Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 12:49, 02 lip 2014

Robaczek napisał(a)
Iwonko,
Chopin rośnie grubo ponad metr, zasłoni te żółtki z tylu, więc odradzam takie sadzenie u Ciebie.
Zasadniczo odradzam też Chopina, bo łapie czarną plamistość i mączniaka.
Jeśli jednak zdecydowałaś się na Chopina, to daj mu wkoło przetaczniki (mogą być wysokie, np. Christa lub Twoją ulubioną szalwię, bo ta róza czasem się ogałaca od dołu i dobrze ją czymś podsadzić ). Z niskich róż urocza i bezproblemowa jest Sweet Memories w kolorach ciepłego słońca, kwitnie bardzo obficie, wysokośc do 50cm. Z wyższych rabatowek (ok. metra) polecam Artemis - kolor bitej śmietany, burza kwiatów. Bardzo zdrowa i długo kwitnie! Wszystkie do nabycia w Rosarium dr Choduna, Floribundzie lub Pani Ewy Jarmulak (rozarium.org).
Pozdrawiam!

Robaczku, witaj. Spadłaś mi z nieba po prostu. Jeden post i tyle dobrych rad. Na dodatek jak weszłam do rosarium, to tak się pogubiłam, ze już sama nie wiedziałam, co chcę, tyle tam tego. Dziękuję więc za dobre rady, poczytam o różach, które mi polecasz i coś myślę wybiorę. Skutecznie odradziłaś mi Chopina na tę rabatkę. Faktycznie, zaglądnęłam jeszcze do Ani z zielonego ..., jak po roku Chopin się rozrósł, a ja tam potrzebuję coś niskiego.
Piszesz też o przetaczniku, musiałam sobie w końcu wygooglować. Wszyscy na ogrodowisku go chcą mieć, a ja nie byłam świadoma, jak wygląda. I się zdziwiłam, bo parę dni temu sąsiadka kupiła takie cudo i nie wiedziała, jak to się nazywa. O ironio ...
Jeszcze małe pytanko: gdzie można podglądnąć twój ogródek i twoje rady? Bo w podpisie nie masz linka. Pozdrawiam serdecznie. Mam nadzieję, że przeczytasz...
Iwk4 13:10, 02 lip 2014

Nallar napisał(a)

Ja do dziś nie mam nawodnień, ale wpadłam na pomysł, który ułatwił mi pracę. Wykorzystałam stare węże ogrodowe, podziurawiłam je gwoździem i rozłożyłam na rabatach. Jeden koniec zaślepiłam, na drugim złączka, do której podłączam wąż doprowadzający wodę, pozostaje włączyć dopływ wody i podlewa się samo, woda przez otwory w wężu wolniutko sobie siurczy i podlewa. Kiedy podleje się jedna rabatka podpinam się do węża na drugiej. Działa jak linia kroplująca. Drugi rok korzystam z tej taniej metody.

Bardzo dobry pomysł.
Iwk4 13:12, 02 lip 2014

Napia napisał(a)

Dobry pomysł z tym nawadnianiem. Ja też nie mam systenu, ale kupiłam kilka linii kroplujących ze złączkami, trójnikami i szpilkami i w sobotę M będzie zakładał na rabatach wśród roślin, które bez wody ani rusz Mus zdążyć przed wyjazdem na wakacje
Starych węży nie mogłam użyć, bo jeszcze się ich nie dorobiłam

Agnieszko, wyjęłaś mi to z ust. Może to jest jekieś rozwiązanie, bo ja też nie mam starych węży.
Malgosik 13:18, 02 lip 2014

Iwk4 napisał(a)

Witaj Małgosiu, jak pierwszy raz zobaczyłam tę rabatkę, bardzo spodobały mi się te zestawienia kolorów na rabatkę przed domem. Taka dostojna i spokojna. Ja miałam - mam misz-masz kolorystyczny, dlatego postanowiłam uporządkować kolory. Padło na żółty (kremowy), biały i fioletowy w różnych odcieniach. Inne rabatki za domem dostaną jeszcze trochę czerwieni, bo mam dużo rudbekii żółto - czerwonej, bardzo ją lubię, więc posadzę ja tam w słońcu...
Zajrzałam do Ciebie Małgosiu i jestem pod wrażeniem, jak pięknie sama projektujesz, kolorujesz, planujesz i jak ci to łatwo przychodzi. Ja niestety muszę coś zobaczyć, zakodować i ewentualnie tego się trzymać po małej modyfikacji, inaczej kaplica ...
Pozdrawiam Cię.

Ja dziękuję za pochwały, ale tak naprawdę idzie mi z wielkim trudem.
Też podglądam i uczę się, żeby nie narobić bałaganu, a potem nie przesadzać, ale nie jest to łatwe. Projekt ciągle ewaluuje, ale może w końcu coś się ukształtuje.
Iwk4 13:19, 02 lip 2014

Kamajla napisał(a)
Pewnie, że się nie obrażę, o coś takiego??
ale tak naprawdę to aż taka całkiem młodziutka to już nie jestem. Mogłabym być matką Twoich dzieci, no może najstarszego syna to jeszcze nie, ale córki już owszem Po prostu późno zaczęłam życiową przygodę pt. dzieci...

a co do róży, to czeka Cię dużo czytania... niektórzy przepadli z kretesem jak zaczęli szukać dla siebie

A widzisz Kamilko, dziś przyjezdża najstarszy syn. Już miałam plan do szkólki podjechać (40 km), a tu dostałam namiary od dziewczyn na ogród Robaczka i AniAn i jak tam weszłam, to chyba do zimy się na róże nie zdecyduję
Chyba zrobię dziś rekonesans w tej szkółce, a jak doczytam wszystko, zawsze może być kolejna rabata różana. Zawsze może być jeszcze tak, że w szkółce nic mi w oko nie wpadnie...
A ja już bym chciała mieć te róże ... Zobaczymy, jak mój chłopiec najstarszy zląduje... Zawsze do rosarium mogę od nowa zajrzeć i do tych szkółek, co robaczek polecił...

A co do wieku, to dobrze, że późno masz dzieci; człowiek czuje się młodo, jak ma małe dzieci. Jak bym miała tylko najstarszego, to już schyłek życia by szedł, usiadłabym sobie i mówiła, nie warto, toć babcią zaraz będę. A tak mój najmłodszy 10 lat ma, chce się żyć ...

edytowałam:
Wczoraj ruch się u ciebie zrobił, jak listonosz zostawił przesyłkę. Początek serialu idę oglądać.
dajana 13:26, 02 lip 2014

Iwonko odpisałam ci u siebie
dajana 13:26, 02 lip 2014

dubelek
Iwk4 13:47, 02 lip 2014

dajana napisał(a)
Iwonko odpisałam ci u siebie

Dziękuję, byłam i zachorowałam na różyczkę...
Iwk4 13:49, 02 lip 2014

Dobrze, że chociaż tą mam ...
Iwk4 13:54, 02 lip 2014

Obiecałam wstawić zdjęcia mojej hortensji kyushu. Mam 2. Jedna ma lepszą glebę (kwaśniejszą) i jest ciemniejsza, druga szybciej kwitnie: