Jeju ile ja mam tego paskudztwa u siebie!!! Mączniak, plamistość, opuchlaki, mrówki i ciekawe co jeszcze. Chyba wyprowadzę się do miasta. No aż mi nie powiem co jeszcze opada, prócz rąk
Zajrzyj do działu herbicydy.
Tam od strony 5 Mazan podaje naturalne sposoby na walkę z chorobami i szkodnikami - herbatka tymiankowa i octan wapnia. Chociaż opuchlaki to trzeba wrotyczem potraktować. Też naturalny sposób. Masz duży ogród, to może od sąsiadów tak nie będą przychodzić, jak to ma miejsce w szeregówkach.
Widzę że masz hortensje Vanille Fraise. Wydaje mi się że one się przebarwiają pod wpływem niskich temperatur. Teraz nocki już chłodniejsze są. Ale nie mów że już jesień, bo dopiero na urlop LETNI mam jechać....
Co do azalii to zadaj pytanie w dziale różaneczniki - choroby i szkodniki lub różaneczniki sadzenie i pielęgnacja, bo mi wygląda na jakieś niedobory.
Ojej, widzę że mały kataklizm u Ciebie z tymi różnościami. Tylko się nie poddawaj , ja się nie znam na ochronie roślin, ale widzę że już masz dobrych doradców. Ja wygrałam z kretem (dzięki Tobie) , to Ty też dasz radę.
O szkodnikach i walce z nimi czytam namiętnie różne artykuły. Może sobię poradzę, ale ogrom tego wszystkiego mnie przeraża. No nic trzeba zakasać rękawy i do walki
Z tą jesienią tak tylko wyskoczyłam, bo wrzosy kwitną i vanilki całe czerwono-różowe mam nadzieję, że wrzesień będzie ciepły i słoneczny jak Twój urlop trzymam kciuki za pogodę!
Czy te azalie są posadzone do kwaśnej ziemi??? bo tak wyglądaja jakby im brakowało jakiegoś składnika, albo jakby były podlewane gdy świeci słońce.Mozesz podsypac (mało) siarczanem magnezu. Te liście już są skazane na opadniecie , ich wygląd się nie zmieni ale roślina bedzie miała zasoby na przyszły rok.Jeśli by nie były posadzone w kwaśną ziemię to trzeba je posadzic jeszcze raz. na jesieni liście azalii normalnie obumieraja jak wszystkich krzaków liściastych . Niektóre gatunki sie oprzebarwiaj a inne nie i wtedy liście wyglądaja nieciekawie ale na wiosne powinno się wszystko poprawic jeśli roślina ma zapasy pokarmowe. Wiosna podsyp wokół krzaka nawozem do rododendronów równomiernie pod koroną całego krzewu.
Jeśli chodzi o miete to jej liscie dolne też sie starzeja i obumieraja , przytnij pędy to wypuści nowe ładne.Róze powinnas opryskac 3,4 krotnie np Aliettelub Dithane co 7 dni.W tym roku są bardzo zmienne temp. co powoduje rozwój grzybów.Pozdrawiam serdecznie.