Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi

MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi

gierczusia 19:41, 29 cze 2014

Ja cały czas myślę nad kwestią poziomów... Noo bo karmnik plaskaty jest .. I nawet jak Ci się noga omsknie , to wielkiej krzywdy mu nie zrobisz ( zresztą Magnolia deptać kazała , wiec karmnik podeptany cieszył się dodatkowo będzie ) ale już z takimi floksami , albo inkszymi cudeńkami to już takie oczywiste nie jest ....

Natomiast w tych Sebkowych (chyba ) pinach widziałam motyw gdzie płytki były grube i wtedy roślinki choć krzaczaste wystawały zaledwie odrobinkę....

Ottt , wszytsko co mnie meczy

Ściskam

Ps. Misy wokół pni roślin po sadzenIu robisz mega profesjonalne
Ozz 19:54, 29 cze 2014

A gdzież Ty te misy wypatrzyłaś? Potestuję pozostałe ,,mikrusy" między płytkami i się wypowiem, który był najbardziej ,,podeptany"

Wrzucam widok ogólny bajzlu, może komuś coś rozjaśni - ostrzegam, że trochę taki ,,sklejony" widok jest fałszywy - ogródek wydaje się dwa razy szerszy niż jest Tam naprawdę nie ma więcej jak 6,5 m

Z rabaty na wprost okien jestem na razie niezadowolona - lub raczej z doboru roślin jaki tam jest... muszę rozrysować to dokładniej i wrzucę.
Magda70 20:57, 29 cze 2014

Gardener27 napisał(a)
A może tam miedzy tymi płytkami Płomyki darniowe Floksy Na wiosnę kwitną obficie a przez resztę roku są zielone jak trawa

w sumie fajny pomysł...
Ja mam między płytami karmnik dopiero rok...więc o starzeniu się jeszcze niewiele wiem. Na razie wygląda super.
Magda70 21:04, 29 cze 2014

I depczę po nim częściej niż po płytach..
popcorn 21:12, 29 cze 2014

Będę zaglądać!! Ale będzie cudny mały ogródeczek!
alinak 23:20, 29 cze 2014

ja to bym grujecznika posadziła na miejscu nr 3 , bo nr. 1 za bardzo potem pójdzie na ulicę a to ty masz mieć pięknie nie ulica .
jest jedno ale ...jak operuje słońce , bo nie doczytałam ...a chcesz od grujecznika cienia ?czy obojętne ci to ...?
Ozz 23:39, 29 cze 2014

Alinko- obojętne, w tamtym rogu tzn po lewej na ogrodzeniu, myślałam stworzyć w przyszłości zasłonę z powojników na ramce, jak dożyję... Słońce jest z tamtej strony, właśnie od lewej - tak między (11)12-17 potem za budynkiem.

Trochę mnie miał zasłonić od sąsiadów z naprzeciwka - ma być odmiana kulista, ale kto ją tam wie.

Mnie się obie lokalizacje podobają - jak go daję na nr 1 to brakuje mi czegoś wyższego (akcentu) z lewej, jak na nr 3 to czegoś z prawej W którymś z tych dwóch miejsc chciałam postawić misę z wodą - wymiennie z grujecznikiem.
Ciężko mi się zdecydować... od biedy mogę nawet zrezygnować z kompostownika w tym miejscu, bo tak zachęcająca do niego ścieżka prowadzi Mogę go wkopać np. tam gdzie się pierwszy żółty cis zaczyna, w samym rogu.

Chciałabym już ruszyć do przodu, zwłaszcza, że cała frontowa rabata jest jeszcze do zakomponowania... ach kobiece rozterki, jakby mój mąż realizował projekt to już by dawno wszystko wkopał bez zastanawiania

Tu może lepiej widać to miejsce:
ewalm 12:18, 30 cze 2014

Ozz, przy takich bardzo cienkich płytkach macierzanka wczesna 'Pygmeus' byłaby dobra, jest bardzo niziutka.
Ozz 12:52, 30 cze 2014

Ewalm - bombastyczna ta macierzanka! Wiem chyba nawet gdzie mogę u nas kupić w przyzwoitej cenie...

Pracuję (lub udaję? ) nad rabatą frontową - straszny się tam chaos wkradł. Dominują co prawda rośliny w moim ulubionym niebieskim kolorze, ale muszę je porozstawiać jakoś sensownie. Nie mam pomysłu na razie na szałwię, choć obłędny ma ciemno fioletowy kolor.

p.s. mam trzy wąskie graby po 160 cm, idealne na żywopłot, lub formowanie ekranu - nie chce się ktoś wymienić na coś w niebieskim, różowym lub białym kolorze?
Kondzio 12:54, 30 cze 2014

Slicznie ci wychodz ogródek ja bym sie tylko zaslonił do okoła