia.Ale jakoś pomału i może damy radę. Bardzo chętnie przygarnę sadzonki jarmużu tylko chwilowo nie mam jak podjechać bo syn ciągle po południu zabiera samochód bo mają próby przed koncertem końcoworocznym. Tylko nie bardzo wiem jak jarmuż można robić żeby go zjeść. Miałam go 2 lata temu i raz zrobiłam i mi nie smakował bo był jakiś twardy- a dosyć długo go smażyłam czy dusiłam na patelni
Gocha 12:46, 07 cze 2016

anabuko1 napisał(a)
Warzywnik Gosiu masz pierwsza klasa!!!
a te szałwie w takich wielkich kępach wyglądają bajecznie,Z daleka oczy przyciągają
Róże śliczne.
Moja Munstead Wood jeszcze tak obficie nie kwitnie

Aniu dzięki. Szałwie po prostu uwielbiam.Specjalnie nie dzieliłam tych kęp szałwii właśnie dlatego że chciałam mieć duże plamy. Moja Munstead Wood wprawdzie kupowana na wiosnę ale bardzo ładny krzew kupiłam więc jest teraz ładna. Ale niestety bedę musiała jednak ją stamtąd przesadzać bo pokrojem krzaka mi tam nie pasuje. Muszą tam być takie krzaki jak Queen of Sweden więc albo dokupię właśnie Q of S albo inna podobną do niej tylko inny kolor. Chodzi mi o pędy wzniosłe a u MW pokładają sie po ziemi. Kwiaty mają piękny kolor ale na tę rabatę to jednak wolę jaśniutkie. Myślałam że taki ciemny akcent będzie tam dobry ale jednak ona nie pasuje. Pójdzie w inne miejsce
amelia_b 12:48, 07 cze 2016

Gosiu jarmuż to ja w tym roku pierwszy raz posiałam dla eksperymentu, zresztą skorzonerę też
Kindzia 14:15, 07 cze 2016

Gocha napisał(a)

Kasiu własnie marzy mi sie taki warzywnik jak u Monty Dona- oczywiście strasznie duzo pracy przede mną a i tak nigdy taki nie będzie ale moze trochę się do niego zbliżę. Jeszcze sporo tam pracy trzeba włożyć. Posiałam jeszcze dzisiaj pietruszkę i buraczki- będzie najwyżej na natkę i na botwinkę, posadziłam kilka selerów, posiałam sałatę i ogórki. I wcześniej posadziłam cebulę i szalotkę. Jeszcze mam do posadzenia paprykę i pomidory. I mam do podsadzenia kupioną cukinię zieloną i żółtą. Trzeba jeszcze poobrabiać pomiędzy krzewami jagodowymi i trzeba pomysleć o części ozdobnej.
A co do róż to od Pruchniaka na pewno juz nie kupisz bo zmarł w maju a ja jeszcze te moje róże kupowałam u niego w kwietniu. Postaram sie w tym tygodniu tam pojechać po różę dla Ciebie. mam nadzieję że czeka na mnie. Ja w tym roku jestem zła na moje róże i po części na siebie że ich nie opryskałam od szkodników wczesną wiosną. Część róż mają całkowicie zjedzone pąki kwiatowe i chyba muszę je przyciąć żeby wypuściły nowe pędy bo inaczej w ogóle mi nie zakwitną. Tak mam np. z Chopinami. A oprócz tego to moje Chopiny maja strasznego mączniaka. A róże w tamtym roku kupione Minerva i Pomponella posadziłam w złym miejscu- maja za dużo cienia. Minerva jeszcze jako tako- chociaż dosyć wysoka ale ma chociaż sporo pąków ale Pomponella wybujała i bardzo mało pąków.

Nie żyje??? To smutne...rozmawiałam z nim parę razy...spec od róż był, szkoda
To ta nowa róża od P.Pruchniaka będzie miała dla mnie specjalne znaczenie...mam nadzieję, że jest i czeka na mnie. Zawsze mi się Grace podobała.

Chopiny często łapią mączniaka, u mnie tylko w zeszłym roku nie miały. Pryśnij mieszaniną mleka, wody i sody. Przynajmniej przez 3 kolejne dni, pomoże. Albo Amistarem, ja nim zawsze pryskam, profilaktycznie.

Skoro mi się Twój warzywnik z Montym skojarzył to coś w tym musi być W dobrym kierunku zmierzasz
AgataP 15:09, 07 cze 2016

Gocha napisał(a)

Agatko jeszcze nie przycięłam grabów bo jakoś wydaje mi się że za gorąco. A po drugie nie bardzo wiem na jakiej wysokości je przyciąć- jak na 40 cm. to zostaną takie pojedyncze kikuty- czy tak ma być ?. Może byś mi zrobiła fotkę swoim po przycięciu ?

Gosia ja właśnie mam takie kikuty Przyłożyłam w pionie linikę co ma 40 cm i ciachałam jak leci, część widzę już puszcza z oczek, część ma listki, a część stoi jak zaklęta...może tak ma być na razie.. poza tym cechą dobrego ogrodnika jest cierpliwość więc musimy się wykazać