Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

TAR 09:31, 09 sie 2023

Magara napisał(a)

Nie mogę uwierzyć, że ktoś ma słońce a nie strugi deszczu - zdjęcia wydają mi się być totalnie nierealnymi

Mam to samo, wczoraj znowu kilka oberwan chmur akurat w czasie kiedy mozna pokorzystac z ogrodu czy posiedziec na tarasie. do przyslowiowej .....py takie lato, juz nawet nie jestem zla a wpadam w coraz wieksze zalamanie Rowniez zpowodu tego, ze nie moge strychu dosuszyc. Co otworze okna dachowe na 5 minut to deszcz.

Moja hortensja Pink Anabelle cos zaczela chorowac, zwiedla, czyzby tez nadmiar wilgoci? Czy szalejacy wiatr mogl ja dobic? Wiekszosc roslin zagrzybiona i stoi w wodzie. Nie wiem czy dozyja kolejnej wiosny. Myslalam, ze mam bardziej chłonny grunt.
UrsaMaior 09:36, 09 sie 2023

Lipa:/ A jaki Ty masz ten grunt? Nie wiem dlaczego wydawało mi się, że piach, jak ja... Dlatego Ci o klematisach pisałam, że nie rosną za bardzo.
TAR 09:44, 09 sie 2023

Tez tak myslałam. Piach jest i owszem ale tylko łaszki, gdzie sosny rosna. Reszta mieszanka wybuchowa troche nawiezionej, piach, potem glina piaskowa i niżej znowu glina ale ta śmmierdziucha zielona nieprzepuszczalna i dopiero potem rozsączanie z głazówi. I taki grunt jest na czesci ogrodowej. Tam pierwotnie rosły tylko samosiejki brzoz, topoli a sosny po bokach.

Clematisy szaleja nawet te przy brzozach, tam mam czarnego na jakies 2 sztychy łopata.

Ale po cichu licze, ze w koncu rosliny sie dobrze ukorzenią i tez "wypija" troche wody, na pewno wilgoci im nie brakuje.

Zobacz gaury sadzone niby w piachu stoja w owdzie po kostki

TAR 09:51, 09 sie 2023

u nas po prostu tyle pada, nie zdazy sie wchłonac, bo kolejny deszcz za chwile a leje tak. Codziennie z niewielkimi przerwami od 4 tygodni. W okienkach pogodowych sadze i stawy wykańczam

co dziwne, im wiecej pada tym mniej wody w bajorku. zima bedzie pewnie duzo a w opadach jej ubywa. chyba jest to jakos regulowane, grzybiarze mowili o jakichs studniach wokol. bajorek w sumie jest 3 i są polaczone kanałami. Bys moze teraz w innym jest wiecej wody a do nas spłynie jesienia.
UrsaMaior 10:11, 09 sie 2023

Jacież... no to faktycznie masakra:/ Ale żeby hortensja narzekała na wilgoć?
mrokasia 10:11, 09 sie 2023

O kurde Tar, słabo...
TAR 11:02, 09 sie 2023

UrsaMaior napisał(a)
Jacież... no to faktycznie masakra:/ Ale żeby hortensja narzekała na wilgoć?

no wlasnie nie wiem czy to wilgoc czy to moze słonce i wiatr ja tak sponiewieraly, Pink Anabelle chyba jednak woli cien. Przeniose ja dzisiaj i zobacze czy odżyje.

April 11:12, 09 sie 2023

Tarcia, to nie wina deszczu ale słońca jak piszesz. Anabelki wolą półcień. U mnie najlepiej rosną nawet w niemal pełnym cieniu.
Edit: Bzdury piszę, doczytałam że o Pink tu chodzi. To nie wiem, bo mam tylko w półcieniu. U mnie takich wiatrów nie było. Ale może faktycznie przesadź, szkoda by było stracić. Może nowe miejsce będzie bardziej przyjazne
Dorii 12:23, 09 sie 2023

Tarciu, porób zdjęcia gdzie stoi woda dla pamięci. Postaraj się żeby rabaty były nieco wyniesione ponad trawnik i miały spadek. Nie musi być dużo wyniesione, byle tylko nadmiar opadów spływał. U mnie tylko przy tarasie mam na równo i po ostatnich deszczach też się okazuje że miejscami muszę dosypać. Chyba po przekopywaniu opadło nierówno i teraz są lekkie wglębienia.
UrsaMaior 12:40, 09 sie 2023

Ech a miałam już nic a nic