Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 12:51, 26 paź 2017

Mirka napisał(a)
Gosiu ale pieknie u ciebie.Pewnie stale to czytasz ale cóż tak jest Powiedz mi na jakim stanowisku rosną u ciebie zawilce te białe?

Mirko ja jestem tymi zawilcami w tym roku zachwycona bo wcześnie jak na zawilce jesienne zaczęły kwitnąć i cały czas są piękne. A rosną w pełnym słońcu i dlatego też jestem zdziwiona bo wydaje mi się że one raczej nie na słońce tylko do półcienia. Dzięki bardzo za pochwały i wcale tak często ich nie czytam bo ostatnio ja zaniedbuję trochę forum i rzadko wstawiam zdjęcia. Ale to bardzo miłe takie słowa przeczytać.
AgataP 13:31, 26 paź 2017

Małgoś - co to za piękne jabłonki masz? pamiętasz odmiany?
Poza tym piękna jesień, ale jaka ma być w tak pięknym ogrodzie.
Nowa rabata w przyszłym roku "buchnie"
Gocha 15:08, 26 paź 2017

AgataP napisał(a)
Małgoś - co to za piękne jabłonki masz? pamiętasz odmiany?
Poza tym piękna jesień, ale jaka ma być w tak pięknym ogrodzie.
Nowa rabata w przyszłym roku "buchnie"

Agatko dzięki za miłe słowa. Ta jabłonka z żółtymi owockami to Golden Hornet a z czerwonymi to White Angel. Na nową rabatę jeszcze muszę trochę roślin poprzesadzać- bylin i traw. i może jakieś różne obwódki stworzyć. Posadziłam na razie to co miałam w doniczkach. Trochę cebulowych dosadzę jeszcze i zobaczę w przyszłym roku jak to bedzie w ogóle wyglądać - czy to ma ręce i nogi. Buziaki
yolka 16:34, 26 paź 2017

Też masz narodową kolekcję - śliczne trawy i miskanty, a do tego przepiękne zawilce. Jesień w Waszym ogrodzie rozgościła się na dobre.
W moim wątku też przelatują klucze żurawi-mnóstwo ich leciało w tym roku.
Pozdrawiam
jona 20:42, 26 paź 2017

Cuuudnie ogrodowi w szacie jesiennej
Zachwyciły mnie szczególnie zawilce oraz jabłonie . Teraz będę myśleć, czy możliwe jest u mnie zasadzenie rajskiej jabłoni. Idzie zima, a więc czasu na myślenie będzie dużo
Kindzia 11:02, 27 paź 2017

Małgoś, one dość wysokie rosną i bardzo mi to pasuje!!! Dzięki!!! Obawiałam się, że będą za niskie jednak pod siatką sąsiadów, ale będą w sam raz i z drugiej strony tej rabaty też je mam w planie, jeżyny przypięte do siatki będę mogła bez problemu zbierać, bo ich wysokość tu też mi będzie pasowała
Lilie Ci teraz kwitną??? Coś Ty im zrobiła?????
Pióropusze traw masz boskie!!! Boskie!!!!!
Moje lublińskie zawilce też kwitną Małe jeszcze, to ich nie widać. Chociaż obawiam się, że ten różowy to jednak dużo niższy będzie niż ten biały...znowu przesadzanko...zresztą nie jedyne...kto by się tym martwił?
Gocha 11:08, 27 paź 2017

Kasya napisał(a)
ale zdjec duzo
pieknie
tez mam jarzebine owocowa, owoce do jedzenia jednak nie sa snaczne ale na przetwory napewno ok
poki co mam niewiele i zostawiam dla ptakow

masz rowniez niesamowite ilosci jabluszek
u mnie w tym roku prawie nie ma

Kasiu tę jarzębinę to kupiłam we wrześniu jak byłam w Daglezji. Bardzo mi się podoba ze względu na kolor owoców- podobne właśnie do granata. I ma fajny pokrój bo ma nie być szeroka i gałązki zwieszają się i podobno dużo owocostanów na nich będzie. Może z owoców coś kiedyś bedę robić bo miąższ mają taki intensywny pomarańczowy to może kolor nalewki też ok będzie. A co do jabłuszek to faktycznie sporo ich i takie ładne.
Gocha 11:15, 27 paź 2017

yolka napisał(a)
Też masz narodową kolekcję - śliczne trawy i miskanty, a do tego przepiękne zawilce. Jesień w Waszym ogrodzie rozgościła się na dobre.
W moim wątku też przelatują klucze żurawi-mnóstwo ich leciało w tym roku.
Pozdrawiam

Jolu faktycznie mam chyba sporo miskantów ale przyznaję się bez bicia że nie przywiązuję wagi do nazw odmian. Niektóre jakoś zapamiętuję ale nie zapisuję więc nie pamiętam wszystkich. Nate nowej części posadziłam 3 sztuki giganteus Meidl . Taki już mam w innej części i bardzo mi się podoba jego szelest i tutaj też go chciałam celem odgrodzenia od części sadowniczej. Posadziłam też 3 szt. Miskanta Rosi i on też chyba dosyć spory jest. Będę jeszcze dosadzała wiosną rozplenice z podziału i te co się same rozsiały i są już spore.
A te ptaki to wydawało mi się że gęsi. Zaraz zobaczę u Ciebie.
Gocha 11:17, 27 paź 2017

jona napisał(a)
Cuuudnie ogrodowi w szacie jesiennej
Zachwyciły mnie szczególnie zawilce oraz jabłonie . Teraz będę myśleć, czy możliwe jest u mnie zasadzenie rajskiej jabłoni. Idzie zima, a więc czasu na myślenie będzie dużo

Asiu te zawilce też mnie bardzo zaszokowały takim ciągłym kwitnieniem. A nie brałaś ode mnie z nich odnóg ? Dorotka brała i jestem ciekawa jak one u niej przetrwały. A na rajskie jabłuszka to koniecznie szukaj miejsca bo warto.
Gocha 11:23, 27 paź 2017

Kindzia napisał(a)
Małgoś, one dość wysokie rosną i bardzo mi to pasuje!!! Dzięki!!! Obawiałam się, że będą za niskie jednak pod siatką sąsiadów, ale będą w sam raz i z drugiej strony tej rabaty też je mam w planie, jeżyny przypięte do siatki będę mogła bez problemu zbierać, bo ich wysokość tu też mi będzie pasowała
Lilie Ci teraz kwitną??? Coś Ty im zrobiła?????
Pióropusze traw masz boskie!!! Boskie!!!!!
Moje lublińskie zawilce też kwitną Małe jeszcze, to ich nie widać. Chociaż obawiam się, że ten różowy to jednak dużo niższy będzie niż ten biały...znowu przesadzanko...zresztą nie jedyne...kto by się tym martwił?

Kasiu ja liliom nic nie robiłam tylko kupiłam nawet w marcu na targach ale posadziłam chyba w srodku lata jak już miały takie dosyć długie pędy. I faktycznie dopiero teraz zakwitły, uciełam je do domu i się rozwinęły i pięknie pachniały. Ale pewnie mi zmarzną zimą bo sie do niej nie przygotują.
Co do tej rozplenicy to kupowałam jako Moudry ale teraz się zaczęłam zastanawiam czy to nie jest przypadkiem Black Beauty. Kasieńko a może Ty masz te lubelskie zawilce jednak z tych mniejszych odmian- trzeba obserwować. U mnie przesadzanie zawsze wiosną jest i to spore i sie tym zupełnie nie przejmuję. Buziaki