Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 12:11, 21 cze 2016

KasiaWB napisał(a)
Piękne róże Gosiu co jedna to ładniejsza ja mam tak mało miejsca, że muszę dokonać wyboru i mam ból
Pozdrawiam

Kasiu ale Ty za to masz cudne róże przy murze a ja ani takich róż ani takiego muru nie mam Ja myślę że na pewno jeszcze jakieś dokupisz tylko wszystko w swoim czasie
Gocha 12:42, 21 cze 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Gosiu gdzie Ty takie cudowne róże kupujesz? U nas nie ma takich szkółek gdzie byłyby opisane. Jak są opisane to 50 zaraz krzyczą a i tak aspirynki ani Tereski dostać nie mogę W rosarium chyba muszę zamówić. Buziaki.

Gosiu ja mam od siebie około 50 km. do zagłębia różanego- Końskowoli i okolic. Ja mam 3 szkółki do których jeżdżę po róże m.in. do Pruchniaka- a teraz to właściwie do jego żony i jeszcze do dwóch nieco tylko mniejszych. Kupuję u nich od kilku lat i nigdy się nie zawiodłam. Szkoda że nie powiedziałaś wcześniej że poszukujesz jakiś konkretnych róż to może bym je znalazła i przywiozła do Kasi. Aspirynki już chyba szukałam i nigdzie ne było a Teresa to ta co ma ją Ewa ? Czy MariaTeresa ? Niemożliwe że aż tyle chcą u Was za róże opisane. Ja te z licencją angielki kupuję najdrożej bo w tym roku po 30 zł. A w tych szkółkach wszystkie są dokładnie opisane i faktycznie zgodne odmianowo. Z przyjemnością bym nawet teraz jeszcze dla Ciebie poszukała ale nie mam zupełnie kiedy tam pojechać- strasznie napięty mam grafik. Wczoraj udało mi się ale to fuksem kupić dla Łukasza Artemisy( też dopiero wczoraj mnie o nie zapytał ) Ale to facet sam powiedział że przywozi towar do centrum ogrodniczego niedaleko mnie i właśnie stamtąd je odebrałam i tak to się właśnie Łukaszowi udało
Buziaczki
dorciabe 12:42, 21 cze 2016

Gosia bardzo mi się podoba Minerwa, kolor piękny .....tylko posadzić nie mam gdzie
Gocha 12:54, 21 cze 2016

anna_g napisał(a)
Róże bajeczne! Najbardziej mnie urzekla Augusta luise za kształt kwiatów a Minerva za całokształt - cudny kolor i wygląd. ogólne widoczki tez robią wrażenie. Piękny i bardzo zadbany ogród - te fotki z czosnkami w roli głównej... Wow... Ja rozumiem, że ogród już jest po kapitalnym remoncie a nie do remontu...

Aniu niestety mój ogród jest cały czas do remontu może już nie kapitalnego ale jeszcze całkiem sporo w niego trzeba zainwestować i pracy i materiału ogrodniczego. Augustę kupiłam przez przypadek kupując różę dla Kasi-Kindzi. Tak bardzo spodobały mi się jej kwiaty właśnie - są brdzo duże i takie super pełne i przecudnie pachnie. Może na chwilę obecną to nie był mój kolor bo trudno byłoby mi znaleźć dla niej dobre towarzystwo. Ale coś wymyślę i na dodatek postanowiłam kupić jeszcze kilka sztuk jak nie w tym roku to w przyszłym i posadzić w kupie i czekać na ten zapach i się nim upajać Ale mam wizje
Gocha 12:59, 21 cze 2016

rozark napisał(a)

jeśli jest to duży krzew i kwitnie raz to może być Alchymist a jeśli powtarza kwitnienie i krzew jest do ok. 1m to może być Chipeendale

Reniu to jest spory krzew raczej powyżej 1 metra i taki luźny pokrój. Jak oglądam zdjęcia Chipeendale to raczej to nie to samo chociaż kwiaty bardzo podobne. I na pewno nie kwitnie jednorazowo- powtarza kwitnienie. Szukam dalej
Gocha 13:34, 21 cze 2016

anna_pisalska napisał(a)

Myślę, że możesz spokojnie przyciąć od góry Co do ochrony, to trzeba niestety pryskać i to często, jest program ochrony i da radę wygrać Jak znajdziemy kiedyś chwilę, to pogadamy sobie w tej sprawie Ogród masz przepiękny

Aniu mam nadzieję na jakąś dłuższą rozmowę na temat czereśni bo przyznam że bardzo mnie to męczy że nie stosuję odpowiedniej ochrony. Drzewa pięknie mi rosną więc chyba miejsce im pasuje, pięknie kwitną zawsze , zawiązków dużo ale później niestety nie tyle owoców ile faktycznie mogłoby pewnie być. I zawsze sobie co roku obiecuję że się do tego przyłożę i d..pa mokra. Więc może z pomocą fachową będzie lepiej. Jak przytnę te drzewa teraz to przynajmniej będą niższe i bedzie łatwiej je chronić
Gocha 13:36, 21 cze 2016

Aneta1309 napisał(a)
Gosiu piękne róże, zdradzisz gdzie kupiłaś Artemisa?
U mnie dzisiaj gradobicie na kwitnące będę mogła sobie w tym roku tylko u Was popatrzeć

Anetko Artemisa kupiłam w szkółce róż w Stoku- Pan Pałka. Widziałam u Ciebie skutki gradobicia- po prostu szok i to tak niedaleko ode mnie- brrr.
Gocha 13:45, 21 cze 2016

Milka napisał(a)

Alchymist nie, bo ja tez mam te różę Nn, a obok wlaśnie Alchymist do porownania, wiec moze to ta Ch.

Irenko na pewno nie Alchymist bo moja powtarza kwitnienie ale na Cheppendale też mi nie bardzo pasuje- moja jest dosyć wysoka i luźny pokrój. Nie bardzo mogę jej zrobić zdjęcia całościowe bo tam straszny chwast. Mam jeszcze fragmenty strasznie zapuszczone i chyba z uprawą chwastów na nich - powinnam sie chyba przerzucić na ekologiczną uprawę chwastów
Gocha 13:46, 21 cze 2016

Mirka napisał(a)
Gosiu mozesz do mnie zajrzeć i zobaczyć mojego rozchodnika wstawiłam fotkę.

Zaraz zajrzę. Mój kwitnie bardzo ciemnymi kwiatami.
Gocha 13:48, 21 cze 2016

dorciabe napisał(a)

Zielono też pieknie

Dorotko zapewne masz rację ale u mnie w donicach i nawet i w kartonach po zimie zalegają jeszcze nie posadzone spore ilości dalii więc ona chyba powinna dać kolor ale pod warunkiem że nie będzie kwitła w kartonach tylko zostanie posadzona do ziemi.