Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 10:24, 11 lip 2018

Kasia_CS napisał(a)

No to czekam na dowody ja myślałam, ze będę sprytna i tylko zadołowałam donicę z posadzonym kłączem dalii no i nie urosła zbyt dorodna niestety. A to w imię tego, ze może będę chciała przenieść i w doniczce będzie łatwiej..dupa blada, nawet nie chce mi się kombinować, gdzie ją niby bym miała przenieść

Moje w donicach też średnio, ale mają półcień, może to dlatego. W przyszłym roku spróbuję wsadzić dp gruntu, choć jak sobie pomyślę o wykopywaniu, to mi słabo

malgol napisał(a)
A ja myślałam, że te białe wielkie rośliny to jarzmianki których ja nie mogę dostać

Matko jedyna, ja nie wiem jak Ty szukasz Wczoraj wlazłam w neta i w kilku sklepach znalazłam Stacjonarnie faktycznie ciężko, ale w internetowych jeszcze są.

Toszka napisał(a)
Izo, sosny przygarnę częściowo dla siebie i dla Ani. Tylko niestety podrzucić je musisz, bo ja ud...na w domu... Mam wakacyjny hotel

Łomatko, to ciężko może być, bo nie wiem kiedy mogłabym podjechać. A pewnie po wykopaniu najlepiej byłoby od razu wkopać, nie? Żeby nie zdechły do końca. Ja teraz też lawiruję z małym, bo przedszkole na 2 miesiące zamknięte

quote=kwartet napisał(a)]Powiem tak ,dzięki bogu że Izie były potrzebne kiedys jarzmianki.Gdyby nie to to pewnie do dzisiaj tak bym sobie z bokowca czytała i nie poznała tylu fajnych osób.Iza to dusza człowiek z napędem atomowym ,a mój ogród pięknie pęka w szwach dzięki naszym wyprawą po serki.Przerzucanie się pomysłami skutkuje niespodziewanymi kombinacjami na naszych rabatach.
Róże w większości już przekwitły teraz jeżówki szaleją.

No rumienię się, bez kitu A z tych kombinacji szczególnie jedna fajna, ale nie zdradzę, bo mi podglądacze zaraz towar wykupią

Iwona100 napisał(a)
Toszka Iza - chcę kupić kilka Hakonechloa macra zieloną .Co ile ją sadzić? Czy na długości ok. 6 m może być szpaler tylko z niej ,czy między nią dać inną roślinę ? Jak myślicie?

To zależy czy chcesz mieć łan czy widoczne osobne kępy. Ja mam taki szpaler podwójny, nie wiem czy nawet nie dłuższy. Pokazywałam już, ale mogę pstryknąć jeszcze raz.

malgol napisał(a)
Piękne róze u Kwartecika dostrzegłam Czemu chowasz tak piękny ogród przed światem?
Izo z gumowym ogrodem, miałas mi sfocic swoje sporobolusy...czy cos przeoczyłam?

U niej to nie wiadomo gdzie patrzeć, wszystko takie ładne. Za pierwszym razem w amoku latałam, aż herbatę powylewałam hhaha

Aaaa sporobolusy, oczywiście, że pstrykałam ostatnio. Z cytrynowymi nachyłkami.

Toszka 10:33, 11 lip 2018

Iwona100 napisał(a)
Toszka Iza - chcę kupić kilka Hakonechloa macra zieloną .Co ile ją sadzić? Czy na długości ok. 6 m może być szpaler tylko z niej ,czy między nią dać inną roślinę ? Jak myślicie?

Mam posadzona co 70cm i jest ciut ciasno. Poszłam zmierzyć jedną kępę i ma ponad metr średnicy. Rosnie w tym miejscu od 5 lat, ale non stop jest wycinana w korzeniach na potrzeby potrzebujących
6 metrów rabata z hakonechloa....och, ach...(tu głośno wdycham rozmarzona...)

