Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

MAD 21:51, 10 mar 2017

paulina_ns napisał(a)

Dzięki Madzia za tak dokładny instruktaż

Milej zabawy. Tylko poczekaj aż będzie cieplej bo w taką zimnicę Ci dłonie skostnieją.
MAD 21:52, 10 mar 2017

anbu napisał(a)

Magda moim buksom bardzo pomógł octan wapnia (OW), trzeba jednam regularnie pryskać

O, dzięki! Muszę poczytać co i jak i zastosować. Tylko nie wiem czy w przypadku tych kompletnie łysych ciś jeszcze pomoże. Czy nie lepiej wywalić... Albo jednak chemią potraktować.
MAD 21:56, 10 mar 2017

_Martini_ napisał(a)

Tak właśnie nisko do suchych badyli?

A co z krzaczkami lawendy, które są ładne po zimie? Mam kilka takich całkiem niezłych, wcale nie suchych, na razie ich nie ruszałam.

Jak zostawisz dłuższe to krzaki będą większe. Ale jak za długie to mogą się pokładać. Zależy czy masz grube gałązki w tych krzakach. Który sezon je masz?
MAD 21:59, 10 mar 2017

KasiaWB napisał(a)
Wiosna u Ciebie jak nic u mnie ciemierniki jeszcze nie kwitną. Rozlewisko to wielki atut
Fajnie, że pokazujesz jak ogród zmienił się przez lata
Mam stożek cisowy i bukszpanowe i przynajmniej jeden z nich powędruje w podobne miejsce jak u Ciebie, dlatego szczególnie mnie interesuje ta cała rabata wzdłuż elewacji
Pozdrawiam

Na tych zdjęciach porównawczych widać mój ogród - po łyse pole w tle.
Ten sezon to będzie trzeci odkąd zabrałam się za nasadzenia wokół domu.
jolanka 22:30, 10 mar 2017

Czasami "coś" fajnie się układa. Kiedy byłaś u mnie, ja w tym samym momencie oglądałam u Ciebie przepiękne zdjęcia tulipanów
Pozdrawiam cieplutko Przyglądam sie pilnie jak działasz w ogrodzie
_Martini_ 22:36, 10 mar 2017

MAD napisał(a)

Jak zostawisz dłuższe to krzaki będą większe. Ale jak za długie to mogą się pokładać. Zależy czy masz grube gałązki w tych krzakach. Który sezon je masz?

Większość z nich jest zeszłoroczna i te cięłam. A w innym miejscu dwuletnia wygląda, na moje niewprawione oko, nieźle. Będzie eksperyment, jutro skrócę tę młodą i zobaczymy. Muszę jednak wszystko zapisać i zrobić zdjęcia, bo za rok i tak zapomnę, co i jak robiłam.
Kasya 01:45, 11 mar 2017

MAD napisał(a)
Przebieram nogami w oczekiwaniu na wiosnę. Już za chwileczkę, już za momencik.

Na razie strasznie mokro u mnie w ogrodzie. Rozlewisko mamy ogromne - ale za to bardzo urokliwe...

niech tak zostanie
anbu 09:47, 11 mar 2017

MAD napisał(a)

O, dzięki! Muszę poczytać co i jak i zastosować. Tylko nie wiem czy w przypadku tych kompletnie łysych ciś jeszcze pomoże. Czy nie lepiej wywalić... Albo jednak chemią potraktować.

Magda zauważyłam co następuje. Jak że szkółki przynosisz buksa, to po wsadzeniu trzeba chyba go chemią potraktować, bo w sumie nie wiadomo co taki buksów ma za niespodzianki
I regularnie OW włączyć.
Na całkiem łyse buksy OW jak najbardziej pomaga. Jeden taki mi wyłysiał (buks) i po opryskach OW zaczął puszczać listki. To takie moje spostrzeżenia
MAD 09:30, 13 mar 2017

Kasya napisał(a)

niech tak zostanie

Przez najbliższe 1,5 miesiąca tak właśnie będzie - tylko wielkość będzie się zmieniała.
MAD 09:32, 13 mar 2017

anbu napisał(a)

Magda zauważyłam co następuje. Jak że szkółki przynosisz buksa, to po wsadzeniu trzeba chyba go chemią potraktować, bo w sumie nie wiadomo co taki buksów ma za niespodzianki
I regularnie OW włączyć.
Na całkiem łyse buksy OW jak najbardziej pomaga. Jeden taki mi wyłysiał (buks) i po opryskach OW zaczął puszczać listki. To takie moje spostrzeżenia

Załatwiło mi dwuletnią kulkę ze szkółki, kilka dwuletnich wyhodowanych przeze mnie i całą mase moich małych sadzoneczek. Ale widzę, że musze spróbować z tym OW, skoro piszesz, że u Ciebie na łysaka podziałało. Podcinałaś go trochę wiosną, zanim ruszył?