Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 12:55, 22 paź 2016

Kropkę usadziłam dziś na kolanach i głaskałam długo, od wszystkich. Nie wiem czy była zadowolona, bo nie lubi na kolana

Instagram Ogrodowiska
violinek 13:00, 22 paź 2016

Poczytalam u Ciebie o zapachu grujecznikowych lisci , polecialam po moje , pomietolilam , powachalam i ....poczulam zapach lisci
Czy wszystkie grujeczniki pachna cukiernia ? czy tylko jakas specjalna odmiana ?
Pozdrowka sobotnie )
Gardenarium 13:12, 22 paź 2016

Że one pachną cukiernią to jest moje "autorskie osobiste" odczytanie tego zapachu, nikt tak go nie określa, raczej zapach karmelu jest w internecie, także określenie "ciasteczkowe drzewo" - też nikt tak go nie nazwał. Tak sobie nazwałam, żeby ładnie się nazywało. To indywidualne odczucie i dla ciebie może mieć zapach pieczonych jabłek

Wszystkie grujeczniki jakie spotkałam, pachniały. Co prawda nie jestem pewno bordowego, mam na ulicy, ale jest jeszcze mały.

Instagram Ogrodowiska
Basilikum 15:00, 22 paź 2016

bede miec grujecznik nie wiem jeszcze kiedy i gdzie go posadze a le musze musze miec
I lustro tez musze miec.

Jesiene wydanie Bukszpanowego jest wspaniale Cieszy mnie, ze sprawia Ci on tyle radosci

A Kropeczka jak dama, widzial ktos kiedys dame na smyczy? jeszcze jeden glask ode mnie.
15:09, 22 paź 2016
Gardenarium napisał(a)
No i akurat dzisiaj odpowiedziałam na Twoje zapytanie w pojedynczych pytaniach i nawet narysowałam. Ale chyba zbyt pochopnie. Bo nie widziałąm zdjęcia sączków, sadzisz tuje na sączkach?

O ignorancji nie można mówić, bo to nie ignorowanie, po prostu wchodzę i co jest na tapecie, widzę, coś mi się nasuwa i mam chwilkę - to odpowiadam i pomagam. Jak wiesz sama tylko robot by dał radę.

Pragnę jednak przypomnieć, że ogród trzeba projektować (przynajmniej jego zarys) kompleksowo. Bo co jest dalej?

Wiem Danusiu kochana i przeszczęśliwa jestem, że mi odpowiedziałaś. No i że tu jesteś ))
Oczywiście i tak Cię podziwiam, że ogarniasz to wszystko

Czuję się taka pomijana bo często pytam i zazwyczaj nic, trudno, może jesienią będzie lepiej (mam taką nadzieje)

O kompleksowości czytałam i dekalogu i twoje rady są na pierwszym miejscu dlatego trochę skacze po ogrodzie, żeby był spójny ale nie wiem czy mi wychodzi, pytam o różne rabaty prawie w tym samym czasie, no robie co moge

Jeszcze raz dziękuję.

Sączki są długie i kończą się przy tujach w nich mam odpowietrzniki, tak jak narysowałam

Nawet już powsadzałam troszkę z doniczek w grunt

Mala_Mi 20:26, 22 paź 2016

Twój grujecznik śliczny... ale mój też się pozbiera, co roku dłużej wytrzymuje na pełnym słoneczku..
Czytam, że może przedpłocie będzie uratowane Hura
GorAna 20:39, 22 paź 2016

Pięknie tu jest i tyle
Pozdrawiam
Zielona 23:24, 22 paź 2016

Gardenarium napisał(a)
Że one pachną cukiernią to jest moje "autorskie osobiste" odczytanie tego zapachu, nikt tak go nie określa, raczej zapach karmelu jest w internecie, także określenie "ciasteczkowe drzewo" - też nikt tak go nie nazwał. Tak sobie nazwałam, żeby ładnie się nazywało.

Miałaś nosa do zapachu i być może do nazwy, bo...

... nazwę przeniesiono z języka niemieckiego i funkcjonuje jako potoczna nazwa drzewa, podawana przez Instytut Dendrologii Polskiej Akademii Nauk.

"Ciekawostki: Jesienią liście wydają przyjemny zapach kojarzony z zapachem pieczonego ciasta lub waty cukrowej, stąd niemiecka nazwa "Kuchenbaum", czyli 'drzewo ciasteczkowe'."

http://www.idpan.poznan.pl/sciezka-drzewa-swiata/98-arboretum/drzewa-swiata-sp-419/699-grujecznik-japonski.html
Matka 23:39, 22 paź 2016

Piękna jesień u Ciebie Danusiu, pozdrawiam
Marta 23:46, 22 paź 2016

Ślicznie wygląda przebarwiony grujecznik na tle zieleni. Nowe okna też mi się podobają. Pozdrawiam