Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

Kuba 10:58, 21 maj 2015

Zapomniałam dodać że ja widzę przenikanie u Ciebie jesteś pojętnym uczniem wielkiego mistrza
MAD 11:08, 21 maj 2015

Kuba napisał(a)
Kiepska sprawa z tymi cisami, mnie chyba też czeka wykopka i sprawdzanie korzeni bo od ub. w ogóle nie przyrastają, ani nie schną ani rosną

Ale nic nie puszczają, zero jakichkolwiek przyrostów. Może jeszcze czasu potrzebują... Chociaz u mnie u wszystkich juz widać jakiś ruch. Poza tymi co zostały zeżarte. Nawet te co opuchlaki miały ale w niewielkiej ilości i zdązyły sie zakorzenić popuszczały pędzelki... Może wykop jednego na próbę i sprawdź...
MAD 11:15, 21 maj 2015

Kuba napisał(a)
Zapomniałam dodać że ja widzę przenikanie u Ciebie jesteś pojętnym uczniem wielkiego mistrza

Przenikanie roślin z chwastami wychodzi u mnie najlepiej. Ale żadna w tym moja zasługa... ;p
jazzy 11:25, 21 maj 2015

Współczuje straty cisów
A przenikanie z chwastami, hehe, u mnie wręcz wzorcowe
Buziam i tulam cisowo Będzie dobrze ważne, że kasiorkę odzyskałaś
MAD 11:32, 21 maj 2015

jazzy napisał(a)
Współczuje straty cisów
A przenikanie z chwastami, hehe, u mnie wręcz wzorcowe
Buziam i tulam cisowo Będzie dobrze ważne, że kasiorkę odzyskałaś

Jeśli te 9 przezyje płukanie korzeni w okresie puszczania nowych przyrostów to wyjdzie, że dostałam je w gratisie. W sumie nie ma tego złego...
popcorn 12:02, 21 maj 2015

paulina_ns napisał(a)

Jeśli mogę się wtrącić a kiedy można pierwszy raz sypnąć tym dolomitem? Bo moja jest jeszcze malutka i nie wiem, czy można ją już nawozić, czy jeszcze za wcześniej?
w pierwszym roku nie nawoze wcale, niczego, bo mozna zniszczyc roslinki zanim sie na dobre ukorzenia.. a tym ze dolomit to mielona skala, nie powinien zaszkodzic same mineraly!
popcorn 12:04, 21 maj 2015

Kuba napisał(a)
Kiepska sprawa z tymi cisami, mnie chyba też czeka wykopka i sprawdzanie korzeni bo od ub. w ogóle nie przyrastają, ani nie schną ani rosną
Daj im szanse, moje tak staly w ubieglym roku, a teraz maja nowe przyrosty. Podlewaj gdy maja sucho, bedzie dobrze! chyba ze inne rosliny tez cos podgryza..
siakowa 11:33, 22 maj 2015

przenikanie z chwastami....boskie ale faktem jest że niektóre chwasty sa całkiem zacne
pozdrawiam i trzymam kciuki za ciski
popcorn 12:06, 22 maj 2015

hehe, u mnie tez przenikanie z chwastami - zawsze i bez zadnej mojej w tym zaslugi hihi
pozdrawiam!
Toszka 15:38, 22 maj 2015

Lawendzie dolomit służy, bo podnosi ph do ulubionego poziomu tejże. Dobrze jest dodać dolomitu od razu w dołek przy sadzeniu. Lawendzie tez będzie służyć wyściółkowanie samym kompostem. Kora nie wszędzie musi być.
Osobiście uważam że korę lepiej przekopać z ciężką, mineralna ziemią niż używać jej wyłącznie jako ściółkę. Ładny, przesiany kompost wygląda super jako ściółka.
MAD, te cisy (z lokatorami) było namoczyć na 2 godziny w kuble z roztworem Decisu. Działa skutecznie. Sprawdzone nie tylko przeze mnie.