Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 20:26, 08 mar 2016

Moniq napisał(a)

Super Iwonko ze podsumowalas
Też mam perovskie w ogrodzie i powiem szczerze, ze trochę straszą, ale jak trzeba poczekać to czekam

A ja lubię te szare gałązki. W zeszłym roku nie były prawie widoczne. Teraz już je widziałam na rabacie. A dodam, ze ślepa bywam
olga80 20:35, 08 mar 2016

Iwonka pozdrawiam Pierwsza wiosenna praca w ogrodzie faktycznie daje w kość. Poczytałam o perovskiej tez ją mam u siebie muszę przyciąć. U mnie przy magnolii rosną rh i tawułki i jedno i drugie ma się dobrze.
frezja 21:33, 08 mar 2016

katiaxx napisał(a)

Ją uwielbiam blog i opisy zoi Litwin. Jak chce czegoś się dowiedzieć o roślinie to pierwszą strona do której zagładam. Są tam też porady np jest fajnie napisany artykuł o nawożeniu.

Muszę tam wrócić
Malgosik 22:59, 08 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

Dziękuję za informację.Zatem pora w tym tygodniu pomyśleć o sadzonkach pelargonii

Nie musisz się spieszyć. Po miesiącu licząc o 14 marca sadzonki pelargonii będą ukorzenione, to będzie wtedy połowa kwietnia, za zimno by wystawić na dwór, a mogą wymagać rozsadzenia. Zależy jak gęsto je powtykasz do ziemi.
MirellaB 00:26, 09 mar 2016

Iwonka, a ja dzisiaj obcięłam trawy, rozchodniki i wrzosy.
Jutro chcę przyciąć resztę traw czyli Miskanty ML i Red Baron.

Boję się cięcia hortek Limki i Bobo (pisadzone w zeszłym roku). Tak krótko jak na Hortensjada nie będę cięła.

bacowa 06:08, 09 mar 2016

Czytalam u Reni że róże można już przesadzać, mam 2 do przesadzenia, chyba w sobotę będę przesadzać.
Madzenka 06:56, 09 mar 2016

Iwk4 napisał(a)
Mam pytanie do bardziej doświadczonych.
Kiedy i jak przyciąć perovską?
Jak nisko się ją tnie?
Nie jestem pewna, czy już można, czy czekać tak jak z różami i lawendą na kwitnięcie forsycji ?

Pewnie już ktoś odpowiedział?
Perovskie tnę z lawenda, tnę ja nisko na 5-10 cm, im nizej tym mniej sie będzie rozłazić. W poprzednich latach ciełam ją wczesniej ale w tym roku postanowiłam ją przesadzic zatem zrobie to razem z cieciem
AnnaCh 08:18, 09 mar 2016

A budleję już ciąć?
No i mam dwie róże do przesadzenia, to chyba to w weekend zrobię, skoro już można
Toszka 08:25, 09 mar 2016

jeśli perovskia teraz wkurza, to mozna przyciąć na 40-50cm, a potem powtórzyć cięcie nizsze.
Wrzosy pocięłam ze 2 tyg temu - wychodzę z założenia, że w tym czasie, w naturze były by obżarte przez sarny i jelenie dlatego zawsze w tym czasie tnę.
Kuba 08:30, 09 mar 2016

Toszka napisał(a)
jeśli perovskia teraz wkurza, to mozna przyciąć na 40-50cm, a potem powtórzyć cięcie nizsze.
Wrzosy pocięłam ze 2 tyg temu - wychodzę z założenia, że w tym czasie, w naturze były by obżarte przez sarny i jelenie dlatego zawsze w tym czasie tnę.

do ważne dla mnie info- nigdy nie wiem kiedy i jak je ciąć, a dzisiaj wrzosy całe pod śniegiem