Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Anna_ogrodni... 13:31, 01 lut 2023

Ładnie w Twoim ogrodzie nawet zimowa porą
a jakie drzewa masz przed domem ? bo ja myślę jakie posadzić u siebie ale musza być nieduże i korona kulista.
Róże masz śliczne ja wiosna zeszłego roku posadziłam LO ale jeszcze nie kwitła ciekawa jestem jaka będzie w tym sezonie
ewsyg 16:50, 01 lut 2023

U mnie lista prac też jest niebezpiecznie długa
Napia 14:00, 03 lut 2023

Anda napisał(a)
Pięknie Jakos tak przyjaźnie wszystko wygląda. I chyba masz mało zabudowań dookoła. Fajne te pola za płotem

Lubię to miejsce
Działka jest wąska, bo ma tylko 20 metrów szerokości, więc tuż za płotem mam domy sąsiadów. Wolałabym mieć trochę więcej przestrzeni, ale nie narzekam, jest jak jest. Mam nadzieję, ze za jakiś czas w naszym ogrodzi będzie trochę więcej prywatności, ale z drugiej strony, po wieloletnim mieszkaniu w bloku, nie przeszkadza mi to za bardzo
Na szczęście za działką i przed nią są na razie pola, ale to pewnie za długo nie potrwa.
Napia 14:15, 03 lut 2023

Pszczelarnia napisał(a)
Agnieszko, jak tniesz r. J. Cartier?

L. Odier naj!, naj!

Dziękuję

Cartiera tnę wiosną o mniej więcej jedną trzecią wysokości oraz usuwam wszystkie cieniutkie gałązki (te nieco mocniejsze, które ładnie wglądają zostawiam, przycinając je troszkę mocniej). Krzak formuję, delikatnie zaokrąglając linię cięcia w kopułkę. Po kwitnieniu wycinam przekwitnięte kwiatostany. Mam wrażenie, że są wyjątkowo wdzięczne i nawet za mocne cięcie (zdarzyło się na początku) nie ograniczyło ich kwitnienia. W każdym razie u mnie
Napia 14:17, 03 lut 2023

ewsyg napisał(a)

O, jaka dobra wiadomość.

U mnie lista prac także niebezpiecznie się wydłuża. Miałam nadzieję, że w styczniu chociaż trochę uporządkuję ogród i pobielę drzewka, ale grypa nie pozwoliła mi na prace ogrodowe. Trudno, nie zamierzam się tym przejmować
Napia 14:22, 03 lut 2023

April napisał(a)

Dobre wieści. Zawezmę się zatem, choć takich róż mam więcej, o które powinnam zadbać. Może nie wszystkie jednego sezonu ale... Lista planowanych prac się niebezpiecznie wydłuża

Czasem warto zaryzykować róże bywają kapryśne, ale zarazem bardzo urokliwe. I myślę, że pomysł, aby zaplanowane działania rozłożyć na kilka sezonów, oczywiście, gdy jest taka możliwość, jest jak najbardziej ok.

Moja lista prac do wykonania, tak jak Twoja, niebezpiecznie pączkuje i tylko zastanawiam się, co jeszcze dodatkowego się pojawi się do zrobienia
Napia 14:41, 03 lut 2023

Anna_ogrodniczka napisał(a)
Ładnie w Twoim ogrodzie nawet zimowa porą
a jakie drzewa masz przed domem ? bo ja myślę jakie posadzić u siebie ale musza być nieduże i korona kulista.
Róże masz śliczne ja wiosna zeszłego roku posadziłam LO ale jeszcze nie kwitła ciekawa jestem jaka będzie w tym sezonie

Dziękuję bardzo LO to jedna z moich terminatorek Twoja też tka będzie

Przed domem rosną ambrowce gumball szczepione na wys. ok. 2 m Mam je od kilku lat i widzę, jak ładnie przyrastają, trzymając jednocześnie zwarty kulisty pokrój. Latem ze względu na bardzo gęstą koronę i dużo liści stanowią świetną kryjówkę dla ptaków, jesienią ładnie się przebarwiają, choć to w dużej mierze zależy od warunków - odczynu gleby, nasłonecznienia i innych, których jeszcze nie zdiagnozowałam Mają jednak dość kruche gałązki i widzę, że koty, które próbują doskoczyć do korony, potrafią je wyłamać.

Edit: Ponadto długo startują, dopiero w maju pojawiają się pierwsze listki. W pierwszym roku po posadzeniu byłam tym trochę zaniepokojona, ale teraz wiem, że mają taka a nie inna urodę.
Napia 14:49, 03 lut 2023

Ambrowce gumball

Tak wyglądał w maju 2016r.

A tak w sierpniu 2016

Zdjęcie z jesieni 2020

Koniec września 2022
Anda 16:41, 03 lut 2023

Piękne masz te ambrowce Aga
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:43, 03 lut 2023

Napia napisał(a)

Lubię to miejsce
Działka jest wąska, bo ma tylko 20 metrów szerokości, więc tuż za płotem mam domy sąsiadów. Wolałabym mieć trochę więcej przestrzeni, ale nie narzekam, jest jak jest. Mam nadzieję, ze za jakiś czas w naszym ogrodzi będzie trochę więcej prywatności, ale z drugiej strony, po wieloletnim mieszkaniu w bloku, nie przeszkadza mi to za bardzo
Na szczęście za działką i przed nią są na razie pola, ale to pewnie za długo nie potrwa.

Tylko 20? Hah, moja ma 7 Masz bardzo szeroką działkę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies