Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

popcorn 20:03, 20 maj 2015

Lawendowa fala bedzie miodzio! Wysypiesz tam kore czy coz, bo chwasty maja teraz duuzo miejsca i lustra! ale fajnie bede zagladac pozdrawiam!!
MAD 08:36, 21 maj 2015

bdan napisał(a)
Współczuje, normalnie plaga jakaś. Załamać się można.

Dałam zdjęcia bukszpanów, co wg męża były prawie takie same jak gotowe kulki. Możesz zobaczyć

Te dziadostwa to akurat z cisami przyniosłam...

Byłam, widziałam i jak za tę cenę to ideały wręcz!
MAD 08:37, 21 maj 2015

Kasya napisał(a)

To samo mam z tym "przenikaniem". to co ma przenikać ledwo z ziemi wystaje, więc nijak tego nie widzę.

Pokażę jeszcze mój żywopłocik cisowy przeczesany przez opuchlaki. Połowę zeżarły france. Połowę staram się odratować. Ziemia wybrana, korzenie starannie wypłukane. Będę jeszcze lała Larvanem. Na szczęście szkółka, w której kupiłam cisy z "wkładką", stanęła na wysokości zadania i zwróciła kasę za wszystkie cisy. Nawet te 9, które staram się odratować. Także antyreklamy robić jej nie będę.
Jeśli te cisy padną - wymienię na nowe. Jeśli przeżyją pewnie je porozsadzam i zagęszczę trochę szpaler kilkoma nowymi. Ale to na jesieni.

Tak to wygląda teraz. Było 18. Jest 9.

o ktorych cisach ty piszesz ??

Elegantissima - tych żółtych z przodu. Reszta ma się na razie dobrze. Tfu, tfu, na psa urok! Żeby nie zapeszyć!
MAD 08:38, 21 maj 2015

popcorn napisał(a)
Lawendowa fala bedzie miodzio! Wysypiesz tam kore czy coz, bo chwasty maja teraz duuzo miejsca i lustra! ale fajnie bede zagladac pozdrawiam!!

Dzięki! miło mi, ze zaglądasz.

Coś by wypadało sypnąć bo ta goła ziemia straszy. Do tego cały dzień tam słońce i szybko przesycha. Tyle tylko, że lawenda nie bardzo sie lubi z korą, a żwirek mi chłopaki rozniosą po całym terenie...
popcorn 10:16, 21 maj 2015

Mam kore, gruba, zanim sie rozlozy wieki minal, spoko! A lawende sypie kazdej wiosny dolomitem i dobrze sie ma. pozdrawiam
paulina_ns 10:20, 21 maj 2015

popcorn napisał(a)
Mam kore, gruba, zanim sie rozlozy wieki minal, spoko! A lawende sypie kazdej wiosny dolomitem i dobrze sie ma. pozdrawiam

Jeśli mogę się wtrącić a kiedy można pierwszy raz sypnąć tym dolomitem? Bo moja jest jeszcze malutka i nie wiem, czy można ją już nawozić, czy jeszcze za wcześniej?
katiaxx 10:26, 21 maj 2015

MAD napisał(a)

Dzięki! miło mi, ze zaglądasz.

Coś by wypadało sypnąć bo ta goła ziemia straszy. Do tego cały dzień tam słońce i szybko przesycha. Tyle tylko, że lawenda nie bardzo sie lubi z korą, a żwirek mi chłopaki rozniosą po całym terenie...

kora przekompostowana chyba nie zaszkodzi lawendzie, ja miałam wykorowaną rok temu i ładnie kwitła, nic się nei działo.
iwka 10:41, 21 maj 2015

Mi kiedyś Toszka pisała, że lawenda nie lubi kory, zdjełam ją z rabaty i powiem szczerze, że w tym roku mam ładniejszą.
MAD 10:46, 21 maj 2015

Dzięki za sugestie dziewczyny.

I co robić, jak żyć? Jeśli uda mi się skombinować jeszcze dostawę kory za fryko leżącej przy wiejskiej drodze od 3-4 lat (przekompostowanej tak, że nawet nie pachnie już korą) to sypnę.
Kuba 10:57, 21 maj 2015

Kiepska sprawa z tymi cisami, mnie chyba też czeka wykopka i sprawdzanie korzeni bo od ub. w ogóle nie przyrastają, ani nie schną ani rosną