Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mały ogród Kasi

Mały ogród Kasi

Szarobialy 09:47, 20 wrz 2016

Witam serdecznie.
Przeczytałam, że miałaś posadzone cisy na gliniastym (nawiezionym lepszą ziemią) podłożu i niestety padły. Stoję przed dylematem wyboru żywopłotu.
Niestety, z jednej strony działki mam właśnie glinę i szukam czegoś wąskiego by tam zasadzić.
Co masz lub co polecałabyś na takie podłoże ?
Pozdrawiam.
kasia_w 11:22, 20 wrz 2016

Hej hej

Tak., ale to jest wyjątkowo mokre i upierdliwe miejsce w moim ogródku. Tam nic żywopłotowego nie daje rady, tylko bluszcz.
W innym miejscu, gdzie również jest glina, ale jest bardziej sucho cisy rosną bez problemu- są przy płocie za berberysami, jeśli chce Ci się grzebać po zdjęciach. Sadziłam kopane cisy wczesną wiosnę zeszłego roku, ładnie się przyjęły i urosły.Oczywiście każdy duży dołek był porządnie zaprawiony dobrą ziemią ( kupną z worków). W pierwszym sezonie bardzo pilnowałam podlewania.

Dziś sadziłabym wyłącznie cisowy żywopłot, tuje i inne nie dorównują mu szlachetnością. Oczywiście wszystko zależy od kosztów i wielkości działki. Glinę źle znoszę również tuje szmaragd.

Wydaje mi się, że najważniejsze jest aby nie było to miejsce, gdzie robią się zastoje wody.

anbu 21:24, 20 wrz 2016

Hej Kasiu, dotarłem
Zapisuję się na podglądactwo
ewa004 09:52, 21 wrz 2016

Pozdrawiam
kasia_w 20:16, 21 wrz 2016

Czy opuchlaki lubią rozchodniki?
Patrzę dziś w końcu na ogród, a jeden egzemplarz jakiś taki rozlazły. Jakby mój kot sobie na nim mościł posłanie. Już miałam kotka opieprzyć ale..podnoszę rozchodnika o on bez korzenia wychodzi z ziemi! A w tym, co z korzenia zostało pełno robactwa, bleee
kasia_w 20:17, 21 wrz 2016

ewa004 napisał(a)
Pozdrawiam

Noo hej
kasia_w 20:18, 21 wrz 2016

anbu napisał(a)
Hej Kasiu, dotarłem
Zapisuję się na podglądactwo

Zapraszam ale tutaj ostatnio nic ciekawego się nie dzieje
UlaB 20:25, 21 wrz 2016

kasia_w napisał(a)
Czy opuchlaki lubią rozchodniki?

gdzies na forum wpadło mi info ze tak
jak potraktowałas towarzystwo? rozgniatałaś?

mój bialy taki rozlazły sie zrobił - myslałam że ze starosci, ale teraz mnie tkneło ze moze ma gosci. Obejrze go sobie w weekend dokładniej.
nawigatorka 20:30, 21 wrz 2016

A może że jakieś fotki tego rozchodnikach masz.ku przestrodze.smutno by mi było bardzo gdyby się i u mnie pojawily z uwagi na rozchodniki wlasnie
kasia_w 21:23, 21 wrz 2016

Wywalilam niestety.Kilka ostatnich dni nie byłam w ogrodzie.Oprócz tego że się pokladal dokładnie tak, jakby ktoś na nim usiadł,nie było żadnych symptomów.był duży i dorodmny mial 3 sezony.Muszę inne ogladnac.Aha obok wyzarte liście ma orlik