Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród to życie

Ogród to życie

ModraSowa 20:24, 02 cze 2014

JoannA napisał(a)
Aniu, rabata fajnie się prezentuje.
I przyszłam powiedzieć, że hosty świetnie dają radę i przeżyły 2 pampasówki
Umęczyły się trochę długą podróżą ale teraz pogoda im sprzyja, jest dobrze.
pozdrawiam

Joasiu, cieszę się,że mają się dobrze. Ja stipy od Ciebie posadziłam na tej właśnie rabatce. Werbena na początku przyschła ale teraz pogoda i u mnie jest łaskawsza dla niej. Dzięki za pochwałę rabaty, miałam ją dzisiaj kończyć ale pogoda nie sprzyja,weny brak...
JoannA 20:30, 02 cze 2014

ModraSowa napisał(a)

Joasiu, cieszę się,że mają się dobrze. Ja stipy od Ciebie posadziłam na tej właśnie rabatce. Werbena na początku przyschła ale teraz pogoda i u mnie jest łaskawsza dla niej. Dzięki za pochwałę rabaty, miałam ją dzisiaj kończyć ale pogoda nie sprzyja,weny brak...

Wena powoli przyjdzie Aniu. Popatrzysz przez jakiś czas na tę rabatę z różnych stron i plan nasadzeń sam sie wyklaruje. Jestem pewna że poradzisz sobie świetnie.
U mnie na nowej rabacie zdarta darń, rośliny stoją w donicach nieposadzone, a ja od 2 dni patrzę, przestawiam te rośliny i nic. Nic mi narazie nie pasuje, a M sie denerwuje że ciągle coś zmieniam i ciągle targam do ogrodu nowe rośliny.
Cały czas brakuje mi traw, w moich szkółkach narazie kiepsko.
ModraSowa 20:41, 02 cze 2014

Kochana, u mnie pół tarasu zastawione. 15 cisów,rododendron,glicynie,tulipanowiec. Nie mówiac juz o przechowalniku gdzie wkopuje rośliny wykopane z miejsc gdzie mi nie pasują. Zebym zrobiła wszystko co planuję musiałabym pracować chyba ze trzy tygodnie od rana do nocy.
Tymczasem, idę na randkę z Monty Donem
Napia 21:22, 02 cze 2014

ModraSowa napisał(a)
Posadziłam. Brakuje jeszcze jednego bukszpanu, za rozchodnikiem, obok tego co już jest. Bukszpany przystrzygę w stożki a cisy w kulki.Pozostaje jeszcze wyrównanie krawędzi i dosadzenie traw i czegoś na obrzeża.

Aniu, wiem, że to na forum bardzo popularne, ale można by zrobić niską i wąską obwódkę z bukszpanu, a wewnątrz dać albo trawy, albo białą szałwię, a może niskie róże okrywowe wypełniające wolne miejsca pomiędzy krzewami, które na pewno wyrosną.
ModraSowa 21:38, 02 cze 2014

Agnieszko, dziękuję, te róże to kusząca propozycja,mogłoby to pięknie wyglądać. Myslałaś o jednym gatunku na całej rabacie czy kilku?
Napia 21:52, 02 cze 2014

Ja wybrałabym jeden - to wprowadzi ład i wyeksponuje rosnące wewnątrz krzewy. Ponieważ śliwa wpada w bordo (?), unikałabym żółtego i czerwonego, natomiast białe i różowe róże powinny dać ładne wypełnienie.
ModraSowa 22:00, 02 cze 2014

A co myślisz o takich niskich różach na obwódkę? Polcasz jakąś odmianę? Wiem ,że lubisz róże więc pewnie masz sporą wiedzę na ich temat.
Karolinek 22:07, 02 cze 2014

Stworzyłaś ładną rabatę i zazdroszczę umiejętności sadzenia w odpowiednich odstępach, biorąc pod uwagę, że rośliny przecież rosną Ja zawsze sadzę za gęsto, ale dzięki temu nie będę się nudzić. Np. dzisiaj przesadzałam budleję, która trafiła na nowe bardziej słoneczne miejsce, a na poprzednim stanowisku była tylko 2 miesiące
MamaMagda 22:17, 02 cze 2014

Karolinek napisał(a)
Stworzyłaś ładną rabatę i zazdroszczę umiejętności sadzenia w odpowiednich odstępach, biorąc pod uwagę, że rośliny przecież rosną Ja zawsze sadzę za gęsto, ale dzięki temu nie będę się nudzić. Np. dzisiaj przesadzałam budleję, która trafiła na nowe bardziej słoneczne miejsce, a na poprzednim stanowisku była tylko 2 miesiące

haha Karolina witam w klubie! ja tez tak robię bo chcę od razu mieć efekt WOW po czym za krotka chwile przesadzam, rozsadzam..
funduję moim roślina darmowa wycieczkę objazdowa po moim ogrodzie nie wiem tylko czy powinnam byc z tego dumna
Karolinek 22:21, 02 cze 2014

Ale na tej rabacie zachowałaś spore odstępy, chyba że zdjęcie nie oddaje tego albo już przesadzałaś parę razy