Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Napia 19:13, 23 lis 2014

hanka_andrus napisał(a)
Te brązowe ogonkinie wróżą dobrze. Wstaw pytanie ze zdjęciem do: chorooby Rh i azalii

Dziękuję Haniu już szukam tego wątku
Napia 19:15, 23 lis 2014

ewsyg napisał(a)
chyba ,ma braki pokarmowe

Też się nad tym zastanawiałam, ale w wrześniu na całą rabatkę z różanecznikami wysypałam torf i specjalną ziemię do rf, którą delikatnie zmieszałam z glebą, a na górę doookoła każdego krzczka wysypałam korę. I tylko jeden tak wygląda, pozostałe równo zielone
Dziękuję za pomoc
Iwk4 19:35, 23 lis 2014

Agnieszko, może za wysoko wysypałaś? Bogdzia pisze, że rodki nie lubią zbyt wysokiego przysypywania. Lubią, gdy korzenie zostawisz na poziomie, jak w doniczce, nie głębiej. Nie lubią też kory na korzonkach, bo wtedy chorują. Myślę jeszcze o torfie: Lubi chłonąć wodę, jak gąbka. Sprawdź, czy nie ma za sucho? Włóż palec w ziemię i zobacz. Składniki pokarmowe o tej porze? One już chyba nie pobierają. Zapytaj się Bogdzi - chciałam ci wstawić do niej linka, ale widzę, że już byłaś u niej
Napia 19:50, 23 lis 2014

Iwonko, dziękuję
Też się zastanawiam, co to może być, ale już teraz nie pobiegnę sprawdzać z latarką tym bardziej, że dzisiaj je podlewałam, więc nie mam szansy sprawdzić, czy brakowało mu wody. Zastanawia mnie tylko fakt, że pozostałym nic nie dolega, ten jeden inaczej wygląda.
Rh sadziłam dość płytko i roztrząsałam im korzenie. Teraz myślę, że już za późno, ale jeżeli do wiosny nie będzie poprawy, wykopię go, zmienię mu ziemię i posadzę raz jeszcze.
Iwk4 19:54, 23 lis 2014

Rozgarnij mu jutro chociaż korę. Korzenie powinien mieć mniej więcej na szerokość liści, więc dalej kora może leżeć.
Druga sprawa: jaki to gatunek? Bo mam pewne podejrzenia, ale czekam na odpowiedź. Czy pozostałe też są z tego gatunku, czy różne?
Napia 19:59, 23 lis 2014

Iwk4 napisał(a)
Rozgarnij mu jutro chociaż korę. Korzenie powinien mieć mniej więcej na szerokość liści, więc dalej kora może leżeć.
Druga sprawa: jaki to gatunek? Bo mam pewne podejrzenia, ale czekam na odpowiedź. Czy pozostałe też są z tego gatunku, czy różne?

Iwonko, we wtorek się przyjrzę, bo mam szansę być w domu przed zmrokiem. Jutro niestety na pewno nie.
Mam w sumie siedem na tej rabacie: cztery luminy i trzy Pearc American Beauty i to jeden z nich wyglądem obiega od pozostałych.
lojalna_ 20:18, 23 lis 2014

Jak czytam wasze rozmowy to tylko jedno moge napisac...ze wiosna zapewne zasadze cos wiecej anizeli bukszpany, tuje i hortki hihi

Agnieszko pozdrawiam milutko
Iwk4 20:22, 23 lis 2014

Szukałam pomocy w necie, ale w podobnej sytuacji rh był zalany, w innej zła gleba - ph powinno być w granicach 4,5 . Przy zbyt zasadowej rh nie pobiera składników z gleby. Pisałaś, że dałaś torf, a miała być ziemia próchnicza. To nie jest to samo.

Wiosną można dokarmiać dolistnie pryskając rozrobionym florowitem. Teraz - nie wiem. Ale myślę, że problem tkwi w korzeniach. Teraz za późno na grzebanie w nich.

Może Bogdzia coś doradzi .
Napia 20:27, 23 lis 2014

lojalna_ napisał(a)
Jak czytam wasze rozmowy to tylko jedno moge napisac...ze wiosna zapewne zasadze cos wiecej anizeli bukszpany, tuje i hortki hihi

Agnieszko pozdrawiam milutko

A ja właśnie wracam od Ciebie Tak to jest, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i ja też mam coraz więcej chciejstw
Macham i pozdrawiam cieplutko
Napia 20:30, 23 lis 2014

Iwk4 napisał(a)
Szukałam pomocy w necie, ale w podobnej sytuacji rh był zalany, w innej zła gleba - ph powinno być w granicach 4,5 . Przy zbyt zasadowej rh nie pobiera składników z gleby. Pisałaś, że dałaś torf, a miała być ziemia próchnicza. To nie jest to samo.

Wiosną można dokarmiać dolistnie pryskając rozrobionym florowitem. Teraz - nie wiem. Ale myślę, że problem tkwi w korzeniach. Teraz za późno na grzebanie w nich.

Może Bogdzia coś doradzi .

Iwonko, ja też i zbyt dużo niewiadomych. Muszę w końcu zamówić ten kwasomierz, bo od dwóch tygodni się za to zabieram i ciągle brak czasu
Dałam kwasny torf i wymieszałam z ziemią specjalnie do rh. Ponieważ tylko ten jeden strajkuje, zastanawiam się, czy coś go nie pogdryza. Ale teraz rzeczywiście za późno, by ruszać glebę

Napisałam u Bogdzi i mam nadzieję, że znajdzie czas, by przyjrzeć się mojemu różanecznikowi
Pozdrawiam serdecznie