Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Adela 12:37, 16 kwi 2018

Pięknie wygląda taki zwarty cisowy żywopłot.
Ja też kilka lat temu sadziłam cisy hicksii tylko dwa razy rzadziej, bo na tle drewnianego, w miarę szczelnego płotu. Cisy miały stanowić tylko zielone tło dla innych roślin. Pięknie rosną i to bez żadnych ulepszaczy. Sadzone były w rodzimej dość ciężkiej ziemi.
Martko, chcę zwrócić tylko uwagę, abyś dokładnie obserwowała swoje cisy pod kątem występowania miseczników. W ubiegłym roku zauważyłam u swoich i za radą Walerka podjęłam z nimi walkę, trudną walkę. Ten sezon pokaże mi z jakim skutkiem.
Wtedy, gdy dokonywałam oprysków, Bogu dziękowałam, że nie rosną tak blisko siebie i mogłam dotrzeć do kazdej gałązki.
Pozdrawiam
Kokesz 12:44, 16 kwi 2018

Dzięki
Cisy były wczoraj tylko zadołowane w cieniu i podlane, bo zastał nas wieczór.
Dziś będę zwozić kompost i muszę kupić dolomit i mączkę bazaltową.
Chyba nic im nie będzie
Kokesz 12:46, 16 kwi 2018

Toszka, wyślij mi proszę na priv nazwe tego ukorzeniacza
Kokesz 21:47, 16 kwi 2018

A gdzie kupić sprawdzoną mączkę bazaltową?
Patrzyłam na OLX tam sprzedają...
Czy ma ktoś sprawdzonego dostawcę?
Poproszę o info na priv
Trudnepoczatki 10:54, 17 kwi 2018

Powiedzcie czy cisy już u was ruszyły? Bo u mnie nic się z nimi nie dzieje wygląda jakby jeszcze spały. Trochę się o nie martwię.
Wani 15:02, 17 kwi 2018

Dołączam do grona sadzących cisy. Przeczytałam "instrukcję" i lada moment zaczynamy działać. Ziemia przygotowana, niestety nie dałam dolomitu : mogę podsypać już po posadzeniu? Nie sądzę żebym na szybko dostała w sklepie na miejscu.
Mam też pytanie odnoście "szmat" i kory. Planowałam między cisami rozłożyć karton i na to korę. Ale skoro cisy lubią jak ziemia swobodnie oddycha to może karton jest złym pomysłem i lepiej ograniczyć się do samej kory?
malgol 15:06, 17 kwi 2018

Trudnepoczatki napisał(a)
Powiedzcie czy cisy już u was ruszyły? Bo u mnie nic się z nimi nie dzieje wygląda jakby jeszcze spały. Trochę się o nie martwię.

Moje tez przyrostów jeszcze nie mają
anulajda 15:10, 17 kwi 2018

Adela napisał(a)
Pięknie wygląda taki zwarty cisowy żywopłot.
Ja też kilka lat temu sadziłam cisy hicksii tylko dwa razy rzadziej, bo na tle drewnianego, w miarę szczelnego płotu. Cisy miały stanowić tylko zielone tło dla innych roślin. Pięknie rosną i to bez żadnych ulepszaczy. Sadzone były w rodzimej dość ciężkiej ziemi.
Martko, chcę zwrócić tylko uwagę, abyś dokładnie obserwowała swoje cisy pod kątem występowania miseczników. W ubiegłym roku zauważyłam u swoich i za radą Walerka podjęłam z nimi walkę, trudną walkę. Ten sezon pokaże mi z jakim skutkiem.
Wtedy, gdy dokonywałam oprysków, Bogu dziękowałam, że nie rosną tak blisko siebie i mogłam dotrzeć do kazdej gałązki.
Pozdrawiam

U mnie też pięknie rosną bez żadnych ulepszaczy,tylko w rodzimej glebie posadzone, miseczniki to dziadostwo a na nie najlepiej wiosną pryskać promanalem -to najlepszy sposób
anulajda 15:13, 17 kwi 2018

Trudnepoczatki napisał(a)

U mnie już ruszyły.
Martka 22:08, 17 kwi 2018

Adela, dziękuję, będę pilnowała. Jak często podlewałaś Twoje cisy w pierwszym roku? Anulajda, promanalem pryska się też zapobiegawczo, czy to nie ma sensu? Młody ogrodnik = przewrażliwiony ogrodnik
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies