Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

noemi 23:50, 22 paź 2016

Piękny i czarodziejski ogród ! Zawsze jak sobie pomyślę, że GO widziałam na żywo , to się uśmiecham Cudowne przeżycie
Madzenka 07:26, 23 paź 2016

Oby jesień cieszyła nas jak najdłużej
Basilikum 07:51, 23 paź 2016

"Kuchen" to nie ciasteczka tylko ciasto, ciasteczka to Plätzchen, Kekse, Lekal (po Bawarsku)
Zielona 12:29, 23 paź 2016

Basilikum napisał(a)
"Kuchen" to nie ciasteczka tylko ciasto, ciasteczka to Plätzchen, Kekse, Lekal (po Bawarsku)

Zatem w niemieckiej świadomości funkcjonuje jako 'ciastowe drzewo', a przetłumaczone na polski ma potoczną nazwę 'ciasteczkowe drzewo'. Czy to taka wielka różnica? Tłumaczenia bardzo rzadko są przełożeniem 1:1 vide inne nazwy własne, tytuły książek, filmów.

Niemniej... to nazwa, którą posługuje się m.in.Instytu Dendrologii PAN oraz sprzedawcy tych drzew, a więc... nie została wymyślona na Ogrodowisku
TeresaK 12:59, 23 paź 2016

Coś w tym jest, bo z "ciasteczkowym drzewem" spotkałam się zanim trafiłam na Ogrodowisko.
Basilikum 19:20, 23 paź 2016

roznica w sumie zadna, ciastka i ciasto pachna podobnie
ja ciasteczowe drzewo znam z nazwy juz dawno, nie wiedzialam, ze to grujecznik
Gardenarium 20:38, 23 paź 2016

Zielona napisał(a)

Miałaś nosa do zapachu i być może do nazwy, bo...

... nazwę przeniesiono z języka niemieckiego i funkcjonuje jako potoczna nazwa drzewa, podawana przez Instytut Dendrologii Polskiej Akademii Nauk.

"Ciekawostki: Jesienią liście wydają przyjemny zapach kojarzony z zapachem pieczonego ciasta lub waty cukrowej, stąd niemiecka nazwa "Kuchenbaum", czyli 'drzewo ciasteczkowe'."

http://www.idpan.poznan.pl/sciezka-drzewa-swiata/98-arboretum/drzewa-swiata-sp-419/699-grujecznik-japonski.html

Nom..Możesz wierzyć lub nie, ale tak go nazwałam nie widząc na oczy tego opisu Ani na polskiej ani na niemieckiej stronie. Szłam w szkółce i cała aleja pachniała, to było na jesieni. Spodobał mi się i mimo iż nie było go w projekcie posadziłam po raz pierwszy chyba w ogrodzie z lustrem, oczywiście pokazałam ten fakt, teraz sadzę prawie we wszystkich ogrodach bo warto.

A wcześniej wielki grujecznik w październiku widziałam w ogrodzie holenderskim, stanęliśmy pod nim i mówimy do siebie: "ale tutaj jakieś smaczne ciasta sprzedają, tak ładnie pachnie, wchodzimy a tu ciast nie ma A to był grujecznik.

No i czy ktoś go pokazywał na ogrodowisku w swoim ogrodzie wcześniej? Pokazujcie kto już go miał

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:39, 23 paź 2016

Zielona napisał(a)

Miałaś nosa do zapachu i być może do nazwy, bo...

... nazwę przeniesiono z języka niemieckiego i funkcjonuje jako potoczna nazwa drzewa, podawana przez Instytut Dendrologii Polskiej Akademii Nauk.

"Ciekawostki: Jesienią liście wydają przyjemny zapach kojarzony z zapachem pieczonego ciasta lub waty cukrowej, stąd niemiecka nazwa "Kuchenbaum", czyli 'drzewo ciasteczkowe'."

http://www.idpan.poznan.pl/sciezka-drzewa-swiata/98-arboretum/drzewa-swiata-sp-419/699-grujecznik-japonski.html

Nom..Możesz wierzyć lub nie, ale tak go nazwałam nie widząc na oczy tego opisu Ani na polskiej ani na niemieckiej stronie. Szłam w szkółce i cała aleja pachniała, to było na jesieni. Spodobał mi się i mimo iż nie było go w projekcie posadziłam po raz pierwszy chyba w ogrodzie z lustrem, oczywiście pokazałam ten fakt, teraz sadzę prawie we wszystkich ogrodach bo warto.

No i do Małej Mi trafił z okazji spotkania w jej ogrodzie Taniec z grujecznikiem pamiętacie?

A wcześniej wielki grujecznik w październiku widziałam w ogrodzie holenderskim, stanęliśmy pod nim i mówimy do siebie: "ale tutaj jakieś smaczne ciasta sprzedają, tak ładnie pachnie, wchodzimy a tu ciast nie ma A to był grujecznik.

No i czy ktoś go pokazywał na ogrodowisku w swoim ogrodzie wcześniej? Pokazujcie kto już go miał

Tak samo było z ambrowcem, pojawił się w 2011 w ogrodzie z lustrem. I tak się rozpoczęła jego kariera na Ogrodowisku

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:44, 23 paź 2016

Znalazłam kto miał- Łucja czyli Badara

Instagram Ogrodowiska
Zielona 20:54, 23 paź 2016

Pewnie, że uwierzę, że takie miałaś skojarzenia! Przecież nazwy nie nadano mu dlatego, że pachnie koperkiem

A co do tego, czy ktoś "przed Tobą" sadził grujeczniki...
Czy to ma jakiekolwiek znaczenie? Czy to w jakikolwiek sposób ujmuje coś tym, które posadziłaś lub które my posadziliśmy?
Ja miałam grujecznika zanim pojawiłam się na forum. Kiedy byłaś u mnie jesienią 2013r. rósł już od roku w moim ogrodzie. A rósł dlatego, że spodobał mi się w szkółce i przez całe lato, ochrzczony przez moją Córkę jako "serduszkowe liście", zdobił mój taras. Dojrzałe, 10-letnie grujeczniki rosną w ogrodach moich dwóch koleżanek, które nie mają pojęcia o forum. Ale... jakie to ma znaczenie? Ważne, że nam ogrody pięknieją i... pachną cukiernią!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies