Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 00:23, 19 sie 2015

Myślisz, że u mnie byłaby dobra Phanton?

Co do cegły - M ostatnio oglądał moją pracę i rzucił pytaniem:
Czy wiesz, ze te cegły się lekko ruszają?
Dobra wiadomość, tylko mądrego tam trzeba, by nie zniszczył. Rozwalić każdy może, ale odzyskać już trzeba z głową
polinka 07:35, 19 sie 2015

Myślę, że ta hortka powinna być biała aby nawiązywała do ML
babka 08:33, 19 sie 2015

Napisałam u siebie ale wkleję tutaj, że może P. B ? Cudowne są, kwiatostany wielkie i mocne łodygi i nie kwitną późno i w półcieniu
beata_m 08:36, 19 sie 2015

O kurcze! Ale wyzwania sobie stawiasz Iwonko, suuuper no i piękne widoczki, widać ogrom pracy jaki włożyliście we wszystko!!!!!!!!!!!!!!!! pozdrawiam cieplutko
olga80 09:02, 19 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Myślisz, że u mnie byłaby dobra Phanton?

Co do cegły - M ostatnio oglądał moją pracę i rzucił pytaniem:
Czy wiesz, ze te cegły się lekko ruszają?
Dobra wiadomość, tylko mądrego tam trzeba, by nie zniszczył. Rozwalić każdy może, ale odzyskać już trzeba z głową

mój M jest remontowcem wiec pewnie by wiedział jak tym się zająć mogę podpytać o jakieś rady jak wróci z pracy , pozdrawiam
babka 09:11, 19 sie 2015

Iwonko, odpowiedź czeka u mnie Muszę zabrać sie za pracę ...przez chwilę
Iwk4 20:16, 19 sie 2015

Zapytałam się u Bożenki, co poleciłaby na solitera?
Może być hortensja przebarwiająca na różowo, ale o większych kwiatach i kwitnąca niezbyt późno ?
Będzie niedaleko śliw wiśniowych podsadzonych przez ML i Red Barona? Do tego w plecach będzie mieć bluszcz i Miskanta Klaine Fontanne? (Ma białe pędzelki)
Moja rabatka
Będzie w kwadracie tam, gdzie z dala widać białe pędzelki miskanta :

bozga napisał(a)

Myślę,że tylko 4 odmiany wchodzą w grę. Vanille Fraise i Limelight- powszechnie już występują w naszych ogrodach ale nie ulega wątpliwości, że są bardzo spektakularne a o to nam chodzi, ale pomyślałam, że urodą dorównują im Silver Dollar i Magical Moonlight ( dodatkowo mają mniejsza skłonność do przewieszania a Magical Moonlight prawie do końca pozostaje biały. Oczywiście najbardziej spektakularną przemianę ma Vanilka. Teraz już Twój wybór
Pokażę bliżej Silver Dollar bo jest trochę niedoceniana ( sorki za tą poświatę ale z rana już jest ostre słońce i trochę trudno się ustawić)

bozga napisał(a)

Skoczyłam do ogródka zrobić fotkę ( mam jeszcze urlop )
Polar Bear nie pokażę, bo go przycięłam w celach eksperymentalnych i jest w mojej "poczekalni" ale nie jestem z niego na razie zadowolona, kwiaty miał mimo wszystko drobne i stosunkowo wiotkie pędy- może sie poprawi
.
Ale Phantom w całej okazałości
3 letni krzew, bardzo wysoko rośnie, kwiaty oczywiście ma przepiękne, jedyny drobny mankament to wygląda trochę goło od dołu bo ma bardzo mało liści- może przy starszych krzewach nie będzie to już tak widoczne

Iwk4 20:21, 19 sie 2015

Vanilki i Limelight już u mnie goszczą. Pora więc pomyśleć nad pozostałymi typami.
1. Polar Bear
2. Magical Moonlight ( ma mniejszą skłonność do przewieszania i prawie do końca pozostaje biały.
3. Silver Dolar ( ma najbardziej żółto - cytrynowy odcień wśród hortensji)
4. Phantom
Na liście pierwszy Polar Bear Pozostałych nie wykluczam jednak. To też zależy od dostępności hortensji
Iwk4 20:25, 19 sie 2015

Czytałąm też u dziewczyn, że Polar Bear jest ich typem oraz Silver Dolar. Phantom bywa z dołu łysy - wymagałby podsadzenia czymś, a ja chciałam zastosować żurawki - za niskie podsadzenie
Iwk4 20:45, 19 sie 2015

bozga napisał(a)

... ciekawostka odnośnie kwiatostanu Magical Moonlight na szczycie wyraźne listki ( niektóre odmiany jak się przypatrzyć tez mają drobne listki ale tylko Moonlight ma tak duże)

Ten fakt mi się nie podoba