Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Makao 08:02, 20 lut 2023

Ja lada dzień też wysieję pomidory.

Kurcze, teraz się zorientowałam że nie wiem czy zostały mi nasiona z tamtego roku. Idę sprawdzić.
zawitka 09:39, 20 lut 2023

O widzisz Twoja jest lepsza bo ma stelaż taki ze możesz przykręcać wszędzie chyba że kupiłaś samą lampę ?????
Napia 09:46, 20 lut 2023

Makao napisał(a)
Ja lada dzień też wysieję pomidory.

Kurcze, teraz się zorientowałam że nie wiem czy zostały mi nasiona z tamtego roku. Idę sprawdzić.

Spokojnie Aniu, jeszcze czas ja sieję dość wcześnie, bo przeznaczam pomidory do szklarni. Te, które pójdą do gruntu, będę siała dopiero w połowie marca. Zdążysz poszukać
ewentualnie zakupić
Napia 09:51, 20 lut 2023

zawitka napisał(a)
O widzisz Twoja jest lepsza bo ma stelaż taki ze możesz przykręcać wszędzie chyba że kupiłaś samą lampę ?????

Nie ukrywam, że to dzięki mężowi, który podszedł do zakupu w sposób bardzo praktyczny - porównał kilka ofert, biorąc pod uwagę parametry lampy i mocowanie. Lampa jest na klips, który przytwierdziłam do parapetu. Podoba mi się, że cztery ramiona można kierować w określoną stronę, co pozwala dobrze oswietlić rośliny stojące w różnych miejscach. Mam nadzieję, że się sprawdzi
Makao 10:36, 20 lut 2023

Napia napisał(a)

Spokojnie Aniu, jeszcze czas ja sieję dość wcześnie, bo przeznaczam pomidory do szklarni. Te, które pójdą do gruntu, będę siała dopiero w połowie marca. Zdążysz poszukać
ewentualnie zakupić

Na szczęście mam. I z tamtego roku i wcześniejsze też. Coś wybiorę
Napia 10:38, 20 lut 2023

O matko! Rzeczywiście, masz w czym wybierać
Makao 10:54, 20 lut 2023

Najgorsze że rok temu nie zrobiłam sobie opisów tych pomidorów co wsiałam i teraz nie pamiętam które jakie były. Pamiętam tylko wszystkie były dobre.
Napia 10:58, 20 lut 2023

Makao napisał(a)
Najgorsze że rok temu nie zrobiłam sobie opisów tych pomidorów co wsiałam i teraz nie pamiętam które jakie były. Pamiętam tylko wszystkie były dobre.

I to chyba najważniejsze
Magara 00:42, 21 lut 2023

Napia napisał(a)

Hmm, chyba zastosowałam skrót myślowy : - wysiane nasionka stoją na parapecie i mam nadzieję za chwilę zaczną kiełkować. Do szklarni, która jest nieogrzewana, trafią dopiero pod koniec kwietnia lub na początku maja w zależności od tego, jaka będzie pogoda.

Aaa, to wszystko jasne Faktycznie skrót myślowy, nie załapałam
Mnie kusi, żeby coś w foliaku wysiać, ale weny i czasu brak, a po nocy chodzić nie będę
Lampa wydaje się być super fajna
Alija 19:36, 21 lut 2023

Napia napisał(a)

No właśnie nie. W szklarni stoi na razie kilka donic z bardziej wrażliwymi roślinami, bo tam jednak ciepłej niż na zewnątrz.
Nasiona wysiane w kuwetki stoją na parapecie i na stoliku, dogrzewane teraz światłem - czerwonym, wspomagającym syntezę podczas kiełkowania i wzrostu roślin, niebieskim, dzięki któremu następuje absorbcja energii poprzez syntezę chlorofilu i białym pomagającym w fotosyntezie. Tyle zapewnienia sprzedawcy. Za kilka tygodni mam nadzieję, że zobaczę efekty
A lampa wygląda tak

WOW, niczym w jakimś laboratorium. Bardzo profesjonalnie podeszłaś do tegorocznych wysiewów, podziwiam.
Czytając opis przypomniało mi się liceum, kiedy przed maturą robiłam doświadczenia, bo pisałam pracę o wpływie długości fal świetlnych na intensywność fotosyntezy.
Powodzenia.