Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 00:01, 09 kwi 2015

Efffa napisał(a)
Co z tą korą? Czemu żałujesz, że wysypałaś korę na rabatę?

Ewelinko, kora jest dobra do nasadzeń minimalistycznych i na dodatek powinna być przekompostowana, inaczej zabiera z ziemi azot przy rozkładaniu się. Zakwasza podłoże, więc przy różach, lawendzie i bukszpanach być nie powinna, a ja wysypałam ją jesienią wszędzie, aby mieć jednolite rabatki i zakryć gołą ziemię. Na tej rabatce mam Rajską Jabłoń, która zrzuca liście. Teraz porządkowałam rabatkę po zimie i kora sama się wygrabiała z rabaty. Drobną wiatr rozwiewa. Chętnie ją wybrałam stamtąd, bo w to miejsce mogłam dać warstwę kompostu, którego roślinki bardziej potrzebują. Kompostem ściółkowałam rabatę. I podsypałam lawendę i bukszpan dolomitem.
Jesienią, jak kopczykowałam róże, już myślałam sobie o tej korze, że wiosną wymiesza mi się z kompostem i będzie trzeba coś z tym problemem zrobić.
Wybraną korę wysypałam na kompost, aby się przerobiła z resztą materiału.
Taka przekompostowana kora pasuje mi pod iglaki, ale pod róże już jej nie dam
Efffa 00:09, 09 kwi 2015

Aha to juz rozumiem, do mnie to zawsze trzeba dużymi literami , inaczej nie zrozumiem, ale jak juz kiedyś pisałam lubię Cię czytać, bo piszesz zrozumiale, wyczerpujacą i na temat.
Iwk4 00:16, 09 kwi 2015

Ewelinko, proszę bardzo, do usług
siakowa 07:27, 09 kwi 2015

Iwonko jak przeczytałam o korze i bukszpanach to wydawałoby się to oczywiste...ale jakbys tego nie napisała to pewnie dałabym kore pod bukszpany....
ana_art 08:38, 09 kwi 2015

Iwonko nie wiem czy ta rabata nie będzie za mała na taką 'fontannową' rabatę z zestawieniem tych roślin. Miskanty zabiorą bardzo dużo miejsca za 2-3 lata
Iwk4 10:37, 09 kwi 2015

Dziś zmierzę tę rabatkę. Ja mam wszystkie takie małe. Brak miejsca. Może zrobię to w wersji mini?
A tak się cieszyłam na takie nasadzenie.
Anusia 10:52, 09 kwi 2015

Iwk4 napisał(a)

Aniu, te kolory przeniosę za dom, będzie przy wjeżdzie na posesję (bo mam go za domem)
A tu musiałam uporządkować kolory. Bo jak by wyglądał żółty i blady róż? Nijak. Jeszcze bym to przeżyła ten rok, ale e-M wpadł na pomysł, by zagospodarować jeszcze jedną rabatkę, pewnie całej nie dam rady zaplanować, ale róże tam już wylądują. Kompostu jeszcze mi zostało, nawozu naturalnego też, więc jest szansa.
Jak zobaczyłam Graham Thomas u Any i Małej Mi, to się w nim zakochałam i wszkólce był za 12 zł, więc mam
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/0/8234/original.jpg

Kolorami trzeba uporządkować jestem za i ciekawie wygląda Graham Thomas.
Ja szukam czerwonej. Z linka którego mi podesłałaś skorzystałam. Dziękuję Zapisałam jedną nazwę róży a mianowicie zafascynowałam się różą Flamantanz.
Iwk4 11:03, 09 kwi 2015

ana_art napisał(a)
Miskanty zabiorą bardzo dużo miejsca za 2-3 lata

Jak dużo? Liczę się z odmładzaniem karp co 3 lata. Bo potem jest już chyba ciężko z wykopywaniem. Tym bardziej, ze tam będæ róże.
Ana, potrafisz mi to określić na podstawie twoich doświadczeń ?
polinka 13:00, 09 kwi 2015

Cześć Iwonko Zostawiam tylko słoneczne promyki i będę nadrabiać od poniedziałku
kosolka 14:47, 09 kwi 2015

Iwonka, wrzuciłam zdjęcia jeżówek.