Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 14:01, 23 mar 2020

Katte napisał(a)
Myślę o cisach, i jakichś iglaczkach a dopiero przed nimi coś wrażliwszego , jakby co bo tak to tylko na zmarnowanie .

W ostateczności można panele kupić, jak u Kasi CS. Nie wiem czy ja takimi się od sąsiadki nie osłonię, bo patrzeć już na jej śmietnik nie mogę:/
UrsaMaior 14:04, 23 mar 2020

Tamaryszek napisał(a)
Ależ szybko Ci urosła ta magnolia..!
Nie doczytałam - jaka decyzja z różą? Ale Twój ogród piękny i bez róż, nie przejmuj się, jak by co.

Taaa, jak błyskawica Dobra odmiana, rośnie, kwitnie, a ja w ciągu tych lat może ze 2 razy jakiś nawóz jej sypnęłam.
Róża na razie w ziemi, waham się, bo tam już i morwa i Wildcat i Alexandrina:/
TAR 15:35, 23 mar 2020

UrsaMaior napisał(a)

W ostateczności można panele kupić, jak u Kasi CS. Nie wiem czy ja takimi się od sąsiadki nie osłonię, bo patrzeć już na jej śmietnik nie mogę:/

ja od tych moich sasiadow sie osłonilam panelami, jestem przeszczesliwa. jednak panele kupilam po taniosci, bo siatke mam i nie moglam jej sciagac. Wiklina na razie tez zostaje, moje panele nie sa szczelne do konca, maja przeswity a ze wzgledu na iterakcje Bialasy - a ich pies, lepiej jak jest bardziej szczelne i zasloniete dodatkowo wiklina. Przymierzam sie do paneli po drugiej stronie tej od lasu, bede mogla zdjac te plastikowa szmate. Mezus powoli aprobuje pomysł
UrsaMaior 17:43, 23 mar 2020

Ja musiałam wiklinę zdjąć, bo okazało się, że siatka i słupki były stare, przerdzewiałe i zaczęło się wszystko sypać. Do paneli będę musiała własne słupki wmurować abo jakoś inaczej zakotwić.
TAR 19:04, 23 mar 2020

przez zoładek do serca, przy obiedzie "zalatwilam" panele od strony lasu. Yuppi plastikowa szmata zniknie. jedyny minus, siatki nie moge sciagnac ale to do przescia. tyle, ze najwczesniej za miesiac ale dobre i to. nasze ogrodzenie i slupki projektowalam z mysla, ze kiedys na dorobku zrobimy boczki i tyl z dech. Porzadne metalowe słupki z katownikami do mocowania.
TAR 19:10, 23 mar 2020

UrsaMaior napisał(a)
Ja musiałam wiklinę zdjąć, bo okazało się, że siatka i słupki były stare, przerdzewiałe i zaczęło się wszystko sypać. Do paneli będę musiała własne słupki wmurować abo jakoś inaczej zakotwić.

masz jakas podmurowke? jak nie to najprosciej i najtaniej wkopać słupki w ziemie i zalac betonem lub zrobic podmorowke systemowa. ja juz wiem, ze w nowym domu zrobie systemowa ale nie na długosc 240 a 180 cm od słupka do słupka (boki) i zamontuje takie drewniane panele tyle, ze grubsze i porzadniejsze. najprosciej i sie okazuje najtaniej a bedzie na styk bez dodatkowych desek. Nad frontem wciaz mysle, moze bedzie podobnie jak teraz albo beton architektoniczny albo cegla. pomyslow po glowie wiele tupta.
Kasiek 20:38, 23 mar 2020

Johanka77 napisał(a)
Totalny wygwizdów... nie mam nigdzie miejsca osłoniętego, gdzie mogło by rosnąć drzewo. Testowałam już na początku i zdychały.

Asia, moze poczytaj o wisniach ozdobnych np amanogawa, taoflora...Mam u siebie w ogrodzie, mieszkam pod Alpami, czesto wieje halny...
Kasiek 20:40, 23 mar 2020

Ten kwiatuszej najpiekniejszy
Johanka77 20:42, 23 mar 2020

Kasiek napisał(a)

Asia, moze poczytaj o wisniach ozdobnych np amanogawa, taoflora...Mam u siebie w ogrodzie, mieszkam pod Alpami, czesto wieje halny...

Kasia, mogę poczytać, ale miejsca już nie mam
Kasya 06:12, 24 mar 2020

UrsaMaior napisał(a)

Ja też No spora, do 8-10 m, ale bez przesady, dąb to to nie jest

A ona kwitnie raczej wczesnie czy późno ?
Mam juz jedną piękną ale może jeszcze jakaś zmieszczę