Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

eda 15:11, 25 lut 2015

Iwonka szalejesz jak tam zdrówko ? pogoda się robi fajnie jest Buziaki zostawiam serdeczne
Dorota123 18:46, 25 lut 2015

A ja nie jestem tak uporządkowana, robię na wyczucie, podglądam, podczytuję. Nie lubię sobie komplikować życia - Chyba leniwa jestem!!!!!
Viola 19:40, 25 lut 2015

Iwonko, jestem, żyję, piszę z innej strony Polski niż zwykle. Podziwiam plan uporządkowania wiadomości. Ja sobie z tymi radzę chaotycznie, część mam w zeszycie papierowym Ale Ty jako matematyk faktycznie masz szansę by to było perfekcyjnie zrobione
szemusia 20:28, 25 lut 2015

Super zorganizowana kobietka jesteś
Ja też mam jakieś foldery pozakładane, ale jak przyjdzie co do czego, to i tak w necie szukam...
O wszystkich radach koleżanek i kolegów poczytałam i pewnie z części skorzystam
Kacha123 20:31, 25 lut 2015

Pozdrowienia zostawiam, coś tu cichutko...
Sebek 20:33, 25 lut 2015

Iwk4 napisał(a)

Sebku, zazdroszczę dobrej pamięci Czy na pw niema wyszukiwarki? Kilka razy z niej korzystałam I zostawiam sobie tylko pocztę z ważnymi plikami. Ale też tego trochę jest.

Przyznam, że z moja pamięcią jest różnie Ale do ogrodu mam dobrą Choć czasem po prostu robię sobie listę na kartce i odhaczam co miałem zrobić Teraz nie tylko lista się mi przyda, ale i sobowtor, bo dopiero 22 marca będę mieć wolny weekend... Oby...
kosolka 20:40, 25 lut 2015

Iwonka! Matko i córko! Co ja tu czytam, normalnie z szoku wyjść nie mogę! Pełne podziwu spojrzenie zostawiam, Tobie za chęci (które pewnie zaraz zmaterializujesz) a dziewczynom które pisały, za totalne uporządkowanie!
Iwk4 21:17, 25 lut 2015

Iza, Gosiu, Agnieszko - pozdrawiam. Fajnie, że zaglądacie

Kasiu, wygląda na to, że wiele osób sobie robi notatki w taki lub inny sposób. Pamięć jest ulotna. Chyba, że jest się młodym, rześkim i ma się 18 lat

Mirella, ranny ptaszek z ciebie. Ja się właśnie wtedy na drugi bok przewracałam i cieszyłam się, że mogę jeszcze spać.
Twój bukszpan widziałam z rana, ale nie wiem, co dziewczyny doradziły. Jest duży, gdyby się udało z niego zrobić stożek - marzenie niejednego ogrodnika Ja cięcie berberysów muszę sobie zostawić na marzec. Ta sobota będzie raczej wyjazdowa, więc niewiele zrobię. W tygodniu za mało czasu po pracy, by biec do ogrodu
Iwk4 21:18, 25 lut 2015

waldek727 napisał(a)

A szkoda. Poczytałoby się wieczorkami.

Taki profesjonalizm jest gwarancją tego, że z biegiem lat każda z takich osób będzie mogła cieszyć się pięknym ogrodem. Fakt, że i ja kiedyś uczyłem się na własnych błędach, ale wtedy nie było jeszcze takiego przepływu informacji jak teraz. Można się ze mną nie zgodzić, ale ja uważam, że nadal jest za dużo osób które do ogrodów podchodzą zbyt pochopnie i emocjonalnie. I nie chodzi mi tylko o użytkowników tego forum. Stworzenie prawdziwego ogrodu jest nie lada sztuką wymagającą wiedzy, czasu i poświęcenia. Najlepiej by było, aby tworzyć go nie na błędach, a na podstawie obserwacji przyrody. Z własnego doświadczenia wiem, że im człowiek mniej ingeruje w ogród, tym jest on zdrowszy i dorodniejszy.

Waldku, masz słuszność. Tylko skąd ludzie mają się uczyć?
Czy ty wiesz, że ja myślałam naście lat temu, jak byłam jeszcze dzieckiem miasta i betonu, że ogród sam rośnie? Pamiętam piękną piwonię w babci ogródku, ale nigdy nie widziałam babci przy pracy w ogrodzie. Dopiero, jak zamarzył mi się dom z ogrodem zdziwiłam się, dlaczego nic na tych piaskach nie rośnie. Potem jeździłam do szkółki i kupowałam, co mi się podoba, bo w kolorowych polskich gazetach ładnie wyglądały roślinki na zdjęciach. A ja sadziłam bez planu, bez użyźnienia gleby, bo nie trafiłam na fachową literaturę. Niestety, naście lat temu brakowało tego na rynku. Mam kilka książek z tamtych lat i dziś sama się śmieję, jakie one są nieprzydatne.
Dopiero Ogrodowisko sprawiło, że staram się chłonąć całą tą wiedzę.
Nie wymądrzam się na ten temat w rodzinie, niech każdy sam dokonuje wyborów, więc nadal niech mają jedną rabatkę przed domem i ładne kwiatki jednoroczne.
Ktoś tu napisał kiedyś, że na ogród trzeba sobie zasłużyć.
I wiem, że Ogrodowisko jest dla nas wszystkich prezentem.
Jest otwartą książką, z wieloma wątkami, które codziennie niosą nasze nowe doświadczenia. Sami sobie jesteśmy tu nauczycielami. Nauka przez doświadczenie własne i innych jest najlepszą życiową nauką.
szemusia 21:21, 25 lut 2015

Ale pięknie napisane...
Iwonko, stwierdzam, że z Ciebie to i poukładany matematyk, i polonista z zacieciem do filozoficznych przemyśleń...