Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

katiaxx 21:32, 22 maj 2015

Toszka napisał(a)
Lawendzie dolomit służy, bo podnosi ph do ulubionego poziomu tejże. Dobrze jest dodać dolomitu od razu w dołek przy sadzeniu. Lawendzie tez będzie służyć wyściółkowanie samym kompostem. Kora nie wszędzie musi być.
Osobiście uważam że korę lepiej przekopać z ciężką, mineralna ziemią niż używać jej wyłącznie jako ściółkę. Ładny, przesiany kompost wygląda super jako ściółka.
MAD, te cisy (z lokatorami) było namoczyć na 2 godziny w kuble z roztworem Decisu. Działa skutecznie. Sprawdzone nie tylko przeze mnie.

Toszko (wetnę sie w temat - przepraszam Mad że na twoim wątku - ejsli chodzi o solomit, czy mam zrobic podobnie ja będę sadzić pas perowskiej ?
Toszka 23:25, 22 maj 2015

Dokładnie tak.
Madzenka 00:47, 23 maj 2015

Ja juz nie wiem co lawendzie słuzy....
siakowa 09:28, 23 maj 2015

Madzenka napisał(a)
Ja juz nie wiem co lawendzie słuzy....

...śródziemnomorski klimat...
MAD 09:36, 23 maj 2015

Toszka, popcorn dzięki za rady ws. lawendy.
Juzia 09:45, 23 maj 2015

siakowa napisał(a)

...śródziemnomorski klimat...

MAD 09:46, 23 maj 2015

Widzę, że nie tylko ja jestem specjalistką od przenikania roślin i chwastów. Jedna rabatka niezagospodarowana jeszcze mi tak zarosła, że aż mi się zaczeła podobać. Obraz naturalistyczny prawie jak na CHFS Niestey wczoraj została zrównana z ziemią.
MAD 10:07, 23 maj 2015

A! I zapomniałam sie pochwalić, że wczoraj wzbogaciłam się o odToszkowe łupy. Żurawka Georgia Peach, wyrośnięta stipa, carex ID i brązowy carex. Dzięki kochana!

Mam też 2 nowych czerwonolistnych lokatorów, ktorym kombinuję miejscówki:
Acer palmatum 'Bloodgood'
Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula'

Pozazdrościłam Wam tych wszystkich drzew i MUSIAŁAM soboe nabyć. Imieninowe prezenty tym samym odhaczone.
MAD 11:19, 25 maj 2015

Kawałek buczysława mojego pięknego i czosnki na tle nowego klona. Uwielbiam!
MAD 11:22, 25 maj 2015

W weekend udało się skraść kawałek terenu trawnikowi i powstała nowa rabata, którą zamieszkuje magnolia Lennei, rododendron Cunningham's White wygrzebany z drugiej części działki (2 doniczki robią za dwa kolejne, mniejsze, CW) i azalie (równiez przeprowadzone z innego miejsca). No i mój mikro zywopłocik bukszpanowy z własnych sadzonek z zeszłego roku. Oj, poczekam trochę na efekt...

Zastanawiam się tylko czym wypełnić przestrzeń żeby po zakończeniu kwitnienia azalii było tam na czym oko zawiesić... Pomożecie?