Witam serdecznie,
jestem tu nowa, choć przeglądam Ogrodowisko już od jakiegoś czasu. Zarejestrowałam się na portalu, gdyż zaczynam swoją przygodę z ogrodem. Będzie on zakładany za 1,5-2 lata (trwa budowa) ale już teraz robię pierwsze nasadzenia, aby później nie czekać tak długo na efekty

Chciałabym prosić o poradę, gdyż mimo poszukiwań nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Chciałabym kupić graby na szpaler. Mam ich w projekcie 15, sadzonych co 100 cm. Prawdopodobnie nie mogę tu zamieścić zdjęć efektu, jaki chcę uzyskać, ale w artykule Pani Danusi o szpalerach i kandelabrach są dokładnie takie zdjęcia. Chodzi mi o rząd drzewek na prostych, gołych pniach 130-140 cm a wyżej formowane korony - coś na kształt sześcianów, tworzących zwarty ciąg. Nie mam zupełnie pojęcia jakie rosliny kupić. Jak formuje sie ten pień, czy muszę szukać roslin szczepionych na pniu (są tylko pendule)? Czy sama muszę "wychodować" ten pień? Czy aby to osiagnąć pozbawiam rosliny gałazek do wysokości tych 130 cm? Upatrzyłam sobie na olx graby fastigiata o wysokości 150 cm, cena super, ale nie znam nikogo, kto mógłby mi podpowiedzieć, czy to dobry wybór. Bardzo proszę o pomoc! Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.