Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

Iwk4 17:37, 03 sie 2014

Kasiu, napisałam u mnie o kompostowaniu i wrzuciłam ci linki do poczytania. Dziewczyny też się wypowiedziały.
Patrzę na twój Rh i sobie myślę, że te żółknięcia, to może od gorących wiatrów. Bo mój Rh w zeszłym roku rósł osłonięty i był piękny. W tym roku wysadziłam wszystko, co jest wkoło, bo przerabiałam rabatę - Rh nie ruszałam i teraz przy tych upałach dolne liście też mu żółkną. Z żalem patrzę, jak gorący wiatr na niego dmucha. Straszne. A te brązowe plamki na górnych liściach, to może reakcja na wodę laną z góry? One lubią podlewanie konewką w nogi. Ale na wszelki wypadek poproś Bogdzię, aby zerknęła.
Ja mój od strony wiatru chyba podsadzę złotą tują jakąś, aby dać kolor i będę ją cięła w kulkę, aby była mniejsza od Rh. Buziaki (może popada, jak baby buziaki sobie słać będą), trzymaj się
katiaxx 17:39, 03 sie 2014

Iwonka, ja go takiego kupiłam w sobotę, myślę że po prostu był zaniedbany, przesuszony ale może jakoś da radę pod moja czułą i troskliwą opieką
Iwk4 18:20, 03 sie 2014

To życzę powodzenia. Myślę, że był przesuszony i stąd te żółte liście. Ale to jest też naturalna kolej rzeczy, że starsze liście żółkną. A te brzydkie z góry oberwij i spal na wszelki wypadek. Zostaw tylko te zdrowe.
kosolka 21:29, 03 sie 2014

Nie wygląda ten Twój pacjent najtragiczniej Uwierz mi że moje były w dwa razy gorszym stanie! Naprawdę! Powodzenia Spokojnej nocki!
Bogdzia 21:50, 03 sie 2014

A to mi niespodziankę zrobiłyście , tyle moich wypowiedzi i dwie dziewczyny które mi bezgranicznie wierza. To mój wielki sukces ogrodniczy , największy , taki ze nawet wielkie i zdrowe rh w moim ogrodzie nie są takim sukcesem. Dziekuję Iwonko i Agatko. Co do kory to między innymi chodzi o to ze kora jest porowata i wciąga wode . Jesli deszcz czy podlewanie jest małe a nawet srednie to roślina nic nie dostanie , wszystko zabierze kora. Na korze która nie jest przekompostowana rozwijaja sie różne grzyby które mogą szkodzic rh a najważniejsze to to ze korzenie rh musza miec dostep powietrza. Kora i inne wysciólki skutecznie go ograniczaja , jeszcze bardziej ogranicza go stojaca w korzeniach woda i dlatego one giną. Ja stale piszę ze bardzo wazne jest by rh posadzic na tym samym poziomie na jakim rósl w doniczce lub wyżej ale nigdy niżej. Dlaczego? Po pierwsze chodzi o dostęp wody jak jak szybszy bo one duzo wody potrzebują a ze woda nie mozę stac i musi odpływac to trzeba korzeniami wyłapywac jak najszybciej nastepne dawki nawet z małych opadów więc korzenie muszą byc niemal na powierzchni ziemi a po drugie włsnie dostep powietrza.Kora czy inna wysciólka im to bardzo ogranicza i do tego mogą w niej byc rózne choroby.Gdyby ta kora była dobra to i sadzenie na różna głębokośc nie miałaby znaczenia bo przecież jak rh podsypiemy korą to jest to tak jakby był niżej posadzony. Poza tym czy widziałyście kiedykolwiek las w którym wycięto i okorowano drzewa? Nic tam nie rośnie przez wiele lat. Nie chce nikogo zmuszac by mi wierzył i by się dostosował. Nie mam wykształcenia ogrodniczego i to co wiem wynika tylko z moich doświadczeń. Moje rh sadzoe 13 lat temu najwczesniejsze sa wielkie jakby miały z 50 lat to chyba coś znaczy a przez niektóre rady o uprawie rh sama straciłam kilka krzaków a nastepne kilka wyciagałam z choroby latami bo one bardzo wolno dochodzą do zdrowia.Ja piszę o swoich doświadczeniach ale nie zmuszam nikogo by sie do moich doświadczeń dostosował. Każdy ze swoimi roślinami ma prawo postepowac tak jak uważa.I tyle.Pozdrawiam wszystkich którzy bardzo starali się pomóc Katii.
katiaxx 09:42, 04 sie 2014

Dziękuję Bogdziu za wizytę na moim wątku ale to nie tylko Iwona i Agata mają Cię za autorytet różanecznikowy na form, często Twoje imię się przewijają wielu wątkach i każdy pisze że wiesz o czym mówisz i zawsze służysz pomocą I ja dziękuję Ci za pomoc.

malkul 13:19, 04 sie 2014

tak Bogdzia to as różaneczników
Krakus 13:23, 04 sie 2014

Gdzieś kiedyś skopiowałem z Ogrodowiska przydaje się . O chorobach RH

1 - fytoftoroza, 2 - uszkodzenia mrozowe, 3 - niedobór potasu, 4 - prześwietlik borówkowiec, 5 - niedobór magnezu, 6 - rdza, 7 - mączniak prawdziwy, 8 - niedobór azotu, 9 - zamieranie pąków, 10 - opuchlak truskawkowiec, 11 - mączlik różanecznikowy
katiaxx 13:26, 04 sie 2014

Krakus, dziękuję, super ściąga
kosolka 13:27, 04 sie 2014

Pozwolisz Krakus że sobie skopiuję?