U mnie posadzona jest wokół dekla zakopanego systemu beczek na deszczówkę.
Jak bujna będzie kępa to zależy od przygotowania podłoża. Ta trawa lubi korę w korzeniach. Trzeba szeroko przekopać stanowisko. Sporo szeroko. Na 10-20cm głęboko. Do tego kompostu sporo i trochę obornika. Kory w tym musi być najwięcej. Mam ciężka ziemię i tam gdzie nie było przekopane z korą tam słabiej przyrasta.
Jakie towarzystwo? Ponieważ macra jest dość wysoka, na ponad 60cm to ciężko jest innym roslinom rosnąć. Macra po prostu z każdym tygodniem w sezonie dynamicznie przykrywa liśćmi co raz większą połać ziemi. I od spodu daje cień. Pomiędzy kępami mam wsadzone duże czosnki - na starcie mają światło, bo trawa dopiero startuje, a potem liście czosnków są ukryte. Z boku mam posadzone Stella de Oro i widzę, że Stella dzielnie walczy o prym. Z tyłu mam posadzone jezówki. Ale musi być odległość ponad metr, bo inaczej trawa cieniuje dół jeżówek. Na tyle jest to skuteczne cieniowanie, że żadne chwasty nie rosną. Wrogiem może być wsiany się perz
I szczerze mówiąc to mnie wystarcza sama macra bez dodatków. Wyjątkiem czosnki zakopane w doniczkach, po to by łatwo było wyjąć doniczkę, zmienić kompost i wsadzić w to samo miejsce bez uszkadzania korzeni macry.

Nowa12 12:35, 11 lip 2018

Tylko gdzie kupić taką zwykłą zieloną? Teraz każda zielona jest nazwana. Czy ta greenhills zachowuje się jak zwykła zielona? 2 lata temu kupiłam zieloną nn i all gold. Zielona pięknie się rozrosła, rośnie na słońcu. All gold to moze 1/3 z niej i ciagle słońce ją przypala. Teraz chciałam kupić zieloną na brzeg rabaty. Czy każda zielona zachowuje sie tak samo tzn. Tak szybko przyrasta. Wiecie może?
malgol 13:04, 11 lip 2018

UrsaMaior napisał(a)

Matko jedyna, ja nie wiem jak Ty szukasz Wczoraj wlazłam w neta i w kilku sklepach znalazłam Stacjonarnie faktycznie ciężko, ale w internetowych jeszcze są.

No bo ja szukam tylko w takich sprawdzonych sklepach , w których już coś brałam. A oni nie mają. Ale kupiłam jeżówki i tawułki jutro będą! także spoko, też będę miała co sadzić
kwartet 14:15, 11 lip 2018

Ja z hakonką posadziłam tulipany czosnki i kopytnik.Hakonki co 90-80 cm po trzech latach się zrosły, tworzą taką gęstą poduchę. Na wiosne jak je ścinam mam tulipany w kopytniku,potem ruszają hakonki i wyłażą czochy.Kopytnik pod hakonami świetnie sobie radzi
najpierw tak

potem

a teraz tak

malgol 14:25, 11 lip 2018

Wow, jakie hakonki! Hakony raczej Piekne!
eVka 15:22, 11 lip 2018

Jakie mutanty hakonowe, kiedy moje takie będą??? Dawno temu je sadziłaś?
Toszka 15:25, 11 lip 2018

U Ani po zewnętrznej brunery, a u mnie przywrotnik, bo moja hochla rośnie na tzw. patelni.

Agato zerknij

A jesli nie, to na wiosnę pobierzesz sadzonki ze swojej - nożem wycinasz kawałek do pobrania i tylko ten kawałek wykopujesz. Reszta rośnie nietknięta.

Iwona100 15:36, 11 lip 2018

Kochane dziewczyny - Toszka Iza Kwartecik -bardzo Wam dziękuję. Wasze rady są bezcenne. Teraz wiem co robić. Super Ania ,że wstawiłaś zdjęcia. Hakonki masz piękne. Tak zrobię - wiosną będą tulipany, potem czosnki i Hakonki. Jeszcze ,jak Iza wstawi fotki,to już będzie pełnia szczęścia .
Pozdrawiam
Fuksja 15:47, 11 lip 2018

A ja jeśli wolno, to mam pytanie do kwartet. Co to za cisy na tym zdjęciu, że takie wąskie.

kwartet napisał(a)
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/169/1691321/original.JPG[/img]