Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

TAR 11:12, 06 maj 2020

jesieną przyciełam przy samej ziemi sibirica i flaviramea, a juz gałezie powyzej kolan, tne je 3 razy w sezonie. Chetnie bym z nich zrezygnowała ale robią za tło i skarpe utrzymuja w pionie. Może z czasem je wykopie. Na razie kombinuje jak wykopac po 3 latach 1 brzoze Long Trunk bez szwanku plecow albo jak umiejetnie przekonac do tego meza zeby nie sapał, ze znowu cos wylatuje lub miejsce zmienia. najlepiej by bylo jakby w delegacje pojechal, poprosiłabym wtedy kumpla z pracy.
malgol 11:24, 06 maj 2020

mrokasia napisał(a)
Iwonka Inka chyba pisała, że akurat IH to nie bardzo lubią takie niskie cięcie. Inne jak najbardziej. Ja w tym roku przycięłam tak nisko tylko jednego Sibirica Variegata, innych nie ruszyłam. Zobaczymy.

No to co mam robić??mam mieć jako jedyna zielone IH??
jolanka 11:43, 06 maj 2020

A na moje Ivory skrzyknęły się chyba wszystkie nornice z lasu. Drugi rok opierniczaja je niesamowicie. Jeż jednego musiałam wymienić, teraz chyba drugi padnie. Co one w nich widzą?
Makao_J 13:15, 06 maj 2020

malgol napisał(a)

No to co mam robić??mam mieć jako jedyna zielone IH??

Wychodzi na to że niewiedza czasem jest lepsza
Nie wiedziałam że IH cięć nie lubią i kilka razy cięłam bo dokupiłam krzak który był dużo mniejszy od tych co miałam. Żeby je wyrównać ścięłam i te i te. Po dwóch sezonach cięcia wyrównały się. Teraz już nie tnę.
No ale wtedy nie wiedziałam że nie wolno
Wiolka5_7 13:16, 06 maj 2020

A u mnie kret ryje co dzień...wrr co one w nich widzą ? Ja obcięłam swoje IH na wys. ok.40 cm i w przyszłym roku nie będę ciąć,bo faktycznie długo się zbierają :/

malgol 13:18, 06 maj 2020

Makao_J napisał(a)

Wychodzi na to że niewiedza czasem jest lepsza
Nie wiedziałam że IH cięć nie lubią i kilka razy cięłam bo dokupiłam krzak który był dużo mniejszy od tych co miałam. Żeby je wyrównać ścięłam i te i te. Po dwóch sezonach cięcia wyrównały się. Teraz już nie tnę.
No ale wtedy nie wiedziałam że nie wolno

nie tniesz wcale? nie zielenieją ci?cały czas mają czerwone pędy?
UrsaMaior 15:12, 06 maj 2020

Dziewczyny, te moje ścięte to były Elegantissima i Cream Cracker. IH mam dopiero od chyba 2 lat...czy jakoś tak. One były przycięte teraz na wiosnę, mniej więcej w połowie.

A tymczasem u mnie buksy wyleciały, cisy wleciały. Chyba muszę drewno z bluszczu obrać, żeby je było widać

eVka 15:16, 06 maj 2020

Ale bajka z tym drewnem i bluszczem! Mega mi się podoba ile masz tam sadzonek bluszczu wsadzonych?
UrsaMaior 15:19, 06 maj 2020

Po jednej przy każdym słupie, ale rośnie jak szalony, ostatnio z dachu zdejmowałam To drewno to już chyba tam zostanie dla ozdoby, bo też mi się podoba.
mrokasia 15:22, 06 maj 2020

Fajnie z tymi cisami ołówkami. A buksy będą miały dobry dom .
Serio tego bluszczu masz po 1 sadzonce na słup???