Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Ewa777 19:22, 22 lut 2023

Pieknie rozrosły się Twoje ambrowce. U mnie też nabrały gęstości. Na początku bałam się, że może z nimi być problem, że są wrażliwe na mróz. Jak na razie rosna bez żadnych problemów. W tym roku chyba już pozbędę się palików, które je podtrzymują.
Napia 17:39, 26 lut 2023

Magara napisał(a)

Aaa, to wszystko jasne Faktycznie skrót myślowy, nie załapałam
Mnie kusi, żeby coś w foliaku wysiać, ale weny i czasu brak, a po nocy chodzić nie będę
Lampa wydaje się być super fajna

Myślę, że na foliak może być jeszcze za zimno. W szklarni zdecydowanie cieplej niż na zewnątrz, ale się nie spieszę - zima jeszcze nie odpuściła.
Lampę na razie sprawdzam, ale wydaje się, ze to trafiony zakup
Napia 17:41, 26 lut 2023

Alija napisał(a)

WOW, niczym w jakimś laboratorium. Bardzo profesjonalnie podeszłaś do tegorocznych wysiewów, podziwiam.
Czytając opis przypomniało mi się liceum, kiedy przed maturą robiłam doświadczenia, bo pisałam pracę o wpływie długości fal świetlnych na intensywność fotosyntezy.
Powodzenia.

Mam nadzieję, że długość fal świetnych jest odpowiednia dla moich roślin Czas pokaże, ale dziękuję bardzo
Napia 17:45, 26 lut 2023

Ewa777 napisał(a)
Pieknie rozrosły się Twoje ambrowce. U mnie też nabrały gęstości. Na początku bałam się, że może z nimi być problem, że są wrażliwe na mróz. Jak na razie rosna bez żadnych problemów. W tym roku chyba już pozbędę się palików, które je podtrzymują.

W pierwszych latach okrywałam górną część pnia, zakładając im "szaliczki" z włókniny Teraz radzą już sobie same Bardzo się wzmocniły, a korona ładnie im się rozrosła. Mam nadzieję, że tak będą sobie bezpiecznie rosły jak najdłużej
Napia 17:58, 26 lut 2023

Dzisiaj wreszcie mogłam popracować w ogrodzie - pobieliłam drzewka owocowe (lepiej późno niż wcale ) i ścięłam kwiaty hortensji bukietowych, które smętnie zwisały się na końcach gałązek. pozbierałam też te, które wiatr rozwlókł po ogrodzie. Rozsypałam dolomit w warzywniku i na części trawnika i rabat - na tym właściwie skończyła się moja praca, bo zaczął padać śnieg i zrobiło się nieprzyjemnie. Następna szansa na pracę w ogrodzie dopiero w przyszły weekend. Chociaż ogród budzi się już do życia - pojawiły się przebiśniegi, pierwsze irysy, wyglądają z ziemi szyszki - kwiatostany hiacyntów, nie spieszę się - uspokaja mnie informacja o nadchodzących nocnych przymrozkach, śniegu i wiatrach.
Najważniejsze, że zaczęłam działać - sezon ogrodowy w moim ogrodzie uważam za otwarty
Makao 18:32, 26 lut 2023

U nas wciąż drzewka niepobielone. Nigdy nie mogę doprosić się eMa by zrobił to na czas.
ryska 18:39, 26 lut 2023

Lampa do siewek wygląda kosmicznie. Z pewnością pomidorom służy, zwłaszcza w pochmurne śnieżne dni.
Wiosna już blisko
Alija 20:12, 26 lut 2023

Agnieszko, u nas dzisiaj od rana zima, więc obowiązkowy odpoczynek. Wczoraj trochę podziałałam w ogrodzie, ale też niezbyt dużo, bo zimno. Pościnałam hortensje i hibiskusy, powycinałam trochę pędów róż i teraz myślę, czy im to nie zaszkodzi (zawsze robiłam to wiosną)???
Napia 20:36, 26 lut 2023

Makao napisał(a)
U nas wciąż drzewka niepobielone. Nigdy nie mogę doprosić się eMa by zrobił to na czas.

U nas morela ma już pąki. Jeszcze nigdy nie owocowała, a drzewko jest już całkiem spore. Dam jej szansę Uznałam, że jak ją teraz pomaluję, to nie zaszkodzi. Niezbędna była jednak pomoc eMa w rozmieszaniu wapna, bo od zeszłego roku zrobiło się gęste i konieczne było wymieszanie takim mieszadłem zakładanym na wiertarkę. Patyczkiem to mogłabym sobie mieszać do przyszłego tygodnia
Napia 20:56, 26 lut 2023

ryska napisał(a)
Lampa do siewek wygląda kosmicznie. Z pewnością pomidorom służy, zwłaszcza w pochmurne śnieżne dni.
Wiosna już blisko

Kosmicznie - to właściwe słowo. Za każdym razem, gdy wchodzę do pokoju, gdy jest podłączona, mam wrażenie, że jestem w jakimś laboratorium
Obyś miała rację z tą wiosną