Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Malgosik 11:11, 09 lip 2014

Ja też mam taki rozsadnik. Rośliny czekają na swoje miejsce, a tymczasem się rozrastają. Bergenia tez tak czeka (wzięłam od mamy). Mi się bardzo podoba.
Iwk4 11:19, 09 lip 2014

Malgosik napisał(a)
Ja też mam taki rozsadnik. Rośliny czekają na swoje miejsce, a tymczasem się rozrastają. Bergenia tez tak czeka (wzięłam od mamy). Mi się bardzo podoba.

Bergenia się pięknie rozrasta, jak ma trochę cienia choć przez chwilę w ciągu dnia. Uwielbiam jej przebarwienia jesienią i ma to, ze jest zimozielona albo raczej zimobordowa
Teraz Małgosiu będę planowała nowy "rozsadnik" dla moich kochanych nachyłków (żółtych), rudbekii żółto -czerwonej i mam jeszcze parę typów. Bo chyba przed domem na rabatce pojawi się róża New Dawn ,a te roślinki do siebie nie bardzo pasują
Iwk4 11:23, 09 lip 2014

ana_art napisał(a)
wbrew pozorom cisy rosną bardzo szybko, zerknij do mnie wstawiłam zdjęcia porównawcze ekranów cisowych. Ważne by nie bać się i nie żałować cięcia

W moim ogródku miałabym plan na cisy, ale muszę się powstrzymać ze względów finansowych z zakupami. Oglądałam ostatnio sadzonki nadające sie na żywopłot, właścicielka chciała po 5 zł, ale wyglądały, jakby w tych doniczkach były ugotowane. Zaczynały się sypać, więc zrezygnowałam. Pamiętam Aniu, jakie miałaś kłopoty z umierającymi roślinkami przywiezionymi prosto ze szkółki.
Kamajla 13:30, 09 lip 2014

Ach ten róż w ogrodzie ja dopóki nie trafiłam na ogrodowisko, ten kolor widziałam jedynie w szafie córki (chociaż już też coraz mniej )

ale "przez" Anę, różowy nie dość, że przestał być straszny, to w ogóle stał się piękny!
Iwk4 13:55, 09 lip 2014

Kamajla napisał(a)
Ach ten róż w ogrodzie ja dopóki nie trafiłam na ogrodowisko, ten kolor widziałam jedynie w szafie córki (chociaż już też coraz mniej )

ale "przez" Anę, różowy nie dość, że przestał być straszny, to w ogóle stał się piękny!

Oh nie tylko ona jedna z tym różem tak ma ... a Madżenka, a Robaczek ... cudo!
Najgorsze to, że mi się koncepcja rabaty przed domem zmieniła. A miały być róże białe i żółte. Przecież żółte wsadziłam już. Poczekam, jak zakwitną, może coś wymyślę...
Iwk4 11:50, 10 lip 2014

Już czwarty dzień jestem poza domem i wcale się z tego nie cieszę. Kocham mój ogród i tęskno mi za nim. Aby do soboty ...
Mirka 15:06, 10 lip 2014

Iwk4 napisał(a)

Witaj Haniu. Możesz mi opisać metodę robienia sadzonek z rózy? Nie mam pojęcia zielonego, co znaczy sadzonka pod butelkę. Tzn. rozumiem, uciąć patyczek, włożyć w ziemię, podlać, przykryć butelką, a właściwie połową butelki dnem do góry. A gdzie przechowywać? Pomożesz mi z tym? Pozdrawiam.

edytowany:
Haniu, oglądałam dziś Gardeners World 4 PL odc. 21 zobacz po 21 minucie (prawie 22) Tutaj, pokazana jest instrukcja, jak uzyskać sadzonki róży, myślisz, że w naszych warunkach to dobry sposób? Tam jest do gruntu, ale przy naszych mrozach? Bo ja nie mam szklarni, pozostaje okno w domu ...
Dokładnie robiłam sadzonki jak na filmiku tylko maczałam dodatkowo w ukorzeniaczu i zamiast żwirku dałam starty styropian
Iwk4 18:46, 10 lip 2014

W takim razie, jak wrócę do domu, muszę przekopać rabatkę i zabrać się za robienie sadzonek z róż. Tylko skąd wziąć sadzonki?
Bogdzia 21:40, 10 lip 2014

Iwk4 napisał(a)
Już czwarty dzień jestem poza domem i wcale się z tego nie cieszę. Kocham mój ogród i tęskno mi za nim. Aby do soboty ...

ja tez nie lubię byc poza domem i moim ogrodem. Najlepiej w domu.Pozdrówka.
Madzenka 21:40, 12 lip 2014

Iwonko witam się po raz pierwszy u Ciebie. Tyle razy byłaś juz mnie odwiedzić a ja dopiero z rewizytą wpadam? Ostatnio już nie ogranima forum
Biale i zółte róże beda przepiekne, nie zmieniaj. Prawdziwe rosomanes mają takie rabaty
Podziwiam cierpliwośc w rozmnażaniur roslinek.

Ps. Przechowalnik to u mnie niezbędnik