Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kubusiowo

Kubusiowo

Syla 19:39, 10 sty 2012

Gosiek ...... ten placyk to cały do zagospodarowania ???? Coś w stylu angielskim ???? jakieś alejki , ławeczka, woda poza tym , że masz ją gdzie indziej pod dostatkiem ......???
hanka_andrus 19:44, 10 sty 2012

Karotka i odmiany wczesne marchwi są małe, ja zawsze kupuję marchew późną,chyba Perfekcja się nazywa ,a i tak szybciej dochodzi do rozmiarów konsumpcyjnych niż wczesne. Arbuza nie siej. W to miejsce lepiej dynię.
hanka_andrus 19:48, 10 sty 2012

Na kalafiory się nie rzucaj,trzeba trochę wiedzieć o ich uprawie.Lepiej kalarepę i rzodkiewki.Burak polecam opolski podłużny korzeń.
agniecha973 20:32, 10 sty 2012

hanka_andrus napisał(a)
Karotka i odmiany wczesne marchwi są małe, ja zawsze kupuję marchew późną,chyba Perfekcja się nazywa ,a i tak szybciej dochodzi do rozmiarów konsumpcyjnych niż wczesne. Arbuza nie siej. W to miejsce lepiej dynię.

Marchewka wczesna jest dobra na początek, bo wcześniej o ok. 2 tygodnie jest co zjeść (a te 2 tyg. to dużo), ale później ta późna tak nadrabia, że wczesna się chowa. Ja zawsze wysiewam 1 rządek wczesnej i kilka późnych (tak jak Hania radzi Perfekcja najlepsza, ale sieję też Dolankę i Koral). Jeśli chodzi o wczesną to weź do ręki nasiona wczesnej marchwi w sklepie i poczytaj. Najważniejsze cechy dobrej marchewki wczesnej to wysoka zawartość karotenu, nie kumuluje azotanów i słodka (wysoka zawartość cukrów). Przez te kilka lat wybierania nasion nauczyłam się, że producent pisze tylko o tych dobrych cechach i jeśli jakaś roślina tej cechy nie posiada to cicho sza. Dobierz wczesną wg tych cech.
kaisog1 20:41, 10 sty 2012

Syla napisał(a)
Gosiek ...... ten placyk to cały do zagospodarowania ???? Coś w stylu angielskim ???? jakieś alejki , ławeczka, woda poza tym , że masz ją gdzie indziej pod dostatkiem ......???

Sylwia i owszem całość do zagospodarowania ale nie teraz..... Teraz jedynie rabata przy domu. Ponieważ po lewej stronie będzie rabata "włochata" czyli ta z hakonechola, konwalnikiem, dereniem, cisami i werbeną pomyślałam, że może by i pod domem cisy gdzieś upchać....
Pszczelarnia 20:48, 10 sty 2012

Gosia a co byś chciała? Może cisy i kaliny z żurawkami? Albo Ostrokrzew ilex Golden Gem z trawami? Bo nie chodzi Ci o nasadzenia kwiatowe? A w jakim klimacie ma być całość tego jeziornego domostwa?
siaaska 20:55, 10 sty 2012

Gosia sama się przekonasz co będzie u Ciebie najlepiej rosło... Próbowaliśmy różnych warzyw... Był kalafior i choć malutki ale miał wyjątkowy smak Nie to co te w sklepach... Sialiśmy też arbuza ale z niego nici... Nie na nasz klimat chyba. Owoce miał wielkości piłeczek golfowych.
Za to marchewka rośnie rewelacyjnie, obowiązkowo w towarzystwie cebuli. Wtedy najlepiej rośnie... Kolejna rzecz to fasolka szparagowa. Uwielbiam ją i super u nas rośnie. Najbardziej lubię tą żółtą... Czego nie zjemy zawsze można zamrozić i będzie jak znalazł na zimowe dni.
Obowiązkowe też buraczki, je też można przerobić. Na kompostowniku sadzimy zawsze cukinię Tam rośnie najlepiej i efektownie wygląda.
Wczesną wiosną oczywiście rzodkiewka i sałata. Odmian niestety nie znam... Jakie są takie kupuję... I tak są o niebo lepsze od tych kupionych w sklepie...

Malinki, poziomki i truskawki obowiązkowe przy dzieciakach... Twój Kubuś też będzie na pewno zachwycony Mój sam podjada z krzaczka Pierwsze jak wyjdzie z domku biegnie na polowanie
Rozczarowany był gdy późną jesienią już nic nie było na krzaczkach... ale latem..... Mniam... Mniam...

Pozdrawiamy!

kaisog1 22:01, 10 sty 2012

Ela no właśnie tym sie martwiłam.... ale jak piszesz, że dadzą rade to oki

Haniu sprawdze tą marchew Arbuz mi się marzy! Spróbuję, jak sie nie uda to nic nie szkodzi. Dyni nie bardzo lubimy więc nie zamierzałam siać. Hmmmm a co do kalafiora to nie wiedziałam, że jakis "skomplikowany" jest Może faktycznie odpuszcze...

Agniecha czyli wychodzi na to, że nawet na na nasionach trza czytać dokładnie .....czyli marchew siać wczesną i późną od razu???

Ewa ja sobie zrobiłam taki "podział"... od wjazdu będzie lasek i łąka na wzniesieniu, między garażem a domem (czyli teren, którego teraz zdjecia wstawiałam) ma byc krzewiasto trawiasty, za domem od strony jeziora rabaty różane i bylinowe (taka trochę naciągana Anglia), o dole narazie nie myślałam, ale myślę, że będzie to czysty miks (zresztą jak pewnie wszystko... bo czuję, że to będzie istny miks ta działka ) Generalnie staram się czerpac z ogrodów angielskich....

Asia no właśnie tak pomyślałam, że ten pierwszy rok to będzie po prostu czysta obserwacja..... Zresztą musze się nauczyć z czym co siać itd.... Fasolka będzie obowiązkowo, buraczki tyż. Kompostownika nie mam (ale w tym roku nie odpuszczę, muszą mi zrobić) A sałata mi się marzy..... Maliny też chcę nabyć chociaż moja sąsiadka posadziła i nie chcą rosnąć.... poziomki mamy "gratis", same rosną, truskawki będe sadzić. Ha! Tylko jak ja to wzystko "obrobię"?!

kaisog1 22:05, 10 sty 2012

Syla napisał(a)

Sylwia nabazgrałam teraz taki zarys gdzie co i jak... nie narysowałam dużej rabaty wyspowej na środku placyku bo jeszcze się nad nią zastanawiam... poza tym to za jakis czas będę ją ewentualnie robić....

hanka_andrus 23:52, 10 sty 2012

Marchew siejemy jak najwcześniej,w marcu,w międzyrzędzia szczypior/dymka/.Cebulka szybko zaznaczy rządek,a marchew kiełkuje około miesiąca.żeby chwasty nie zagłuszyły twoich marchewek, posiej razem z marchwią rzodkiewkę,która wzejdzie też szybko. będziesz wiedziała,gdzie masz marchewkę.Tej rzodkiewki nie musi być dużo ,kilka ziarenek na rządek,tylko dla informacji.Marchew sieje się rzadko.drobne nasiona można wymieszać z odrobiną piasku.unikniesz zagęszczenia.