Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

MirellaB 17:04, 09 kwi 2015

Iwonko, zajrzyj proszę do mojego wątku i odpowiedz proszę odnośnie roślinki

Odnośnie kory fajna informacja, bo ja dzisiaj zadecydowałam, że na największą rabatę wysypie korę, a na pozostałe kamyczek, a mój mąż się nie zgodził, bo właśnie mówił o tym co napisałaś wyżej. Nawet nie wiedziałam, że się zna, no ale to już też jego trzeci ogród
Jednak nadal co do kamyczka nie mam przekonania, tam mam rośliny co wychodzą z kłączy, cebulowe, będą trawki nie wiem czy przebiją się przez 5-7 cm warstwę kamyczka?
Mysza 21:35, 09 kwi 2015

To sobie poczytałam o korze
Buziaczki.
Iwk4 21:39, 09 kwi 2015

siakowa napisał(a)
Iwonko jak przeczytałam o korze i bukszpanach to wydawałoby się to oczywiste...ale jakbyś tego nie napisała to pewnie dałabym korę pod bukszpany....

A widzisz? Teraz to ja mądra i napisałam, ale w zeszłym roku wszystko wysypałam korą, i to tą nieprzerobioną A teraz wygrabiałam i na leżakowanie poszła sobie
Iwk4 21:48, 09 kwi 2015

ana_art napisał(a)
Iwonko nie wiem czy ta rabata nie będzie za mała na taką 'fontannową' rabatę z zestawieniem tych roślin. Miskanty zabiorą bardzo dużo miejsca za 2-3 lata

Zmierzyłam rabatkę, rozrysowałam i plan jest taki, ale może być modyfikowany oczywiście:

Jest obwódka z bukszpanu 20 cm od linii trawnika, potem lawenda 60 cm dalej. Następne 60 cm i 4 krzewy róży Berolina (blado-żółta), potem do ogrodzenia zostaje 130 cm. tam chcę posadzić 3 Miskany przy samym ogrodzeniu, perovską i werbenę - tylko w jakiej kolejności dać?
Przed różami stipę. Tylko czy między różami i lawendą, czy przed lawendą pomiędzy? Teraz przy różach kiełkują tulipany. Pomocy !
Jeszcze raz fotka:

Iwk4 22:06, 09 kwi 2015

Anusia napisał(a)

Kolorami trzeba uporządkować jestem za i ciekawie wygląda Graham Thomas.
Ja szukam czerwonej. Z linka którego mi podesłałaś skorzystałam. Dziękuję Zapisałam jedną nazwę róży a mianowicie zafascynowałam się różą Flamantanz.

No, no, masz Aniu nosa Róża piękna, pooglądałam sobie. Pozwoliłam sobie wkleić ci kilka linków, u kogo tą różę znajdziesz. Mam nadzieję, że ci się przyda
Iwk4 22:07, 09 kwi 2015

polinka napisał(a)
Cześć Iwonko Zostawiam tylko słoneczne promyki i będę nadrabiać od poniedziałku

No to macham Polinko i czekam na poniedziałek
Iwk4 22:09, 09 kwi 2015

kosolka napisał(a)
Iwonka, wrzuciłam zdjęcia jeżówek.

Olu, dziękuję, byłam. Wychodzi na to, że u mnie też wychodzi. Takie same listki mam Ale jest ich więcej, niż rok temu
Iwk4 22:11, 09 kwi 2015

Mysza napisał(a)
To sobie poczytałam o korze
Buziaczki.

Gosiu, pozdrawiam
Iwk4 22:15, 09 kwi 2015

MirellaB napisał(a)
Iwonko, zajrzyj proszę do mojego wątku i odpowiedz proszę odnośnie roślinki

Odnośnie kory fajna informacja, bo ja dzisiaj zadecydowałam, że na największą rabatę wysypie korę, a na pozostałe kamyczek, a mój mąż się nie zgodził, bo właśnie mówił o tym co napisałaś wyżej. Nawet nie wiedziałam, że się zna, no ale to już też jego trzeci ogród
Jednak nadal co do kamyczka nie mam przekonania, tam mam rośliny co wychodzą z kłączy, cebulowe, będą trawki nie wiem czy przebiją się przez 5-7 cm warstwę kamyczka?

Mirella, chyba trochę dużo tego kamyczka. Ja wysypuję bardzo mało, tylko tyle, by przykryć ziemię i zawsze się martwię, ze roślinkom jest wtedy trudniej. 7 cm to sporo. I ciężko roślinki mogą mieć.
Byłam u ciebie, zostawiłam linka do poczytania. Trytomę mam dopiero teraz, młode sadzonki. Jeszcze nie mam własnego doświadczenia z nią, ale czytałam, ze Madźenka ją miała i ma ją Mała Mi Pozdrawiam
szemusia 22:26, 09 kwi 2015

Hej, zapracowana Kobieto Szalejesz z tą wiosną, szalejesz...
Plan bardzo mi się podoba i sądzę, ze wszystko zmieścisz. Wtedy też od razu będzie efekt. A za któryś rok zawsze mozesz co nieco przesadzić

CZytam, że znów powrócił temat kory. Ja definitywnie pozbylam się tej drobnej, bo nijak z niej nie mogłam nawianych liści powyciągać. A było ich bez liku. Teraz wystarczy, że przejadę grabkami, minut pięć i juz porządek
Pozdrawiam...