Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 16:56, 19 lis 2014

Napia napisał(a)
Twoja kwitnąca bujnie rabatka z jeżówkami i floksami bardzo mi się podoba. Podziwiam, jak szybko udało się Tobie stworzyć tak pięknie kwitnącą nową rabatę. Moje jeżówki sadzone wiosną, mam nadzieję, że zabłysną w przyszłym roku, bo w tym pokazały zaledwie kilka kwiatków
Miło się patrzy na zdjęcia, kiedy ogród był jeszcze taki bujny i kolorowy

Agnieszko, wiele w tym roku przesadzałam już po okresie kwitnienia (np. kosaćce i szałwię posadziłam za hortensjami miniaturowymi little lime ), przed nimi są żurawki. Na rabacie floksowo - żurawkowo - różanej posadziłąm tulipany w szpalerze. Sama jestem ciekawa, jak wszystko będzie rosło w przyszłym roku Lubię rabaty, na których coś się dzieje przez cały czas.
Aby do wiosny
Iwk4 16:58, 19 lis 2014

eda napisał(a)

Syna mam i muszę jeszcze ten rok odwiedzać chmmmm

Eda, że masz malucha, to się zgadzam, ale syna w gimnazjum ? Nie zgadłabym tego. Młodziutko kochana wyglądasz
Ewkakonewka 17:32, 19 lis 2014

Nadrobiłam u Ciebie na spokojnie dzisiaj, dużo mądrych słów o życiu.
Czerwony zachwyca w Twoim wydaniu
Cmok
Iwk4 17:38, 19 lis 2014

Muszę dziś pochodzić po wątkach. Trochę się dzieje: planowanie nowych rabat, dobre rady, ... Może się czym zainspiruję na drugi sezon
Męczy mnie rabatka północna:
Było wszystko zarośnięte: berberys wchodził na ścieżkę, z tyłu jakiś dereń zielony (nic ciekawego) i jeszcze jakiś dereń zimozielony z przodu.:

Z przodu jest szambo, przy płocie posadziłam 4 krzewy hortencji. Miały być Vanilia Frize, ale chyba są inne, bo słabo się wybarwiały. Posadziłam tam też Rh, 2 szt. Novej Zembli, ale jak u Bogdzi zobaczyłam, jakie wielkie mogą być, zostawiłam tylko jeden krzew i nie wiem, czy go tam zostawić, czy zupełnie inaczej zaplanować rabatę?

W sierpniu pięknie kwitły kwiaty hortensji. Musiałam podeprzeć roślinki, na drugi rok muszę kupić jakieś podpory mniej widoczne

Iwk4 17:39, 19 lis 2014

Wywaliłam rudbekię, nie pasowała kolorem .
Jesienią wyciepałam derenia, nawiozłam rabatę kompostem i przesadziliśmy z e-Musiem berberys bliżej płotu. Z przodu zwolniło się miejsce. I nie wiem co dalej? Wiosną trzeba podciąć berberys, aby się odmłodził (rada Danusi ). Dalej nie wiem, co z rabatą począć.
Tu widok z przodu, przy wejściu:

i dalej:

W listopadzie było tak:

Potem po przesadzeniu tak:

I z drugiej strony:

I teraz proszę o radę. Co począć z tą rabatą?
Iwk4 17:42, 19 lis 2014

I z innej perspektywy listopadowo:
PRZED:

PO:
Iwk4 17:44, 19 lis 2014

Ewkakonewka napisał(a)
Nadrobiłam u Ciebie na spokojnie dzisiaj, dużo mądrych słów o życiu.
Czerwony zachwyca w Twoim wydaniu
Cmok

Ewuniu, dzięki za czas dla mnie
Jakbyś miała go w nadmiarze, zerknij na moją niemoc
Może wiesz, kogo na pomoc wzywać ?
hanka_andrus 18:46, 19 lis 2014

Tam masz chyba dołem trzmielinę. Pociągnęłabym ją dalej w to miejsce po berberysie.
Ewa777 19:53, 19 lis 2014

Iwonko, to zależy co Ci się podoba. Ja bym posadziła hortensje lub róże, bo bardzo mi się podobają
eda 20:03, 19 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Eda, że masz malucha, to się zgadzam, ale syna w gimnazjum ? Nie zgadłabym tego. Młodziutko kochana wyglądasz

Ha ha miła jesteś Iwonko moje bąble to 5 i 15 skończone ha miło mi za rok będę 20 lat małżeństwa świętować jak Bóg da buziaki
widzę że ostro walczysz ze zmianami Powodzenia życzę Lecę mała w wannie szaleje paaa