Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

MAD 20:41, 10 mar 2017

anbu napisał(a)
Magda chyba nie tylko Twoje bukszpany zaatakował grzyb. Wiele osób w zeszłym sezonie zmagało się z tym problemem.
Fajne wczesnowiosenne fotki A Żurawski mnie kuszą coraz bardziej mimo, że Toszka straszy opuchlakami :-*

Powiedziałam sobie, że więcej nie kupię. Idę w cisy. Co najwyżej będę bukszpany sama ukorzeniała. Muszę doczytać czym te bukszpany ratować.
Żurawki Marmelade i Milan wykopywałam i dzieliłam i opuchlaków nie było pod nimi, a wiem, że w innych miejscach są. Także różnie to bywa.
MAD 20:43, 10 mar 2017

ren133 napisał(a)
Edytka miała rację ... Twój ogród już teraz świetnie się prezentuje
A ja chciałam zapytać o stożki ... masz trzy ustawione przy ścianie ... piękne są ... jakie one są wysokie i czy masz je posadzone równo jeden obok drugiego?

Dzięki. Tak, 3 stożki cisowe obok siebie w jedej linii, a po drugiej stronie okna czwarty. Mają ok 130 cm.
paulina_ns 20:59, 10 mar 2017

MAD napisał(a)

Na zdjeciach z zeszlego sezonu widac pas krokusów i wyciapana żurawkę, a potem różowy jej pas pod limkami. Ciachaj śmiało.
Gazety takie najzwyklejsze (typu Wyborcza). Jak jest wydrukowane duże zdjęcie to nie biorę takiej gazety. Jednak farba drukarska specjalnie eko nie jest. Moczę pogniecione gazety w wiadrze z wodą i rozkładam po 3-4 warstwy. Tylko tam gdzie nie sadzę cebulowych. I grubo kory (zwłaszcza na brzegach żeby wiatr nie podwiał). A, wcześniej rabatę solidnie podlewam.

Dzięki Madzia za tak dokładny instruktaż
anbu 21:01, 10 mar 2017

MAD napisał(a)

Powiedziałam sobie, że więcej nie kupię. Idę w cisy. Co najwyżej będę bukszpany sama ukorzeniała. Muszę doczytać czym te bukszpany ratować.
Żurawki Marmelade i Milan wykopywałam i dzieliłam i opuchlaków nie było pod nimi, a wiem, że w innych miejscach są. Także różnie to bywa.

Magda moim buksom bardzo pomógł octan wapnia (OW), trzeba jednam regularnie pryskać
ren133 21:20, 10 mar 2017

MAD napisał(a)

Dzięki. Tak, 3 stożki cisowe obok siebie w jedej linii, a po drugiej stronie okna czwarty. Mają ok 130 cm.

130cm to już fajne
_Martini_ 21:33, 10 mar 2017

MAD napisał(a)

W zeszlym roku obcięłam jeszcze mocniej, tak da się mocniej , i też tak wczesnie i była wielka i cudnie kwitła.

Ok, to jutro poprawka. Ale jakby co, to będzie na Ciebie
_Martini_ 21:34, 10 mar 2017

AngelikaX napisał(a)

ps. Ja swoje lawendy też mocno ciacham

Tak właśnie nisko do suchych badyli?

A co z krzaczkami lawendy, które są ładne po zimie? Mam kilka takich całkiem niezłych, wcale nie suchych, na razie ich nie ruszałam.
KasiaWB 21:39, 10 mar 2017

Wiosna u Ciebie jak nic u mnie ciemierniki jeszcze nie kwitną. Rozlewisko to wielki atut
Fajnie, że pokazujesz jak ogród zmienił się przez lata
Mam stożek cisowy i bukszpanowe i przynajmniej jeden z nich powędruje w podobne miejsce jak u Ciebie, dlatego szczególnie mnie interesuje ta cała rabata wzdłuż elewacji
Pozdrawiam
AngelikaX 21:40, 10 mar 2017

Moje nie są ładne Zależy kiedy tniesz - ja w marcu i potem w lipcu na końcówce kwitnienia - tak aby kwitła dwa razy w sezonie - lubię jak w październiku jeszcze pięknie kwiaty lawendy się prezentują i zostawiam takie całą zimę.
Na O chyba większość tnie przed zimą
MAD 21:50, 10 mar 2017

AngelikaX napisał(a)
Ach te Twoje rozlewisko... urokliwe nawet jak wokół szaro i buro

Ogród czyściuteńki, perfekcyjny

ps. Ja swoje lawendy też mocno ciacham

Na moim rozlewisku szaleją codziennie kaczki. Przyłażą na taras i zaglądają do domu żeby im dać jeść.