Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

Kasia_CS 21:22, 08 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)
Tak mało pszczół, biedronek, ptaków na razie też chyba mniej

Tyle, że jak do tej pory mniej mszycy w porównaniu do tego co było w zeszłym roku

To u mnie mszycy na potęgę.. i miodunka bukszpanowa też szaleje
Już kilka pędów róży obcięłam, bo widziałam, że pęd zamiera a w środku larwa bruzdownicy... Ćmy odpukac mało i mam wrażenie, że jakiś inaczej w tym roku się zachowuje-nie ma tych lepkich pajęczyn tylko takie białe osnowy i pojedyncze wietrze egzemplarze. Makuch jakoś wcale nie widzę, chyba wzrok gorszy
UrsaMaior 21:23, 08 cze 2021

Kasya napisał(a)
Iza czym ty psikasz to białe cos na bukach ?

To się nazywa zdobniczka Już nie pamiętam, ale jakiś pierwszy lepszy, jednorazowy oprysk na mszyce zawsze działał.
UrsaMaior 21:25, 08 cze 2021

TAR napisał(a)
o kurka ale pogrom, nie znam wroga. u mnie cos zzera liscie buka Rohana polowy blszek lisciowych nie ma, na drzewku nic nie zauwazylam, zadnych gasienic ani zdobniczek. po ciemku jeszcze sprawdze czy nie ma opuchlakow. kalina blue muffin wczoraj musiala byc spryskana, takie maciupkie gasieniczki ja w oczach zzeraly. Patrzcie byla taka zima ale robale przetrwaly a pozytecznych na lekarstwo.

Weź mnie nie stresuj, muszę buki obejrzeć...
Kasya 21:26, 08 cze 2021

UrsaMaior napisał(a)
Taka mała, zielona franca:/

Nawet ładna, ma takie białe antenki
Jaka wielkość ? 1 cm ?
UrsaMaior 21:37, 08 cze 2021

Anka mówi, że malutkie, max 7 mm.
TAR 21:48, 08 cze 2021

UrsaMaior napisał(a)

Weź mnie nie stresuj, muszę buki obejrzeć...
obejrzyj, moj w oczach znika, wkurzona jestem. wczoraj podlalam i opryskalam polysectem jak cos zzera to zdechnie, bo on dlugodzialacy i w sokach krazy. na zdobniczke tez dziala. na Rohanie W . pelno i na zielonym penduli az biale blaszki od spodu. na zwykla mszyce odpuszczam niech żreja kaliny ale buka nie pozwole.
UrsaMaior 22:04, 08 cze 2021

TAR napisał(a)
na zwykla mszyce odpuszczam niech żreja kaliny ale buka nie pozwole.

ajka 22:27, 08 cze 2021

Współczuję wrogów, u mnie też słabo, mszyce, naliściaki, ze zbiorami owóców będzie porażka, a w dodatku po skryskaniu drzew mospilanem moje drzewa całkiem oklapły i nie podnoszą się już prawie od dwóch tygodni, jak nic już po owocach. A teraz jeszcze upał i słabe ciśnienie wody...
malgol 08:41, 09 cze 2021

Mi w donicy coś zaczyna zżerac petunię.Nie uwierzycie, wygląda jakby ktoś odgryzł kawałek kwiatka.Nawet ślady zgryzu jakby widzę.Rozsypałam w donicy kulki na ślimaki,ale teraz to już nie wiem co to...może też jakaś gąsienica? Ale zadnej nie widziałam...
TAR 09:48, 09 cze 2021

Iza jak buki? na moim niz w nocy nie żerowalo, nie wiem co wygryzlo liscie ale chyba ustalo po podlaniu. czyzby robal sie zadlawil? niestety drzewko prawie łyse, blaszki wyzarte zostały unerwienia i orzeszki.
myslicie, ze jakby to jakis opuchlak zżeral to po pryskaniu i podlaniu zdechnie? srodek skutecznie dziala przez ok. 3 tygodnie.